Solberg: - Vesten mot islamistene er en dårlig løsning

Åpner for NATO-kamp mot IS

NEWPORT/OSLO (VG) Avtroppende NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen åpner for at forsvarsalliansen kan engasjere seg militært i kampen mot IS dersom irakiske myndigheter ber om det.

Artikkelen er over fem år gammel

- Vi har ikke fått noen henvendelse om å engasjere oss, men dersom en slik henvendelse kommer er jeg sikker på at NATO-landene vil behandle den svært alvorlig. NATO har hjulpet Irak før, uttalte Rasmussen til pressen da han ankom Celtic Manor, der toppmøtet finner sted.

BAKGRUNN:Dette er NATOs historie

Samtidig understreket han at han mener det internasjonale samfunnet er forpliktet til å stanse IS' avansement i Irak og Syria.

– Vi synes det er bra at enkelte NATO-land på individuell basis har besluttet å gå til aksjon mot IS i Irak.

En undersøkelse utført for VG viser at hver tredje nordmann mener Norge bør slå til militært mot terrorgruppen Den islamske staten (IS).

- For meg er det fint å støtte opp om det, men det å ende opp i en konflikt som er Vesten mot islamistene er en dårlig løsning, sier Erna Solberg på et pressemøte med de norske ministerne på NATO-toppmøtet like etter at Rasmussen uttalte seg.

Mektige motstandere

I en kronikk i forkant av NATO-møtet i Wales kom USAs president Barack Obama og den britiske statsministeren David Cameron med lovnader om at de ikke vil la seg kue av islamistene i IS.

BAKGRUNN: Stoltenbergs 10 største utfordringer som NATO-sjef

«Hvis terroristene tror at vi skal svekkes av deres trusler, kunne de ikke ta mer feil. Land som Storbritannia og USA vil ikke la seg kue av barbariske drapsmenn», skriver de i The Times torsdag.

– Det vi må gjøre, er å være sikre på at vi forener den arabiske verden, Midtøsten og den muslimske verden sammen med verdenssamfunnet for å isolere denne kreftsvulsten, sa Obama da han besøkte Estland onsdag.

USAs visepresident Joe Biden var enda klarere i en tale i New Hampshire samme dag.

– IS skal vite at vi vil forfølge dem til helvetes porter, inntil de kan stilles til ansvar for sine handlinger. For det er i helvete de vil ende, sa Biden.

VGTV:Pressemøte med de norske ministerne på NATO-toppmøte

Vil ha reaksjonsstyrke

BUDSKAP: Avtroppende NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen kom med noen oppsummerende uttalelser for hva som blir tema på toppmøtet på Celtic Manor, der toppmøtet finner sted. Foto:Yves Herman,Reuters

I artikkelen, som er et forsvar for å styrke NATO, fordømmes også Russlands president Vladimir Putin for å ha tråkket på folkeretten med den ulovlige annekteringen av Krim og intervensjonen i Øst-Ukraina som truer en suveren stat.

Cameron og Obama går blant annet inn for å opprette en multinasjonal reaksjonsstyrke som kan sendes hvor som helst i verden på kort varsel, en styrke som NATO-landene også må investere i.

BAKGRUNN:Tabbene Jens Stoltenberg må unngå

Rasmussen trakk også frem Russlands «angrep på Ukraina» og NATOs framtidige forhold til Afghanistan som de viktigste temaene for møtet.

– Vi vil ta grep for å forbedre vårt samarbeid med Ukraina og andre partnere. Og vi vil starte et nytt kapittel i vårt forhold til Afghanistan, sa Rasmussen under pressekonferansen torsdag.

KOMMENTAR:Klokken tikker for Afghanistan

Erna Solberg deltar på møtet sammen med utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Også Jens Stoltenberg, som overtar som generalsekretær i NATO 1. oktober, vil være til stede.

– Russlands brudd på folkeretten og deres opptredenen overfor Ukraina er helt uakseptabel, sier Solberg under pressemøtet torsdag.

– Samtidig er det fortsatt slik at vi må holde de politiske kanalene åpne. Vi må se etter politiske løsninger, ikke militære. Men det å vise at NATO raskt kan reagere og vise at vi har en avskrekkingseffekt, er viktig.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder