SATELLITTFOTO: Dette er et av flere bilder som NATO publiserte torsdag. Her er angivelig russiske artillerienheten inne i Ukraina. Foto:NATO,

Russiske soldater i Ukraina: NATO: – Her er fotobevisene

NATO har nå publisert satellittbilder som alliansen mener
beviser at russiske styrker er involvert i operasjoner i Ukraina.

Artikkelen er over fem år gammel

– I løpet av de to siste ukene har vi merket oss en betydelig eskalering i både nivå og avansert russisk-militært innblanding i Ukraina, sider brigadegeneral Nico Tak i NATO torsdag.

Tak sier at satellittbildene beviser at russiske soldater, utstyrt med avanserte, tunge våpen, opererer inne på Ukrainas territorium.

Bildene er tatt i slutten av august og viser angivelig russisk artilleri som er i ferd med å etablere posisjoner i Krasnodon-området i Ukraina.

Brigadegeneral Nico Tak opplyser at fotografiene bekrefter opplysningene som NATO og allierte har fanget opp fra «andre kilder».

NATO mener bildene bare er «toppen av isfjellet» når det gjelder størrelse og omfang av russisk engasjement.

- Avanserte våpen

- Vi har også oppdaget større mengder avanserte våpen, inkludert luftforsvarssystemer, artilleri, tanks og pansrede kjøretøy bli overført til separatisstyrker i Øst-Ukraina, sier Nico Tak.

I meldingen understreker NATO-toppen at tilstedeværelsen av et betydelig antall russiske kampstyrker og våpen gjør situasjonen «enda mer alvorlig».

NATO har også sluppet fotografier som viser betydlig aktivitet på russisk side nær landegrensen til Ukraina.

Alliansen mener aktiviteten på russisk side er igangsatt som direkte støtte til styrkene som opererer inne i Ukraina, og at dette er en del av en nøye koordinert og destabiliserende strategi.

- Ekstremt bekymret

Torsdag har spenningen økt betraktelig. Både Ukraina, USA, NATO og en ukrainsk opprørsleder bekrefter at russiske soldater deltar i kampene i Øst-Ukraina.

– Vi er ekstremt bekymret for utviklingen den siste tiden, sier en talsperson for EUs utenrikssjef Catherine Ashton, ifølge NTB.

EU og USA vurderer også å innføre nye sanksjoner mot Russland.

VG kommer tilbake med mer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder