SMITTE: Syv av de åtte syke i Frankrike skal ha deltatt på et arrangement hvor en rett med bønnespirer fra engelske frø ble servert. Foto: AFP

Nytt utbrudd av dødelig E. coli-smitte - nå i Frankrike

Mattilsynet kartlegger leverandører

(VG Nett) E. coli-smitten tok 46 liv tidligere i år. Nå er åtte personer smittet i Frankrike, trolig fra bønnespirer.

Sissel Kruse Larsen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det franske helsedepartementet opplyser at bakterien som tidligere i år tok 46 menneskeliv i Europa nå har gjenoppstått i Frankrike, melder CNN.

Under epidemien tidligere i år ble det registrert flere sykdomstilfeller i Sverige og Danmark. En svensk kvinne døde av smitten, mens kun én nordmann ble registrert smittet. 40-åringen fra Kristiansand som hadde blodig diarè skal nå være frisk av sykdommen.

Tyske bønnespirer ble utpekt som den mest sannsynlige kilden til det massive sykdomsutbruddet i mai, og tyske helsemyndigheter mener de fant nok bevis for at smitten kom fra spirer dyrket i landet.

Spanske agurker ble først mistenkt for å være smittekilden, men ble senere frikjent. Smittebeskyldingene satte sinnene i kok, og en av de to grønnsaksprodusentene i Spania som først ble beskyldt for å spre E. coli-bakterien i Europa, har gått til hastesøksmål mot helsemyndighetene i Hamburg.

Seks av åtte syke spiste spirer

Et nytt utbrudd av sykdommen har så langt gjort åtte mennesker syke i Frankrike. Alle de åtte smittede er innlagt ved sykehus i Bordeaux, opplyser myndighetene i landet ifølge CNN.

Landets helsemyndigheter har intervjuet syv av de åtte smittede, og alle de syv opplyser at de har deltatt på samme arrangement ved et rehabiliteringssenter for barn. Seks av dem skal ha spist av samme rett som var dekorert med bønnespirer, opplyser helsedepartementet.

E. coli-stammen som ble funnet hos én av pasientene skal ha de samme egenskapene som bakteriestammen som var ansvarlig for den store epidemien som herjet flere europeiske land for få uker siden, sier departementet i uttalelsen.

Engelske frø

Spirene som nå har ført til nye sykdomstilfeller ble dyrket frem i Frankrike, men frøene skal ha kommet fra England, ifølge myndighetene.

Smitten kan angivelig også overføres fra frø som ikke er spiret.

ADVARER: Statssekretær Frederic Lefebvre tror E.coli-smitten i Frankrike kan komme fra engelske frø. Foto: AFP


En studie skal ha vist at frøene var levert av det britiske selskapet Thompson & Morgan, sier statssekretær Frederic Lefebvre med ansvar for turisme.

- Koblingen mellom symptomer og forbruk av disse frøene er ikke definitivt etablert ennå, sier han.

Lefebvre har oppfordret distributører til umiddelbar stans i markedsføringen av produktene, skriver departementet i uttalelsen.

- Ikke spis spirer eller frø

Thompson & Morgan på sin side mener det ikke er frøene, men stedet hvor de er dyrket frem som er problemet og legger skylden på de som har dyrket frem spirene lokalt. Også den italienske leverandøren som har solgt frøene kan ha skylden, mener de. Selskapet samarbeider nå med britiske helsemyndigheter for å finne smittekilden, sier de i en uttalelse.

LES OGSÅ: EU-bønder får 210 millioner euro etter E. coli-utbrudd

Under en tale på nasjonal TV søndag oppfordret Frankrikes helseminister Xavier Bertrand alle som har diaré eller magesmerter til å oppsøke lege. Han ba også alle som hadde kjøpt slike frø om å ikke spise dem og levere frøene til etterforskning.

Ministeren sa også at et nytt legemiddel som også ble benyttet i Tyskland, har blitt utprøvd ved sykehuset i Bordeaux. Ingen er så langt døde av det nye utbruddet av sykdommen.

Ingen nye tilfeller i Norge

Folkehelseinstituttet opplyser at det ikke er rapportert om nye sykdomstilfeller i Norge. I Tyskland er det en kraftig nedgang av nye tilfeller.

- Dette er et geografisk konsentrert og lite utbrudd i Bègles, en liten kommune i Bordeaux. Offisielt er det åtte sykdomstilfeller med blodig diaré og hvor sju har fått påvist HUS-syndrom, en nyresykdom som følge av smitten, sier Bjørn Iversen, avdelingsdirektør hos Folkehelseinstituttet til VG Nett.

AVVENTER: Bjørn Iversen hos Folkehelseinstituttet tror det vil komme råd fra franske myndigheter eller EU om E.coli-utbruddet i Frankrike mandag. Foto: SCANPIX


I tillegg til de åtte som har fått påvist smitte er fire andre mistenkte tilfeller til utredning.

- Tre av de åtte bekreftede tilfellene er identifisert med sannsynligvis samme E. coli-stamme som det tyske utbruddet, sier Iversen.

Franske helsemyndigheter driver nå sporings- og etterforskningsarbeid for å finne ut om utbruddet i Frankrike kommer fra samme kilde som i Tyskland.

- Smitten kan komme fra både personer og matvarer. Noen kan ha blitt smittet i Tyskland og viderebrakt smitten, eller det kan være en matvare som er kilden, sier han og legger til at Mattilsynet er ansvarlig for mattryggheten i Norge og vil følge opp eventuelle matspor.

Iversen ber nordmenn i Frankrike lytte til råd fra lokale helsemyndigheter.

- Jeg har ikke sett at Frankrike har gitt noen spesifikke råd ennå, men jeg regner med det kommer i løpet av kort tid fra enten Frankrike eller EU.

Kartlegger leverandører

Mattilsynet opplyser til VG Nett at de jobber med å finne ut om leverandørene som er i søkelyset i Frankrike kan ha levert varer til Norge.

- Vi forsøker nå å avdekke om det kan ha blitt levert varer hit til landet. Mattilsynet er i gang med prosessen for å spore opp leveranser til Norge, sier Lars Tore Hestad, pressevakt i Mattilsynet.

Les også

 1. E. coli funnet i norsk drikkevann

  Husstander i Kongsvinger og Grue må koke drikkevannet etter at det er funnet små mengder E. coli i ledningsnettet.
 2. EU-bønder får 210 millioner euro etter E. coli-utbrudd

  En EU-komité har vedtatt å gi til sammen 210 millioner euro til bønder som har lidd økonomiske tap som følge av E.
 3. Tysk toåring død av E. coli-infeksjon

  En to år gammel gutt er død etter å ha blitt smittet av E. coli, den hittil yngste personen som har mistet livet i…
 4. Mattilsynet: Neppe smittede bønnespirer i Norge

  Mattilsynet i Norge bekreftet fredag at kilden til E. coli O104-smitte er funnet i bønnespirer i Tyskland.
 5. EHEC funnet i rødbeter fra Nederland

  Det er funnet E. coli-bakterier av typen EHEC i rødbeter fra Nederland som er blitt eksportert til Tyskland og…
 6. Spansk agurkbonde saksøker tyske myndigheter

  En at de to grønnsaksprodusentene i Spania som først ble beskyldt for å spre E.
 7. Har funnet kilden til E. coli-smitten

  Tyske myndigheter bekrefter at bønnespirer er kilden til smitteutbruddet av E. coli, som til nå har krevd minst 30 liv.
 8. Har funnet E. coli i agurk i Tyskland

  Tyske helsemyndigheter har funnet spor av E. coli på en agurk hos en familie i delstaten Sachsen-Anhalt, melder tysk TV.
 9. Spansk agurkbonde saksøker tyske myndigheter

  En at de to grønnsaksprodusentene i Spania som først ble beskyldt for å spe E.
 10. E. coli-alarm i Danmark

  Det er funnet resistente E. coli-bakterier i dansk kyllingkjøtt, opplyser danske matvaremyndigheter.
 11. Ytterligere to døde av E. coli-bakterien

  Tallet på døde i E. coli-utbruddet i Tyskland har steget til 25, opplyser tyske helsemyndigheter.
 12. Holder krisemøte om E. coli

  (VG Nett) Bønnespirene som mistenkes for å være kilden til E. coli-epidemien skal ikke ha blitt solgt ut av Tyskland.
 13. Fortsatt ingen E.coli-bevis mot tyske bønnespirer

  De første prøvene av tyske bønnespirer viser ingen spor av den farlige E. coli-bakterien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder