GLISER: Italias statsminister Silvio Berlusconi har ikke overraskende varslet comeback i politikken. Foto: Ap

Silvio Berlusconi tilbake med et brak

«Sirkushesten» Silvio Berlusconi er tilbake i manesjen. Statsminister Mario Monti får skryt for å ha berget tilliten til Italias økonomi, men Berlusconi gir ham det glatte lag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Berlusconi mener nemlig dagens regjeringssjef fører en økonomisk politikk som er diktert av Tyskland.

- Monti-regjeringen har fulgt en Tyskland-sentrert politisk kurs som Europa har forsøkt å prakke på andre stater. Dette har skapt en krisesituasjon som er mye verre enn det vi opplevde da vi satt i regjering, sa den tidligere statsministeren tirsdag til sin egen TV-stasjon Canale 5.

Berlusconi ser dermed ut til å ha startet valgkampen allerede etter nylig å ha gått tilbake på løftet om å forlate italiensk politikk. Uttalelsene peker fram mot en bitter valgkamp til vinteren om Italias forhold til Europa.

Berlusconi hevdet også at Tyskland har brukt gjeldskrisen i eurosonen til å få ned sine egne lånekostnader på bekostning av andre stater. Regjeringen til Mario Monti har vært ettergivende og ført en skadelig innstrammingspolitikk som er bestemt av andre europeiske land, hevder sentrum-høyre-lederen.

Saken fortsetter under bildet.

Italias teknokratstatsminister Mario Monti har fått landets lånekostnader ned og gjenopprettet mye av tilliten til økonomien i løpet av det året han har hatt makten. Men i helgen varslet Monti at han trekker seg som statsminister tidligere enn ventet fordi han mistet støtte fra det største partiet i nasjonalforsamlingen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Tysk advarsel

Markedene holder nøye oppsikt med hvordan Italias lånekostnader utvikler seg sammenlignet med Tysklands, fordi denne avstanden sier mye om tilliten til landene.

Monti har i sitt knappe år ved makten lyktes godt med å styrke tilliten til Italia og slik fått ned lånekostnadene. Men Berlusconi fnyser av alt snakket om risikopremier, som ofte brukes for å sammenligne lånekostnader.

- Dette er et triks som er oppfunnet for å beseire en flertallsregjering som var valgt av italienerne, og som styrte landet. Vi hadde aldri hørt om det før, folk har bare snakket om dette det siste året, og hva har det egentlig å si? sier Berlusconi.

Italias grunnleggende problem er en statsgjeld på omkring 126 prosent av bruttonasjonalprodukt og vedvarende svak vekst.

Mange europeiske ledere frykter at Montis reformer blir stanset hvis Berlusconi kommer tilbake i posisjon. Tirsdag advarte Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle om at det «vil være en farlig utvikling for Europa» hvis reformene skrinlegges.

Ingen Monti-avklaring

Monti overtok som statsminister da Berlusconi i fjor høst ble tvunget til å trekke seg. Det skjedde etter at krisen i Italias økonomi hadde forverret seg dramatisk og lånekostnadene skutt i været.

Monti har hatt store deler av nasjonalforsamlingen bak seg. Men da Berlusconis sterkt splittede PDL, forsamlingens største parti, nylig trakk sin støtte, valgte Monti å varsle at han går av før han må. Dermed blir det trolig valg i februar.

Sentrum-venstre-lederen Pier Luigi Bersani er favoritt til å vinne valget, og hans parti PD ser ifølge målingene ut til å få 34,6 prosent av stemmene. Berlusconi ser ut til å få 11,9 prosents oppslutning.

Monti har ikke utelukket å fortsette i en eller annen politisk rolle. Det har vært spekulert på om han kan bli president når dagens statssjef Giorgio Napolitano går av neste år. Andre alternativer er at Monti for fullt kaster seg inn i valgkampen som politiker eller at han får en rolle i en ny regjering etter valget.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder