DREPT: Levninger, av det som trolig er irakiske regjeringssoldater, har kommet til syne i en massegrav innenfor det tidligere presidentpalasskomplekset til Saddam Hussein ved Tikrit. Foto:,Reuters

Irakisk embetsmann: Hva slags barbarisk villmann kan drepe 1700 mennesker med kaldt blod?

IS' verste enkeltstående massakre graves nå frem i den irakiske byen Tikrit.

Brynjar Skjærli
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var i juni i fjor at verdens øyne for alvor ble rettet mot gruppen IS, den islamske stat, som også går under akronymene ISIL, ISIS og Daesh.

Den sunnimuslimske organisasjonen tok kontroll over den irakiske byen Tikrit 11.juni. Dagen etter hevdet de at 1700 sjiamuslimske medlemmer av hæren var henrettet.

Videoer viste hundrevis at menn, i sivile klær, som skulle ha overgitt seg i nærheten av militærbasen Speicher, og senere blitt henrettet.

Nå har irakiske styrker gjenerobret byen, og massegravene fra det som blir kalt «speichermassakren» avdekkes.

RESPEKT: En sjiamuslimsk soldat kysser det irakiske flagget, som er lagt på massegraven hvor IS drepte irakiske regjeringssoldater i fjor. Foto:Khalid Mohammed,Ap

- Hjerteskjærende

- Vi gravde opp den første massegraven i dag. Frem til nå har vi funnet minst 20 lik. Foreløpige indikasjoner viser at de uten tvil er Speicher-ofre, sier Khalid al-Atbi til Reuters. Han representerer irakiske helsemyndigheter og arbeider sammen med rettsmedisinerne som er sendt til Tikrit.

- Det var hjerteskjærende. Vi kunne ikke unngå å bryte sammen i tårer. Hva slags barbarisk villmann kan drepe 1700 mennesker med kaldt blod?

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har karakterisert «speichermassakren» som den «største rapporterte hendelsen», hvor «ISIS fanget fler enn 1000 soldater som flyktet fra Camp Speicher …og så summarisk henrettet minst 800 av dem.»

CNN var på stedet der massegravene ble avdekket. Nyhetskanalens reporter forteller at hun så at noen av levningene var bundet på hendene.

Det er flere massegraver. De er funnet inne på Saddam Husseins tidligere presidentpalasskompleks ved Tikrit, som ble IS sin hovedbase i byen.

Etter at de tre første levningene ble funnet hedret ti irakiske soldater de døde ved å skyte syv skudd i luften. Nasjonalhymnen ble spilt mens soldatatene ifølge CNN gråt.

ÅSTED: Irakiske sikkerhetsstyrker tar stedet hvor mange av deres kolleger ble henrettet av IS nærmere i øyensyn. IS drepte hundrevis av sjiamuslimske soldater og kastet dem i elven Tigris, etter at de tok kontroll over Tikrit i juni i fjor. Foto:Younis Al-bayati,Afp

Spilte død

Det har tidligere kommet frem vitnebeskrivelser fra noen av de overlevende etter massakren.

Ali Hussein Kadhim er sjiamuslim. Han var irakisk soldat ved Camp Speicher da IS kom til byen. Overfor blant annet The New York Times har han fortalt hva som skjedde.

Soldatene skjønte at de ikke hadde noe å stille opp med mot IS, og kledde seg i sivile klær før de flyktet fra militærbasen. Det skal ha vært rundt 3000 soldater som gjorde dette. Etter kort tid ble de stoppet av IS, som tok dem til palasset, under dekke av at de skulle hjelpe dem.

Isteden startet henrettelsene. De varte i tre dager.

Da turen var kommet til Kadhim, sto han som nummer fire i rekken.

Da førstemann ble skutt, sprutet blodet på ansiktet til Kadhim.

- Jeg så for meg min datter, som sa «far, far», fortalte han til The New York Times.

Han følte så en kule passere hodet hans og falt fremover.

- Jeg lot som jeg ble skutt, sa han.

Slik lå han i fire timer, til det ble mørkt. Deretter beveget han seg forsiktig de knappe 200 metrene til elven Tigris, hvor han ble værende med en annen skadet mann i tre dager, før han startet på den lange flukten som til slutt skulle få ham i sikkerhet, og gjenforene ham med barna sine.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder