SKUTT OG DREPT: Trayvon Martin ble skutt og drept 26.februar i Florida. Her avbildet i august 2009. FOTO: AP

SKUTT OG DREPT: Trayvon Martin ble skutt og drept 26.februar i Florida. Her avbildet i august 2009. FOTO: AP

FN ber om gransking av skytingen mot Trayvon Martin

(VG Nett) FNs menneskerettighetskommissær Navi Pillay ber om en øyeblikkelig gransking av skytingen av den ubevæpnede amerikanske tenåringen Trayvon Martin i Florida.

Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Den 17 år gamle mørkhudede gutten Trayvon Martin ble skutt og drept av vaktmannen George Zimmerman, som er hvit latinamerikaner, i Sanford i Florida 26. februar.

Pillay uttrykket sjokk over at Zimmermann ikke ble arrestert med en gang, og uttrykte også bekymring for Floridas «Stand Your Ground»- loven, som tillater bruk av dødelig makt i situasjoner der det man føler seg truet, melder nyhetsbyrået AFP.

- Som høykommissær for menneskerettigheter, ber jeg om umiddelbar gransking, fortalte Pillay på en pressekonferanse torsdag på Barbados, der hun har vært på et tre dager langt besøk.

Zimmerman hevder han skjøt i selvforsvar.

Usikkerhet rundt nødsamtale

En forbedret versjon av Zimmerman nødsamtale før han skøyt og drepte Martin, har reist flere spørsmål om han ytret rasistiske kommentarer eller ikke før han skøyt, skriver Daily Mail.

I samtalen med nødsentralen høres det ut som om han mumler noe om minner om «F***ing c**ns», mens han følger etter 17-åringen.

Men nå har CNN forbedret lydkvaliteten på lydklippet, og konkludert med at 28-årongen kan ha sagt «F***ing cold», på den regntunge natten i februar.

Kastet ut av Kongressen

Torsdag forrige uke ble demokraten Bobby Ruch kastet ut av Kongressen i USA fordi han hadde på seg hettegenser da han snakket om tenåringsdrap.

Representanten Rush mener at Martin, som hadde på seg hettegenser, ble skutt og drept på grunn av hudfargen.

- Det må bli slutt på at mennesker dømmes etter rase, det skjer for ofte, sa han mens han tok av seg dressjakken. Under jakken hadde han på en grå hettegenser.

VGTV: Kongressmedlem tok på seg hette på talerstolen - ble utvist

Saken fortsetter under bildet..

VISER STØTTE: Hettegensere er blitt symbol for vreden over skytingen av tenåringen Trayvon Martin i Florida. Her synger et kor til støtte for den drepte tenåringen. FOTO: REUTERS


Det er ikke lov å bruke hodeplagg i Kongressen, og så fort han tok på seg hetten ble han bedt om å forlate talerstolen. Rush ignorerte dette og begynte å sitere Bibelen, men da ble han eskortert ut, ifølge CNN.

Gått i dekning

Saken har utløst en voldsom diskusjon om raserelasjoner i USA og om retten til selvforsvar med våpen.

Det har vært tallrike demonstrasjoner med krav om at Zimmerman pågripes og tiltales.

28-åringen har gått i dekning i frykt for sitt liv.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder