FORSVARER: Advokat Marie André Mwila Kayembe er Joshua French kongolesiske advokat. De som har jobbet for French tidligere har fått sparken. FOTO: HELGE MIKALSEN/VG

French-advokat om rettssaken: - En dom kan kjøpes

«Alt er mulig i Kongo, også å kjøpe en dom»

Mener korrupsjon truer nordmannens sikkerhet

KINSHASA (VG) Den kongolesiske advokaten til Joshua French mener oppmerksomheten fra media og norske diplomater er helt nødvendig for å redde nordmannen fra dødsstraff.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nå frykter han at korrupsjon i rettssystemet truer nordmannens rettssikkerhet.

Den erfarne advokaten og menneskerettighetsaktivisten Marie André Mwila Kayembe ble utnevnt til forsvarer for Joshua French i desember. Dagen før rettssaken etter planen skal fortsette i Ndolo-fengselet i Kinshasa tegner han et dystert bilde av rettssystemet i sitt eget land:

- Alt er mulig i Kongo, også å kjøpe en dom, sier Kayembe til VG.

Helt siden han avsluttet jusstudiet i 1988 har Kayembe engasjert seg aktivt for menneskerettigheter i Kongo. I dag leder han advokatforeningen «Svarte kapper» som blant annet tilbyr fri rettshjelp til journalister og politiske aktivister som blir forfulgt av det kongolesiske regimet.

Militær domstol

VG møter advokaten på en kafé i sentrum av Kinshasa. Flere ganger når temaene blir sensitive kikker han seg rundt og senker stemmen.

- Kongo har gode lover på mange områder. Problemet er praksisen. Justisbudsjettet er lite, og de som jobber for påtalemyndigheten tjener svært dårlig. Det gir grobunn for korrupsjon og svekker innbyggernes rettssikkerhet, sier Kayembe.

Saken til Joshua French skal behandles i den militære domstolen - militærtribunalet. Kayembe mener korrupsjonsproblemet er enda større her enn i det sivile rettsapparatet.

- De får sine ordrer fra sine militære overordnede, som igjen er nært knyttet til det politiske regimet, påpeker han.

- Kan noen ha forsøkt å legge press på retten for å få en fellende dom mot French?

DAGER I RETTEN: Kayembe (t.v.) sammen med drapstiltalte Joshua French under første dag av rettssaken i Ndolo militærfengsel tirsdag. Foto: Erlend Aas/NTB scanpix

Advokaten tenker lenge, og lar blikket gli rundt i det halvtomme lokalet før han svarer: - Alt er mulig.

- Hvem kan ha hatt motiver for å gjøre det?

- Fengselet og justismyndighetene er ansvarlige for livene til de innsatte. Dersom French blir frikjent er det andre som risikerer å bli holdt ansvarlige for Molands død, sier Kayembe.

Advokaten mener likevel French kan ha forhåpninger om å få en rettferdig dom, og viser til den store oppmerksomheten saken har fått.

- Ekstrem generalisering

Under rettssaken tirsdag var både norske og britiske diplomater til stede i retten, sammen med et stort antall norske journalister.

- Denne oppmerksomheten er avgjørende for å hindre at French får dødsstraff etter en rask og overfladisk rettssak, sier Kayembe.

Kongo-ekspert og Nupi-forsker Morten Bøås mener også at medieoppstyret rundt saken vil skjerpe rettssikkerheten, men tror ikke at korrupsjonen i landet er så omfattende som Kayembe hevder.

- Det er en ekstrem generalisering som jeg ikke er enig i.

- Det blir bare å spekulere om hvordan denne saken kommer til å utspille seg, men det vil forundre meg mye om noen kan kjøpe seg et resultat i denne saken, fortsetter Bøås.

Kripos vil vitne

Norge har de siste månedene økt presset for å finne en løsning på French-saken. Spesialutsending for Utenriksdepartementet Kai Eide er nå i Kinshasa sammen med representanter for den norske ambassaden i Angola og konsulatet i Kongo. De holder tett kontakt med både Frenchs advokater og de tre representantene fra Kripos som er i Kongo, som håper å få vitne om sine funn i forbindelse med obduksjonen av Tjostolv Moland.

REPRESENTERER NORGE: Spesialutsening Kai Eide (bak) lyttende i retten under tirsdagens åpning av rettssaken. Foto: HELGE MIKALSEN

Parallelt med rettssaken jobber Eide overfor kongolesiske myndigheter for å få French tilbake til Norge.

Mandag møtte han president Joseph Kabila og utenriksminister Raymond Tshibanda, der han overleverte et brev fra den norske og britiske statsministeren. I brevet blir det uttrykt stor bekymring for den situasjonen Joshua French befinner seg i og det appelleres til presidenten om at det må finnes en vei for å få ham tilbake til Norge.

VGTV: - Viktig at presidenten tok imot oss

Til tross for at saken er politisk betent frykter ikke Kayembe at forsvareroppdraget skal skape problemer for ham.

- Ikke ufarlig

Arbeidet som advokat i sensitive saker er imidlertid ikke ufarlig. Ifølge Kayembe har advokater både blitt banket opp og drept av representanter for det fryktede etterretningsvesenet i landet. Selv har han opplevd å få kontoret sitt tømt for datautstyr. I 2011 ble han arrestert da han forsvarte en advokatkollega som hadde filmet presidentens vakter mens de banket opp en ung mann som hadde kastet stein mot presidentens bilkortesje.

- Er det farlig å være advokat i Kongo?

- Jeg er ikke redd. Jeg setter min lit til Gud, sier Kayembe.

Før han ble advokat vurderte å utdanne seg til prest.

- Som advokat kan jeg fortsatt tjene Gud, og samtidig gjøre noe for mitt land, sier han.

Påstår French vil bli satt fri

En kongolesisk senator sier til Dagbladet at president Joseph Kabila har en plan for å sette fri dødsdømte Joshua French.

- Presidenten har en plan og vil gjøre noe. Han (French) vil bli satt fri, men jeg vet ikke når, sier senator Pascal Masela Ngaliema Kahungu til avisen.

Kahungu representerer Kabilas støtteparti PPRD og er en del av presidentens maktbase i senatet, ifølge avisen. Men det er uklart hva senatoren baserer sine uttalelser på.

- Hvis vi bare tar det rolig, vil denne saken gå helt bra til slutt, sier senatoren.

Den angivelige planen om å få satt fri French er ukjent for Norges representant i Kongos hovedstad.

- Dette er første gang jeg hører dette navnet. Eide har ikke hatt møter med ham, og vi er ikke kjent med at presidenten skal ha en slik plan, sier ministerråd Jon Otto Brødholdt til Dagbladet. Han er i Kinshasa for å bistå spesialutsending Kai Eide.

Ifølge senatoren ligger nøkkelen i en benådning fra presidenten. Mandag møtte Kai Eide president Kabila. Til stede var også den britiske ambassadøren og Kongos utenriksminister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder