REKORDKLOKKE: Dette lommeuret er verdt langt mer enn sin vekt i gull. En anonym kjøper betalte 164 millioner kroner for uret. Foto:,Reuters

Mytisk klokke solgt for 164 millioner

Dette lommeuret ble tirsdag solgt for 164 millioner kroner på en auksjon hos Sotheby’s i Geneve i Sveits. Det er verdens suverent dyreste klokke.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det spesialkonstruerte Patek Philippe-gulluret – The Henry Graves Supercomplication – ble bestilt i 1925 og levert syv år senere.

Uret var et resultat av en ellevill konkurranse mellom de to superrikingene Henry Graves (bankier i New York) og bilfabrikanten James Ward Packard fra Warren, Ohio.

De to herrene konkurrerte om hvem som kunne skaffe seg den mest eksklusive og kompliserte klokken fra den legendariske urfabrikken Patek Philippe.

Evighetskalender

En komplikasjon på en klokke er enhver funksjon i tillegg til å vise tiden - som dato, evighetskalender, stoppeklokke, månefase, skuddårregistrering, lydalarmfunksjon, etc.

Ifølge The Wall Street Journal tok Packard innersvingen på Graves i 1916, da han ble den stolte eier av en klokke med 16 komplikasjoner.

Graves kontret med å utfordre Patek Philippe til å lage et ur med 24 komplikasjoner i 1925, som ble levert i 1932.

Da var dessverre konkurransen mellom de to søkkrike herrene over, fordi Packard døde 20. mars 1928.

Men Graves fikk uret sitt - inkludert en komplikasjon som viste soloppgang, solnedgang og nattehimmelen over New York - ifølge finansmagasinet Forbes.

«Blant verdens største kunstverk»

Gjennom årene har uret fått mytisk status. Sotheby’s karakteriserer det som «et mesterverk som overskrider urmakerkunstens grenser og har en plass blant verdens største kunstverk».

I 1999 ble uret solgt for 11 millioner dollar, noe som den gang var verdensrekord for klokker.

Tirsdag ble det samme uret solgt til en anonym kjøper for 24 millioner dollar, tilsvarende 164 millioner kroner – etter en 15 minutter lang budrunde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder