SAVNET: Den amerikanske frilansjournalisten Austin Tice ble kidnappet i Syria i august 2012. Nå har det snart gått to år siden noen hørte fra ham sist. Foto:Privat,VG

Familien til kidnappet journalist: - Våre hjerter er knust

Ny journalist skal være henrettet av IS

HALIFAX (VG) Journalisten Austin Tice (33) sitter kidnappet i Syria. Hans familie i USA er i dyp sorg etter meldingen om at en annen amerikansk journalist er blitt halshugget av IS.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

En ny video fra terrorgruppen Den islamske staten (IS) skal vise et nytt bestialsk drap på en journalist fra USA. Ifølge nettbloggen Site Intelligence Group, en organisasjon som overvåker jihadisme og terrororganisasjoners nettaktivitet, skal videoen vise drapet på journalisten Steven Sotloff (31).

En tredje amerikansk journalist, Austin Tice fra Texas, forsvant i august 2012 – og skal også sitte kidnappet i Syria. Familien hans er knust over nyheten om at nok en amerikansk journalist er brutalt drept.

­– Våre hjerter er knuste over den forferdelige nyheten om Stevens død. Vi ber for styrke og trøst til familien Sotloff. Av respekt for dere privatliv har vi ikke flere kommentarer, sier Austins foreldre Marc og Debra Tice i en uttalelse til VG.

Nye trusler

Austin Tice var tidligere soldat for US Marines, men gikk over til å jobbe som frilansjournalist i Midtøsten. Han jobbet blant annet for Washington Post før han forsvant utenfor Damaskus i august 2012.

Journalisten James Foley (40) var i august den første amerikanske journalisten som ble halshugget av terrororganisasjonen IS. Bøddelen i videoen som viste henrettelsen truet da med å drepe Steven Sotloff.

I den nye videoen truer terroristene nå med å drepe den britiske statsborgeren David C. Haines.

Midtøsten-ekspert og professor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen sier det nye drapet følger opp tidligere trusler fra IS-terroristene.

– Da Foley ble henrettet kom jo trusselen om dersom amerikanerne ikke stanset bombingen ville IS slå tilbake. Det har jo amerikanerne naturligvis ikke gjort, så slikt sett følger IS opp den trusselen de kom med, sier Vikør.

Han mener det er rimelig å anta at det har vært en mening i dette, og at IS nok ikke har forventet at amerikanerne skulle slutte.

– De har vært full klar over at den første henrettelsen gjorde amerikanerne mer sikre på at de skulle involvere seg i konflikten. IS vil ha amerikansk involvering, de vil øke konfliktnivået mellom vesten og området hvor de er.

Mange gisler

Under et teppe av hemmelighold kan så mange som 40 europeere og amerikanere nå sitte i fangenskap av ekstremister i Syria og Irak. Andre kilder mener de kan være opp mot 50. Etter hvert som IS har fått nye allierte, har gruppene som sluttet seg til terrororganisasjonen noen ganger tatt med seg gisler inn i alliansen.

Tidligere i år løslot sunniekstremistene i Den islamske staten (IS) to spanske journalister, deretter fire franske. Ifølge tyske Der Spiegel skal de to landene ha betalt flere millioner euro i løsepenger.

I kulissene foregår det strengt hemmelige forhandlinger for å få løslatt resten av gislene som holdes av de muslimske ekstremistene.

Det er grunnen til at journalistene skal ha fått beskjed om å holde tyst om omstendighetene rundt sitt fangenskap: For ikke å sette forhandlingene om de mange andre gislene i ytterligere fare.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder