OMSTRIDT: Tidligere NBA-stjerne Dennis Rodman snakker med journalister på den internasjonale flyplassen i Beijing, før han reiser videre til Nord-Korea. Rodman skal være i det lukkede landet fra 19. til 23. desember. Foto: AFP / WANG ZHAO

Dennis Rodman ankommer Nord-Korea i dag: «Jeg gir blanke i hva mennesker verden rundt tenker om ham»

Kontroversiell basket-profil tilbringer førjulstiden med Kim

Den tidligere basketballstjernen Dennis Rodman gir blanke i kritikerne. I dag ankommer han nok en gang Nord-Korea for å møte sin «venn for livet», landets leder, Kim Jong-un.

Karoline Flåm
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Rodman (52) vil i første omgang være i den lukkede staten til lille julaften, ifølge BBC.

Planen er at han skal trene Nord-Koreas landslag i basketball. Over nyttår skal han så tilbake igjen for å arrangere en vennskapskamp med noen tidligere NBA-spillere. Kampen skal etter planen foregå 8. januar, for å markere Kim Jong-uns bursdag.

Kim Jong-ung skal være svært interessert i basketball.

Henrettet

At Kim Jong-uns onkel nylig ble henrettet, noe som har vekket internasjonal oppsikt, hindrer altså ikke Rodman i å reise.

Jang Song-thaek, den tidligere mektige onkelen til Nord-Koreas leder, ble i forrige uke henrettet for «forræderi». Han falt overraskende i unåde etter å ha vært betraktet som nummer to i hierarkiet i kommuniststaten.

Tar avstand

Det amerikanske utenriksdepartementet understreker særdeles tydelig at Rodman ikke representerer amerikanske myndigheter under oppholdet i det lukkede regimet.

- Dennis Rodman er ikke en representant for amerikanske myndigheter på denne turen, sier talskvinne Marie Harf ved det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge BBC.

- Vi må fokusere på det som virkelig er viktig når det gjelder Nord Korea... brutaliteten i det nord-koreanske regimet som han skal møte, legger hun til.

Det er ikke første gang Rodman besøker kommuniststaten. Rodman har også besøkt landet to ganger tidligere. Sist gang var i september, da han skal ha besøkt både Kim og hans kone Ri Sol-ju.

Politikk og brudd på menneskerettighetene vil han imidlertid ikke snakke om.

«GODE VENNER»: Nord-Koreas leder Kim Jong-un og tidligere NBA-spiller Dennis Rodman ser en basketballkamp mellom nord-koreanske og amerikanske spillere i Pyongyang i februar tidligere i år, i forbindelse med innspilling av en HBO-dokumentar om «basketball-diplomati». Foto: AP Photo/VICE Media


- Skal ha det gøy

- Jeg skal bare over for å spille en kamp og ha det litt gøy, sa han til Reuters i Beijing i dag, før han dro videre til Nord-Korea.

Han la til at politikk ikke hadde noe med ham å gjøre.

Rodman var kjent som en urokråke i sin karriere, og at han nå nok en gang reiser til Nord Korea vekker oppsikt.

- Brutalt regime

Han blir kritisert for at han ikke vil snakke om Nord Koreas brudd på menneskerettighetene. Ifølge Amnesty International skal så mange som opp mot 200.000 mennesker bli holdt fanget i det lukkede landet.

Fengslet misjonær

BILDER: Rodman viser frem bilder av ham og Kim Jong-un, etter forrige reise til landet i september. Foto: Reuters/Kim Kyung-Hoon

Den fengslede amerikanske misjonæren Kenneth Bae har vært holdt fanget i Nord-Korea siden november i fjor. Han ble i mai i år dømt til 15 års hardt arbeid for «forbrytelser mot staten».

Men Rodman har avvist å bidra til at Bae blir frigitt.

- Det er ikke min jobb å spørre om Kenneth Bae. Spør Obama om det. Spør Hilary Clinton, sa han etter sitt forrige besøk i september.

- Jeg gir blanke.

Venn for livet

Nord-Koreas nyhetbyrå KCNA rapporterte at Rodman og landets leder Kim Jong-un da hadde tilbragt kvalitetstid sammen, og at de hadde spist middag og sett en basketball kamp sammen.

Ifølge Reuters viste Rodman fram bilder fra da han møtte Kim, og sa han hadde gitt Kim en presang - Bad Boy vodka - som «han elsket.»

- Han er min venn for livet. Jeg bryr meg ikke om hva dere tenker om ham. Jeg gir blanke i hva mennesker verden rundt tenker om ham, sa Rodman, ifølge Reuters.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder