UFORSTÅELIG: En tidligere klassekamerat er sjokkert over nyheten om at den 27 år gamle mannen fra Levanger skal ha blitt drept i Syria, etter at han reiste for å krige for IS. Foto: Privat,

Levangermann skal ha blitt drept i Syria: Varsler: Kona ga familien dødsbudskapet

En mann forteller at han varslet PST om 27-åringen som nå skal være drept i Syria.

Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En tidligere klassekamerat av den 27 år gamle mannen fra Levanger som skal være drept i kamphandlinger i Syria, forteller at han reagerte sterkt på nyheten.

- For meg var det et stort sjokk at han hadde reist til Syria for å krige for IS. Jeg kan ikke forstå det, sier en tidligere klassekamerat til Trønder-Avisa.

- Hele familien fikk beskjed fra kona, forteller en mann som tidligere har varslet PST om mannens religiøse forvandling, til Trønder-Avisa og TV2.

– Jeg varslet PST om han fordi jeg mistenkte at han skulle til Syria for å melde seg for IS. Han forandret seg fra å være en vanlig person til å bli en religiøs muslim. Måten han snakket på og så ut gjorde meg svært forundret, sier varsleren.

Avisen har også snakket med en annen person som kjenner familien godt.

- Det er ikke mange årene siden jeg møtte han sist og da var han ikke spesielt forandret, men han hadde visstnok konvertert. Jeg ser gjennom media at han blir beskrevet som en enstøing, men det må han ha blitt den senere tiden. Han ga litt blanke i skolen, men ellers var han relativt normal, sier personen til avisen.

Avisen har også vært i kontakt med faren til den antatt avdøde, som ikke ønsket å kommentere saken lørdag.

Tidligere har han uttalt til avisen;

– Jeg føler maktesløshet. Uansett hva jeg hadde sagt, ville han ikke hørt på meg uansett. Vi som sitter igjen hjemme har ikke noe ansvar for dette. De er selvstendige individer som har tatt sine egne valg. Jeg tar fullstendig avstand fra IS, sier faren.

Fredag kom de første meldingene om at en etnisk norsk nordmann var drept.

Ikke begreftet

VG er kjent med at det skal ha kommet en melding til familien i Nord-Trøndelag om dødsfallet. VG har siden fredag ettermiddag jobbet med å bekrefte dødsfallet, men hverken UD, PST eller lokale politimyndigheter har kunnet bekrefte at mannen er død.

27-åringen fra Levanger dro til Syria høsten i fjor, sammen med en kvinne fra Verdal. Hun skal ha okonvertert til islam, og deretter overtalt mannen om å bli med til Syria for å kjempe for IS. Mannen skal ha blitt drept av en bombe.

Trønder-Avisa har vært i kontakt med familiene til både 27-åringen og kona. Ingen av dem kan verken avkrefte eller bekrefte opplysningene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder