SMITTE: Syv av de åtte syke i Frankrike skal ha deltatt på et arrangement hvor en rett med bønnespirer fra engelske frø ble servert. Foto: AFP
SMITTE: Syv av de åtte syke i Frankrike skal ha deltatt på et arrangement hvor en rett med bønnespirer fra engelske frø ble servert. Foto: AFP

Nytt utbrudd av dødelig E. coli-smitte - nå i Frankrike

Mattilsynet kartlegger leverandører

UTENRIKS

(VG Nett) E. coli-smitten tok 46 liv tidligere i år. Nå er åtte personer smittet i Frankrike, trolig fra bønnespirer.

Publisert:

Det franske helsedepartementet opplyser at bakterien som tidligere i år tok 46 menneskeliv i Europa nå har gjenoppstått i Frankrike, melder CNN.

Under epidemien tidligere i år ble det registrert flere sykdomstilfeller i Sverige og Danmark. En svensk kvinne døde av smitten, mens kun én nordmann ble registrert smittet. 40-åringen fra Kristiansand som hadde blodig diarè skal nå være frisk av sykdommen.

Tyske bønnespirer ble utpekt som den mest sannsynlige kilden til det massive sykdomsutbruddet i mai, og tyske helsemyndigheter mener de fant nok bevis for at smitten kom fra spirer dyrket i landet.

Spanske agurker ble først mistenkt for å være smittekilden, men ble senere frikjent. Smittebeskyldingene satte sinnene i kok, og en av de to grønnsaksprodusentene i Spania som først ble beskyldt for å spre E. coli-bakterien i Europa, har gått til hastesøksmål mot helsemyndighetene i Hamburg.

Seks av åtte syke spiste spirer

Et nytt utbrudd av sykdommen har så langt gjort åtte mennesker syke i Frankrike. Alle de åtte smittede er innlagt ved sykehus i Bordeaux, opplyser myndighetene i landet ifølge CNN.

Landets helsemyndigheter har intervjuet syv av de åtte smittede, og alle de syv opplyser at de har deltatt på samme arrangement ved et rehabiliteringssenter for barn. Seks av dem skal ha spist av samme rett som var dekorert med bønnespirer, opplyser helsedepartementet.

E. coli-stammen som ble funnet hos én av pasientene skal ha de samme egenskapene som bakteriestammen som var ansvarlig for den store epidemien som herjet flere europeiske land for få uker siden, sier departementet i uttalelsen.

Engelske frø

Spirene som nå har ført til nye sykdomstilfeller ble dyrket frem i Frankrike, men frøene skal ha kommet fra England, ifølge myndighetene.

Smitten kan angivelig også overføres fra frø som ikke er spiret.


En studie skal ha vist at frøene var levert av det britiske selskapet Thompson & Morgan, sier statssekretær Frederic Lefebvre med ansvar for turisme.

- Koblingen mellom symptomer og forbruk av disse frøene er ikke definitivt etablert ennå, sier han.

Lefebvre har oppfordret distributører til umiddelbar stans i markedsføringen av produktene, skriver departementet i uttalelsen.

- Ikke spis spirer eller frø

Thompson & Morgan på sin side mener det ikke er frøene, men stedet hvor de er dyrket frem som er problemet og legger skylden på de som har dyrket frem spirene lokalt. Også den italienske leverandøren som har solgt frøene kan ha skylden, mener de. Selskapet samarbeider nå med britiske helsemyndigheter for å finne smittekilden, sier de i en uttalelse.

LES OGSÅ: EU-bønder får 210 millioner euro etter E. coli-utbrudd

Under en tale på nasjonal TV søndag oppfordret Frankrikes helseminister Xavier Bertrand alle som har diaré eller magesmerter til å oppsøke lege. Han ba også alle som hadde kjøpt slike frø om å ikke spise dem og levere frøene til etterforskning.

Ministeren sa også at et nytt legemiddel som også ble benyttet i Tyskland, har blitt utprøvd ved sykehuset i Bordeaux. Ingen er så langt døde av det nye utbruddet av sykdommen.

Ingen nye tilfeller i Norge

Folkehelseinstituttet opplyser at det ikke er rapportert om nye sykdomstilfeller i Norge. I Tyskland er det en kraftig nedgang av nye tilfeller.

- Dette er et geografisk konsentrert og lite utbrudd i Bègles, en liten kommune i Bordeaux. Offisielt er det åtte sykdomstilfeller med blodig diaré og hvor sju har fått påvist HUS-syndrom, en nyresykdom som følge av smitten, sier Bjørn Iversen, avdelingsdirektør hos Folkehelseinstituttet til VG Nett.


I tillegg til de åtte som har fått påvist smitte er fire andre mistenkte tilfeller til utredning.

- Tre av de åtte bekreftede tilfellene er identifisert med sannsynligvis samme E. coli-stamme som det tyske utbruddet, sier Iversen.

Franske helsemyndigheter driver nå sporings- og etterforskningsarbeid for å finne ut om utbruddet i Frankrike kommer fra samme kilde som i Tyskland.

- Smitten kan komme fra både personer og matvarer. Noen kan ha blitt smittet i Tyskland og viderebrakt smitten, eller det kan være en matvare som er kilden, sier han og legger til at Mattilsynet er ansvarlig for mattryggheten i Norge og vil følge opp eventuelle matspor.

Iversen ber nordmenn i Frankrike lytte til råd fra lokale helsemyndigheter.

- Jeg har ikke sett at Frankrike har gitt noen spesifikke råd ennå, men jeg regner med det kommer i løpet av kort tid fra enten Frankrike eller EU.

Kartlegger leverandører

Mattilsynet opplyser til VG Nett at de jobber med å finne ut om leverandørene som er i søkelyset i Frankrike kan ha levert varer til Norge.

- Vi forsøker nå å avdekke om det kan ha blitt levert varer hit til landet. Mattilsynet er i gang med prosessen for å spore opp leveranser til Norge, sier Lars Tore Hestad, pressevakt i Mattilsynet.

Her kan du lese mer om