SLUTTER: Sara Firth har vært en profilert journalist for den Kreml-finansierte TV-kanalen Russia Today. Hun har jobbet både i London og i Moskva. Foto:Twitter / NTB Scanpix,

Slutter i protest - vil ikke spre «løgner» for Putin

MOSKVA (VG)  - Jeg er for sannheten, er Sara Firths begrunnelse for at hun i dag forlater den Kreml-finansierte TV-kanalen Russia Today.

Artikkelen er over fem år gammel

Foto: ,

Det har flere ganger tidligere vært bråk omkring TV-kanalen, som Vladimir Putin skapte for å gi et «riktig» bilde av Russland internasjonalt.

Firth valgte å si opp etter at hun tidligere i dag hadde hatt en Twitter-konversasjon med Russia Todays London-korrespondent der hun fastslo at Russia Today-journalister «gjør en jobb for Putin» og sprer «løgner».

- Jeg har stor respekt for mange her, men jeg er for sannheten, skrev Firth i twitter-meldingen der hun fortalte at hun slutter etter fem år i jobben.

Hun skrev i en annen tweet at Russia Today alltid skal gi Ukraina skylden.

Russia Today holder til i hypermoderne lokaler i Moskva sentrum og Putin-regimet har brukt store penger på å bygge opp kanalen, som gikk ut fra nyhetsbyrået RIA-Novosti, som igjen er fortsettelsen av det tidligere sovjetiske nyhetsbyrået Novosti (APN).

Til journalist-nettsiden Press Gazette sier Firth at det var kanalens behandling av gårsdagens flystyrt i Ukraina som gjorde at hun sa opp. Hun sier det fikk det til å flyte over.

- Sara sier at hun velger sannheten - vi har tydeligvis forskjellige definisjoner av sannheten, sier en talsperson for Russia Today til Press Gazette.

Tidligere i år kritiserte en annen Russia Today-profil, Liz Wahl, kanalen. Hun sa opp på direkten og sa at hun ikke kunne jobbe for en TV-kanal som «hvitvasker det Putin gjør» og som ber henne «promotere russisk utenrikspolitikk».

I mars stod ytterligere en RT-anker, Abby Martin, fram med sterk kritikk av Russlands invasjon på Krim. - Det Russland gjør, er galt, sa Martin. Hun fikk ikke sparken og sa senere til nyhetsbyrået AP at «det hadde ikke sett bra ut om jeg hadde fått sparken».

Sara Firth sier til Press Gazette at hun reagerte sterkt på det som skjedde i RT-redaksjonen i går ettermiddag, etter at det ble kjent at det malaysiske flyet hadde styrtet.

- Hvis jeg ble spurt om å brenne fakta og ikke fortelle sannheten, så hadde jeg vært fortapt. Og nå er jeg borte, sier kvinnen som i 2012 sa til samme Press Gazette at «sannheten er min religion».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder