– Vi skal til Tyskland! Vi elsker Merkel!

LESVOS (VG) I løpet av noen få timer tirsdag kom det 15 nye båter med flyktninger til den greske øya Lesvos.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Når vinden hadde stilnet begynte båtene å komme. Alle svarte. Samme type. Samme motor. Og så overfylte at det ikke er plass til alle menneskene oppe i båten. Noen må sitte ytterst på kanten. Der bølgene slår over.

Når det er igjen 20-30 meter til land begynner jubelen og takke-ropene til Gud. De er blant de overlevende. Inntil videre. De har en lang reise foran seg.

– Død, sier en syreren og peker på havet.

– Dere må sende skip. Folk dør her ute, sier han til VG.

Buksene hans er fortsatt dryppvåte.

Strendene farget oransje

Gummibåtene blir møtt av frivillige, media og lokale grekere. Noen er kanskje mer samvittighetsfulle enn andre. Like raskt som båten tømmes for folk, har en lokal innbygger sikret seg eierskap til motoren. Den som først får en hånd på påhengsmotoren, blir ny eier.

Annika hjalp selv: Seilte flyktning til Sverige

LAVT I VANNET: I denne typen båter blir flyktningene sendt ut fra tyrkisk side av det smale Mytilinistredet, i retning av Europa og den greske øya Lésvos. Foto: Jarle Grivi Brenna , VG

Selve ribben blir som regel raskt punktert med kniv av syrerne – i frykt for at de kan bli sendt tilbake samme vei dersom båten fortsatt lar seg bruke. Sammen med de punkterte gummibåtene ligger hauger med flytevester.

Flere av strendene på nordsiden av øya er farget oransje av alle flytevestene.

Det er lenge siden øyas ordfører Spiros Galinos ba om at det ble erklært unntakstilstand. Også FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt om at gjennomføres en nødevakuering av de over 20.000 flyktningene som befinner seg på øya.

Oversikt: Slik kan du hjelpe flyktningene

Så fort vannet roer seg settes det imidlertid ut nye gummibåter på andre av sundet som skiller den greske øya fra Tyrkia. Flertallet er krigsflyktninger fra Syria. Bakmennene er ikke selv med. De laster båten, peker ut kursen og dytter dem ut på havet.

­– Det var litt dramatisk underveis. Motor stoppet, men vi fikk den i gang igjen, forteller en syrisk mann, som var med av båtene som ankom Lesvos.

Han forteller at familiens hus i Syria er ødelagt av krigen. De måtte sove på gaten. I luften over dem fløy det bombefly og droner.

– Vi skal til Tyskland! Vi elsker Merkel, forteller han til VG.

Endelig hjelp

Frem til i dag har det hver eneste dag kommet flere nye flyktninger til Lésvos enn myndighetene har klart å flytte videre inn til fastlandet. Ifølge greske medier har det endelig blitt satt inn ekstra båter og 10.000 flyktninger skal ha ankommet Athen fra Lésvos tirsdag.

– I tillegg er det etablert et nytt mottakssenter, slik at registeringen skal gå fortere, forteller Thomas Syvertsen i Røde Kors.

KAMPKLARE: Det har vært flere sammenstøt mellom flyktningene på øya og politiet. Her vokter greske soldater, utstyrt med skjold, køller og pistol, inngangen til ferja. Foto: Jarle Grivi Brenna , VG

Han bistår gresk Røde Kors i arbeidet med å koordinere hjelpeinnsatsen og har vært på Lesvos i flere dager. Leger uten grenser ankom også tirsdag og hadde blant annet med seg busser som skal brukes til å frakte flyktningene.

Alle båtene fra Tyrkia går i land nord på øya. Derfra må de inn til registeringssenteret. Turen kan ta tre dager i varmen. Underveis er det vanskelig å få kjøpt mat og drikke, siden mange lokale restauranteiere er lei flyktningstrømmen og nekter å selge.

En rekke frivillige, blant annet 16 nordmenn fra Facebook-intiativet «Dråpen i havet», reiser imidlertid rundt med mat og drikke til flyktningene som går langs veien. De møter også båtene når de kommer i land.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder