Mener opplysninger om flytid er upresise

Malaysias samferdselsminister sier opplysningene om at det savnede Malaysian Airlines-flyet var i luften fire timer lenger enn først antatt er unøyaktige.

Ida Anna Haugen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det ble klart på en pressekonferanse i Kuala Lumpur i dag.

Samferdselsminister Hishammuddin Hussein avkrefter påstandene om at flyet skal ha vært i luften fire timer etter siste bekreftede posisjon.

- Vi har ikke data som støtter dette. Påstandene er unøyaktige, sier Hussein.

Fire timer ekstra

Det var Wall Street Journal som meldte at opplysninger tydet på at det savnede flyet hadde vært i luften flere timer etter siste observasjon.

Informasjonen kommer ifølge avisen fra flymotorprodusenten Rolls Royce. De produserer motorer utstyrt med blant annet avanserte sporingssystemer for Boeing, og de fleste av flyselskapets fly er utstyrt med slike systemer som kontinuerlig sender tilbake informasjon til selskapets servere.

- Vi følger kontinuerlig med på situasjonen og fortsetter å bistå Malaysian Airlines, uttalte en talsmann for selskapet, som ikke ønsket å kommentere saken ytterligere.

Fortsatt uten spor

På pressekonferansen ble påstandene tilbakevist som unøyaktige. Hva som ligger i dette ble ikke utdypet noe videre. Men samferdselsministeren gjorde det klart at det fremdeles søkes med full styrke etter det savnede flyet.

Men de er foreløpig ikke noe nærmere svaret på hva som har skjedd med flyet og de 239 personene ombord.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OBJEKTER: Det ble spekulert i om dette bildet kunne vise vrakrester fra det savnede flyet, men dette ble avvist på en pressekonferanse torsdag. Foto: Sastind.gov.cn

Feil satelittbilder

I natt ble det også hevdet at en kinesisk satelitt skulle ha observert et mulig skadested for flyet. Det ble publisert bilder som skulle vise det som kunne være vrakrester. Men på dagens pressekonferanse ble også dette avvist av den malaysiske ministeren.

- Disse bildene ble offentliggjort ved en feiltakelse og de viser ikke noen vrakdeler, sier Hussein.

Det ble også tidligere i dag gjort klart at det ikke var gjort funn i området hvor satelittbildene var tatt.

Pilotens siste ord

I går ble pilotens siste kommunikasjon med flygelederne før flight MH370 forsvant fra radaren kjent.

Ifølge Datuk Iskandar Sarudin, som representerer de sivile luftfartsmyndighetene, var siste kommunikasjon med flyet da malaysiske flygeledere ga beskjed om at flyet var på vei inn i vietnamesisk luftrom. Det ble også sagt at det nå ville være vietnamesiske flygeledere som overtok videre kommunikasjon.

- Ok, god natt, var pilot Zaharie Ahmad Shah korte svar.

Var skikket

I går ble det meldt at amerikanske luftfartsmyndigheter hadde oppdaget en mulig alvorlig feil med Boeing 777.

Den sivile luftfartsmyndigheten FAA meldte i fjor om at sprekker og korrosjon i flyskroget på Boeing 777-maskiner kan føre til at flyet faller fra hverandre i luften.

I en uttalelse fra det malaysiske samferdselsdepartementet ble det i dag informert om at det savnede flyet hadde gjennomgått alle nødvendige kontroller.

Det 12 år gamle passasjerflyet var gjennom rutinemessig vedlikehold 23. februar og skulle ha sin neste gjennomgang 19. juni, sier departementet i en uttalelse torsdag.

- Flyet overholdt alle direktiver og krav som den amerikanske luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration (FAA) har til skikkethet i luften, heter det videre i uttalelsen.

Flymysteriene som rystet verden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder