Svenska Dagbladet: Privatperson slo alarm om ubåt i Sverige

Publisert: Oppdatert: 20.10.14 13:54
UTENRIKS

Helikoptre, båter og 200 mennesker satt inn i søket

Mange teorier om ubåt-mysteriet

Det svenske forsvaret leter fortsatt med store styrker, etter meldingen om undervannsvirksomhet i Stockholms skjærgård i går.

Svenska Dagbladet skriver at det var en privatperson som observert noe som så ut som mistenksom undervannsvirksomhet midt på lyse dagen på fredag. Vitnerapporten gjelder et område i sørlige Kanholmsfjärden.

Den svenske Försvarsmakten opplyste i går at troverdige kilder har varslet om aktivitet fra utenlandsk ubåt i Stockholms skjærgård. De vil ikke selv oppgi hva kildene eventuelt har sett eller vet.

– Vi har fartøy, fly og heimevernssoldater i det aktuelle området som gjør undersøkelser knyttet til analysearbeidet som pågår, sa kommandør Jonas Wikström i det svenske forsvaret på pressekonferanse fredag kveld.

Wikström skal lørdag klokken 17 holde en pressekonferanse for å gi en oppdatering i saken.

Letingen har pågått i hele natt og fortsetter utover lørdagen, melder det svenske forsvaret. Ifølge Aftonbladet deltar 10-15 stridsfartøy i aksjonen.

– Den kommer til å fortsette til vi synes vi er ferdige. Vi forsøker nå å verifisere de opplysningene vi fikk i går som vi anser kommer fra troverdige kilder, og se om det finnes substans i dem eller ikke, sier pressetalsmann Jesper Tengroth i Försvarsmakten til nyhetsbyrået TT.

Bordet båt til svensk fotograf

Den første observasjonen var ved 13-tiden fredag da et vitne så et cruiseskip fra Birka som ble geleidet av flere RIB-er fra det svenske forsvaret ut av Stockholms-skjærgården ved 13-tiden, ifølge Aftonbladet. Først ved 17-tiden gikk myndighetene ut på en pressekonferanse og opplyste om aktiviteten.

Ved 18.30-tiden ble flere fartøy og båter fra det svenske forsvaret observert i Kanholmsfjärden, som er et stort område i den ytre deleb av hovedstadens skjærgård. En halvtime senere ble båten til Aftonbladets fotograf Urban Andersson bordet i området. Han ble av myndighetene krevd å vise legitimasjon.

Fotografen så senere at fartøyene beveget seg lenger ut mot havgapet, østover for Stockholm. Ved midnatt virket det som at flere av fartøyene lå helt stille og ventet til at det skulle bli lyst igjen.

Norge kommenterer ikke tiltak

Talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter i Norge, Ivar Moen, sa til VG i går at det norske forsvaret til enhver tid tilpasser sin beredskap utifra det trusselbildet som er.

– Noe mer enn det vil jeg ikke gå innpå. Det er fortsatt bare spekulasjoner.

– Hva gjør Norge hvis det skulle vise seg å være en alvorlig situasjon i Sverige?

– Det ønsker jeg ikke spekulere i. Vi vil heller ikke kommentere hvilke tiltak vi eventuelt gjør, for det gjør oss forutsigbare.

Alle de ubesvarte spørsmålene gjør at eksperter presenterer flere teorier om hva mysteriet i Sverige kan være:

– Systemer plassert under den kalde krigen

Carl Bergqvist, major i det svenske flyvåpenet, skriver på twitter at man kan spekulere i mye omkring hvorfor fremmede undervannsvirksomhet gjennomføres i skjærgården. En mulighet kan være at man vil sette i stand eller bytte ut systemer som ble plassert på svensk vann under den kalde krigen.

Under den kalde krigen skjedde det flere ganger at fremmede ubåter tok seg inn i svensk farvann. Den første ubåtepisoden fant sted allerede i 1980, da et russisk fartøy ble observert ved Utö øst for Stockholm, skriver NTB. Den største hendelsen var da ubåten U 137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i 1981.

– Test av svensk beredskap

Forsker hos Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og Sjøkrigsskolen, Ståle Ulriksen, sier til VG at det er vanskelig å si noe konkret om akkurat denne saken akkurat nå, men at det har vært en trend, som startet i fjor vår da russerne begynte å sende fly inn mot Sverige, at Russland tester den svenske beredskapen. Om det viser seg å være en russisk ubåt kan det være en tilsvarende testing av beredskapen til sjøs, sier Ulriksen til VG.

Et dyr eller naturfenomen

Flere har spekulert i om fartøyet kan være et dyr eller naturfenomen. Men opplysningene som Svenska Dagbladet sitter med, avkrefter disse teoriene.

Øvelsen «Northern Archer»

Det spekuleres også i om at krenkelsen kan ha sammenheng med øvelsen «Northern Archer» i ôstersjøen som ble innledet mandag. Der deltok flere stridsfartøy og ubåter fra Sverige og Nederland.

Her kan du lese mer om