RASENDE: Utslitte og rasende flyktninger skriker ut NO CAMP, NO CAMP når politiet driver dem fra toget og over i bussene. De kom ikke over til Østerrike, men er foreløpig internert i leiren i Bicske. Foto: Petr David Josek , Ap

Utslitte togflyktninger kjøres til lukket leir utenfor Budapest

EU-president Donald Tusk: 100 000 flyktninger må fordeles mellom EU-landene

Flyktningene som trodde de var på vei i tog fra Budapest til Østerrike, blir i stedet fraktet til en lukket leir i Ungarn.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dramatiske scener utspant seg langs togskinnene utenfor byen Bicske: Foreldre med barn kastet seg ut av toget de trodde var på vei til Østerrike og nektet å følge politiets ordre: Samtlige flyktninger skal interneres i leiren. De ble tatt over i busser og plassert bak låste gjerder.

FORTSATT PÅ FLUKT: Kvinnen med barnet er nå i en flyktningleir i ungarske Bicske, vest for Budapest. Foto: Laszlo Balogh , Reuters

I følge flere twittermeldinger skal flyktningene ha skreket NO CAMP, NO CAMP mens det ble drevet fra togstasjonen og mot bussene.

Da ungarske myndigheter litt før klokken 09 torsdag hevet sperringene rundt Keleti-stasjonen, stormet flere tusen desperate flyktninger mot togene. De har vært stengt ute fra stasjonen de siste to døgnene.

VGs reporter på stasjonen Roy Freddy Andersen beskrev forholdene som fullstendig kaotiske: Det er rop, skrik, gråt og kamp for å komme om bord i togene. Flyktningene klatrer inn gjennom vinduer, noen opp på taket av vognene, for å komme seg av gårde.

Bildene som går verden rundt: Gutt (3) skylt i land etterfluktforsøk

På informasjonstavlen i avgangshallen vises kun avganger til ungarske byer. Nederst står det på engelsk at alle internasjonale togavganger er kansellert.

Likevel satte et tog kursen mot den ungarsk-østerrikske grensen. Etterhvert kom meldinger på twitter om at både politi og togpersonale nektet å svare på hvor toget skulle.

STORMET TOGENE: Da politiet opphevet sperringene ble togene på Keleti-stasjonen stormet. Flyktningene kjempet seg ombord i tog uten å vite hvor de skulle. Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Det viste seg å ikke være Østerrike, men en leir der flyktningene nå skal være på ubestemt tid.

CNN skriver at både østerrikske og tyske myndigheter krever gyldige reisedokumenter av dem som forsøker å komme inn i landet.

EU-møte

Ungarns statsminister Viktor Orbán er i EU-hovedstaden Brussel i dag for å forsøke å løse situasjonen som er oppstått i Budapest.

Omtrent samtidig som toget rullet ut av Keleti-stasjonen, kom felles uttalelse:

– Tidene vi lever i, er en stor prøve for alle EU-medlemmer. Jeg ber alle EU-ledere doble innsatsen for å vise solidaritet med landene som opplever migrasjonsbølgen. Å ta imot flere flyktninger er en viktig gest av solidaritet, sa EU-president Donald Tusk da Ungarns statsminister Viktor Orbán besøkte EU-hovedstaden torsdag.

– Rettferdig fordeling av minst 100.000 mellom EU-landene er det vi trenger i dag, mener Tusk.

TRAGISK: Hun skjuler ansiktet i hendene og gjemmer seg litt for alt det fryktelige som skjer rundt henne. Situasjonen er svært vanskelig for flytkningene som har blitt sittende fast i Ungarn, spesielt vanskelig er det å være barn. Foto: Petr David Josek , Ap

Han viser til at de østlige EU-landene som i dag er svært skeptiske til å gå med på fordeling av de mange asylsøkerne som tar seg til Europa, selv har opplevd solidaritet fra EU tidligere.

– Om lederne ikke viser velvilje, blir solidaritet et tomt ord, advarer Tusk.

Innført grensekontroll

TOPPMØTE: Ungarns statsminister Victor Orbán og EU-president Donald Tusk møttes i dag. Foto: Eric Vidal , Reuters

Hva som skjer når toget med flyktninger når den østerrikske grensen er usikkert:

Den amerikanske TV-kanalen CNN siterer en ungarsk regjeringstalsmann: Mennesker på Budapests Keleti-stasjon som krever fri gjennomreise, ber om noe som ikke er mulig i forhold til EUs lovgivning.

Til tross for at Schengen-området er passfrie, har Italia innført midlertidig grensekontroll på grensen mellom Italia og Østerrike i Alto Adige-regionen. CNN skriver at dette er skjedd etter ønske fra myndighetene i regionen Bayern sør i Tyskland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder