HARDE SAMMENSTØT: En mann ligger på bakken etter at tyrkisk politi har brukt vannkanoner for å spre demonstrantene under en 1. mai-marsj i Istanbul.

HARDE SAMMENSTØT: En mann ligger på bakken etter at tyrkisk politi har brukt vannkanoner for å spre demonstrantene under en 1. mai-marsj i Istanbul. Foto:Bulent Kilic,Afp

Tyrkisk politi brukte tåregass mot demonstranter

Tyrkisk politi har brukt vannkanoner og tåregass mot demonstranter som forsøkte å komme seg inn mot Taksim-plassen i Istanbul.

Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tusenvis av demonstrantene hadde fredag samlet seg noen kilometer nord for Taksim-plassen, klare til å trosse forbudet mot å demonstrere på plassen, melder nyhetsbyrået DPA.

Det er ikke første gangen Taksim-plassen blir brukt til demonstrasjoner, og politiet gjør sitt ytterste for å forhindre demonstrantene i å samle seg på den symbolske plassen. De skal også ha arrestert demonstranter på flere andre steder i Istanbul.

Flere demonstranter i nærheten av Taksim-plassen kastet steiner mot politiet, som svarte med tåregass og vannkanoner, ifølge Reuters' journalist på stedet.

SVARER MED VANNKANONER: Demonstranter forsøker å beskytte seg selv fra politiet vannkanoner under opptøyene i Istanbul 1. mai. Foto:Emrah Gurel,Ap

Politiet brukte tåregass 1. mai i fjor også og vannkanoner for å spre demonstranter, skriver NTB.

– Mener regjeringen er for autoritær

1. mai 1977 ble 34 personer drept i sammenstøt med politiet på Taksim-plassen, og plassen ble etter det forbudt å bruke for arbeiderbevegelsen fram til 2010.

I 2013 ble plassen sentrum for massedemonstrasjoner mot myndighetene.

Ifølge tyrkiske medier skal rundt 20.000 polititjenestemenn være plassert på forskjellige steder i Istanbul, med tilsammen 62 vannkanonbiler.

Les også: Erdogan bygger gigantpalass på fredet tomt

Ifølge Reuters hevder kritikerne at president Tayyip Erdogan og regjeringen har blitt mer autoritære i forkant av valget i juni.

GASS: En demonstrant kaster gassbeholder tilbake på politiet under demonstrasjonene i Besiktas, Istanbul i dag. Demonstrantene ønsker å marsjere i Taksim, et område som politiet hadde stengt av for demonstranter. Foto:Murad Sezer,Reuters

– Dette møtet er fredfult og ikke-voldelig, sier opposisjonspolitiker Mahmut Tanal til Reuters mens han holdt opp en bokversjon av den tyrkiske grunnloven.

– Folk ønsker å gi uttrykk for sine problemer, men regjeringen ønsker ikke at disse problemene skal bli hørt i forkant av valget, sier han.

Helt siden de voldelige sammenstøtene i 1977 har det vært stadige demonstrasjoner på Taksim-plassen på arbeidernes dag.

– I 1977 var det en massaker her. Vi ønsker simpelthen å være her for å minnes denne dagen. Vi kan ikke gjøre det på noen annen måte, det er for symbolsk for oss, sier Umar Karatepe, leder for et av opposisjonspartiene til AFP.

Ønsker hyggeligere stemning

Det vanligvis så folksomme kjøpegaten Isitklal var folketom, med butikker stengt og metallbarrikader som stengte av hver side av gatene. Politihelikotere sirklet over gatene, ifølge nyhetsbyrået.

Regjeringen har uttrykt at området rundt Taksim kun er åpent for de som kom med fredfulle hensikter, og ikke for «ulovlige demonstranter».

– Jeg ønsker at 1. mai skal bli feiret med en hyggelig stemning og ikke med provokasjoner, skal Edrogan ha uttalt i en kunngjøring.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder