Lavins fetter: En helt siden han ble født

TROLLHÄTTAN (VG) Nazar Saman kjemper mot tårene der han står foran bildet av sin fetter Lavin, som ble drept i skoleangrepet.

Artikkelen er over fire år gammel

– Han ville blitt noe stort. Han er en helt. Han har vært en helt siden han ble født. Han elsket alle, sier Nazar Saman til VG.

Fetteren til Nazar, lærerassistenten Lavin Eskandar (20), er en av de to som ble drept på Kronan skole i Trollhättan av gjerningsmannen Anton Lundin Pettersson. Nazar forteller sorgtungt at han hadde et svært nært forhold til sin nå avdøde fetter.

– Vi var som brødre, sier han til VG.

Bakgrunn: Maskert mann til angrep med sverd på svensk skole - skutt av politiet

Holdt appell om rasisme

Før han snakker med VG taler Nazar til en gruppe ungdommer ved Kronan skole.

OFFER: Lavin Eskander reddet elevene sine, men ble selv drept. I dag beskrives han som en helt. Foto: PRIVAT ,

– Ingen kommer til å høre på dere dersom dere skulker skolen og bare henger på torget. Men med en utdannelse i hånden, så kan dere få en god jobb. Da kan dere påvirke, slik at dere kan få slutt på rasismen. Det var Lavins budskap. Han elsket dere alle, sa Saman Nazar til ungdommene, flere av dem elever på skolen Lavin underviste på.

Lavin Eskander har fått heltestatus i Sverige etter at han angivelig løp mot den maskerte gjerningsmannen for å forsøke å overmanne han, og beskytte elevene sine. Handlingen skal ha gjort at flere barn og unge kom seg unna, mens Eskander selv ble drept.

– Han var verdens fineste menneske, sa storebror Leith Eskandar til Expressen torsdag kveld.

Kommentar: Lavin, å takke deg føles ynkelig

Sverige i sjokk

En hel nasjon er rystet av angrepet mot barne- og ungdomsskolen Kronan, som kostet to uskyldige mennesker livet. To ligger fremdeles alvorlig skadet på sykehus, og tilstanden skal være kritisk for en av dem.

Naboer og venner av den 21 år gamle drapsmannen har reagert med sjokk og vantro over at han sto bak de grufulle angrepene.

Ifølge kolleger av gjerningsmannen, som jobbet som praktikant på et industriforetak i Trollhättan, skal han ha informert arbeidsgiveren om at han skulle til tannlegen torsdag, og ikke møtt opp på det som skulle vært siste dag av praksisen, skriver Expressen fredag kveld.

Leder for det islamske forbundet i Sverige, Omar Mustafa, deltok fredag ettermiddag på en demonstrasjon utenfor Kronan skole. Han krever nå at regjeringen tar et krafttak for å få slutt på ekstremisme på nett.

– Det er nok nå. Vi har ikke råd til et eneste offer til, sier han, ifølge svenske DN.

Fikk du med deg dette? Lokalpolitiker: «Jeg skjønner nesten den svenske tullingen»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder