Trump får kritikk etter Puerto Rico-besøk

Donald Trump mener innbyggerne burde være stolte over at ikke flere døde, som under en «ekte katastrofe som Katrina».

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Presidenten og førstedame Melania Trump besøkte tirsdag den amerikanske øya for å se på skadene etter orkanen Maria, som første til store ødeleggelser da den herjet for noen uker siden. Under sitt besøk dro USAs president en sammenligning, som har fått flere til å reagere:

– Hvert dødsfall er forferdelig, men hvis du ser på en ekte katastrofe som Katrina, hundrevis av hundrevis av hundrevis av folk som døde, og hvis du ser på hva som skjedde her, men en storm som virkelig var helt overveldende, ingen har noensinne sett noe slikt.

– 16 personer mot tusen. Dere kan være veldig stolte av folkene deres, fortsatte Trump.

SÅ PÅ SKADENE: Her er Donald Trump under sitt første besøk til orkanrammede Puerto Rico. Foto: Jonathan Ernst Reuters

Orkanen Katrina tok 1833 liv i 2005. Trump-administrasjonen har flere ganger sammenlignet redningsarbeidet i Texas, Florida og Puerto Rico med det som George W. Bush-administrasjonen utførte etter orkanen i 2005.

Men ikke alle sier seg enige i den beskrivelsen. Blant dem er ordfører Carmen Yulin Cruz i San Juan, som havnet i en ordkrig med Trump etter at hun før helgen luftet sin frustrasjon over manglende hjelp fra USA.

– Folk dør her, og jeg kan ikke begripe at den mest storslåtte nasjonen i verden ikke kan utarbeide logistikk for en liten øy. Hvis vi ikke får mat og drikke ut til folk, blir dette nesten som et folkemord, sa ordføreren, som fikk sitt eget hjem ødelagt i orkanen.

I en serie Twitter-meldinger tok presidenten til motmæle, og anklaget blant annet ordføreren og flere andre på den orkanrammede øya for elendig lederskap. Hun svarte med at presidenten «leter etter en unnskyldning».

– Fornærmet folket

Like etter presidentens besøk, steg dødstallet i Puerto Rico til 36, og ordføreren ga uttrykk for at hun ikke er spesielt begeistret for kommentarene.

– Han fornærmet folket i Puerto Rico. Du drar ikke bare til et sted hvor folk er i fare og lider, uten å ha noen hyggelige ord å si.

CNN-kommentator Chris Cillizza er også blant dem som reagerer. Han stiller blant annet spørsmål ved hvordan en president kan gi uttrykk for at orkanen i Puerto Rico ikke var en «ekte» katastrofe, fordi ikke så mange folk døde. Han får støtte av historiker Douglas Brinkley, som har skrevet bok om orkanen Katrina.

– En president bør aldri minimere et menneskeliv. Det er aldri bra å gjøre den slags historiske sammenligninger når du snakker om mennesker, sier han til Washington Post.

Også i sosiale medier er det flere som har engasjert seg:

De to sistnevnte viser til at presidenten kastet tørkeruller til innbyggere som hadde møtt opp, flere av dem for å vise sin støtte til den amerikanske presidenten.

– Det er mye kjærlighet i dette rommet, konkluderte Trump etter stuntet:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder