BEKYMRET: John Kerry, USAs utenriksminister, jobber intenst med krisen i Irak. Her i NATO-hovedkvarteret i Brussel. Foto:,Afp

Kerry advarer naboland: Ligg unna Irak

USAs utenriksminister John Kerry kommer med en advarsel til Iraks naboer etter at syriske fly skal ha bombet ISIL-mål i landet.

 • Geir Arne Kippernes

Artikkelen er over seks år gammel

Både USAs regjering og en representant for det irakiske militæret bekreftet onsdag at syriske fly tirsdag bombet sunnimuslimske opprørsstillinger i nærheten av byen Qaim, som ligger på grensen mellom de to landene.

Angrepet øker bekymringen om at konflikten i Irak og Syria skal utvikle seg til en større regional konflikt.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Kerry advart om faren og bedt andre land om å ligge unna Irak.

- Vi har gjort det klart for alle i regionen at ikke noe må gjøres som kan forverre splittelsene som har ført til det høye spenningsnivået, sa Kerry under et NATO-møte i Brussel onsdag.

Fredag drar Kerry til Saudi-Arabia for å diskutere situasjonen med kong Abdullah.

Ønsker kalifat

Krisen i Irak har gjort de sjiamuslimske og sunnimuslimske frontene i Midtøsten stadig tydeligere. Den islamske ekstremistgruppa ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) har tatt kontroll over store deler av Nord-Irak og flere grenseoverganger. Gruppen har som mål å fjerne landegrensene – og opprette et muslimsk kalifat.

– ISIL forsøker å gjøre krigen i Syria og krigen i Irak til en og samme krig. Derfor regner man med at våpen flytter seg over grensene, men det at de har tatt kontroll over noen grenseoverganger er mer et tegn på at de rykker frem, enn at det har betydning for å gjøre det til én krig, har NUPI-forsker Henrik Thune tidligere sagt til VG.

- Iran sender droner

New York Times skriver at Iran i all hemmelighet har begynt å sende overvåkningsdroner og annet militært utstyr til Irak for å bidra i kampen mot de sunnimuslimske opprørerne.

En «liten flåte» Ababil-droner er utplassert på en flyplass i nærheten av Bagdad, skriver New York Times med anonyme amerikanske tjenestemenn som kilder.

Iran har også utplassert en enhet med etterretningsspesialister på flyplassen for å overvåke elektronisk kommunikasjon mellom ISIL-krigere og deres befal.

Ababil-dronene, som er mindre sofistikerte enn lignende amerikanske droner, er utviklet i Iran. De har et vingespenn på tre meter, er ubevæpnet og brukes til overvåking.

Truer opprørere

Den mektige sjiamuslimske geistlige Moqtada al-Sadr i Irak lovet onsdag at hans støttespillere skal få jorda til å riste under de sunnimuslimske opprørerne som har tatt kontrollen over deler av Irak, skriver NTB.

I en tale han holdt fra den hellige sjiamuslimske byen Najaf uttrykte han også motvilje mot de amerikanske militære rådgiverne som er kommet til landet for å støtte regjeringen til Nuri al-Maliki.

Sadrs egen milits, Mahdi-hæren, som i årevis kjempet mot de amerikanske soldatene etter invasjonen i 2003, er offisielt avvæpnet. Men krigere som er lojale mot Sadr, har stått fram og lovet kamp mot jihadistene.

Les også

 1. Opprørere: Har tatt Iraks største oljeraffineri

  I ti dager har kampene om oljeraffineriet i Baija…
 2. Eksilgruppe: To av Syrias mest ekstreme grupper slår seg sammen: Forsker: Dårlige nyheter for alle andre

  Den syriske fløyen av al-Qaida, Nusrafronten, har sverget…
 3. New York  Times: Iran sender droner til Irak

  Iran har i all hemmelighet begynt å sende overvåkningsdroner og annet militært utstyr til Irak for å bidra i kampen mot…
 4. Kerry trygler kurderne om å redde Irak

  USAs utenriksminister John Kerry ba tirsdag lederne i den selvstyrte kurdiske regionen om å være med på å redde Irak fra…
 5. Maliki sier nei til nasjonal kriseregjering i Irak

  Iraks statsminister Nuri al-Maliki vil ikke danne noen nasjonal kriseregjering mens landet forsøker å slå tilbake en…

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Maliki vil slå ISIL på to fronter

 2. Irak bekrefter angrep fra Syria

 3. Korsfestet «moderate» opprørere i Aleppo

 4. Dette er nøkkelspillerne i Irak-konflikten

 5. Kerry: – Støtten til Irak vil være intens og vedvarende

 6. Innbygger i ISIL-by til VG: Krigerne feirer og skyter i luften

Fra andre aviser

 1. Kerry: - Støtten til Irak vil være intens og vedvarende

  Bergens Tidende
 2. ISIL tar nye byer i Irak - Iran ber USA ligge unna

  Aftenposten
 3. Iran sender droner til Irak

  Aftenposten
 4. En region i oppløsning

  Bergens Tidende
 5. Hizbollah mobiliserer

  Bergens Tidende
 6. Khamenei: Kamp i Irak mot barbari

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder