TUNGT RESULTAT: Avtroppende statsminister Mario Monti møtet pressen etter at valgresultatet begynner å bli klart. Han vil ikke vedgå at han er skuffet. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

Ingen klar vinner etter italiensk sjokkvalg

Bersani best - men blir avhengig av klovnestøtte

Protestparti blir maktfaktor

(VG Nett) Silvio Berlusconi vant riktignok ikke, men alle lover må nå godkjennes av ham og den nådeløse Femstjernersbevegelsen.

Tim Peters
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er resultatet etter valgthrilleren i Italia.

Da 99,9 prosent av stemmene var talt opp natt til tirsdag, sto det riktignok klart at PD-leder Pier Luigi Bersani hadde vunnet underhuset i den italienske nasjonalforsamlingen med 29,5 prosent, mot eks-president og selverklært kvinnebedårer Silvio Berlusconis 29,2 prosent.

VINNER: Beppe Grillo er mannen bak Femstjernersbevegelsen, som gjorde et brakvalg i går. Foto: STEFANO RELLANDINI / REUTERS / NTB SCANPIX

Italiensk lov gir automatisk koalisjonen med flest stemmer et flertall på 54 prosent i huset. Dermed så det en kort stund ut til at sentrum-venstre og Bersani hadde sikret seieren.

Reglene i nasjonalforsamlingens andre kammer, senatet, knuser derimot håpet til dem som drømte om en stabil regjering etter valget. Der deles ekstraseter ut etter hvordan regionene stemmer.

Bersani trenger 158 representanter i senatet for å ha et rent flertall, men ser ut til å få knappe 121 senatorer av velgerne.

Et samarbeide med avtroppende statsminister Mario «Super-Mario» Monti, skulle etter planen skaffet stemmene som trengtes mellom, men den en gang så hyllede politikeren ble knust i nattens valg og ender med knappe 22 seter i senatet.

- Dette er en svært delikat situasjon for landet, sa Bersani i sin første kommentar etter valgresultatet.

Vil gjøre regjeringslivet surt

Dermed vil en eventuell sentrum-venstre-regjering være helt avhengig av Silvio Berlusconi for å få gjennom lover og vedtak. Det er enighet blant politiske analytikere om at et slikt samarbeide er mildt sagt usannsynlig.

Alternativet er å samarbeide med protestbevegelsen Femstjernersalliansen, som gjorde et realt sjokkvalg og tok 54 senatorer i natt. Partiet er ledet av den nådeløse komikeren og klovnen Beppe Grillo.

Han har lovet å selge seg dyrt, og å gjøre livet surt for regjeringen - uansett hvem som får makten.

- Beppe Grillo, som leder den populistiske Femstjernersbevegelsen har skapt en forferdelig uorden i det politiske system, sa VG-kommentator Yngve Kvistad fra en valgvake i Roma like før midnatt mandag.

BLIR OMFAVNET: Alessandro Di Battista blir omfavnet på protestpartiet Femstjernersbevegelsens valgvake i Roma. Han var bevegelsens representant i Roma og ble valgt inn i Parlamentet. Foto: HARALD HENDEN

Kaos

- Vanligvis velger man mellom to tydelige blokkalternativer som enten har vært rødt eller blått, men nå har det kommet inn en tredje maktfaktor. Grillo har tatt så mange stemmer at med det italienske valgsystemet, slik det ser ut nå, er umulig for noen etablert blokk å få flertall i både underhuset og overhuset - som er nødvendig for å danne regjering.

VG var på Grillos valgvake, natt til tirsdag. Jubelen sto i taket da det sto klart at den tradisjonelle høyre og venstre-blokken ser ut til å være brutt.

For andre betyr valget politisk kaos, og frykt for hva som vil skje med Italias gjeld på rundt 2 billioner euro. De internasjonale børsene reagerte på nyhetene fra landet.

New Yorks Dow Jones falt 1,55 prosent, mens markedet i Tokyo åpnet med markert nedgang.

- Her er det fullt kaos, mitt tips er nyvalg, sier Kvistad.

Super Mario: - Veldig fornøyd

Mario Monti har ledet Italia det siste året. Han ble hyllet som «Super Mario» da han tok makten, men forsøkene hans på å kutte Italias budsjettunderskudd har ikke falt i god jord hos folket.
Alt i alt måtte han og partiet nøye med seg med rundt ti prosent av stemmene i natt. Han ville derimot ikke innrømme at han var skuffet over de første resultatene.

- Noen antok at vi ville få et noe bedre resultat, men jeg er veldig fornøyd, sa han.

Hva tenker du om det italienske valget? Kommenter og diskutèr i felter under.

BLANDET SEIER: Pier Luigi Bersani fikk ingen knusende seier over Silvio Berlusconi. Her stemmer førstnevnte under den første valgdagen på søndag. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO LINGRIA

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder