Politibidraget trekkes ut i år

SPESIALSOLDATER: Her kjører et kjøretøy fra Hærens Jegerkommando i Afghanistan. I april i år skal nok en gang norske spesialstyrker operere i det krigsherjede landet. Foto: HÆRENS JEGERKOMMANDO

Norske spesialsoldater tilbake til Afghanistan

(VG Nett) Soldater fra Forsvarets spesialkommando skal tilbake til Afghanistan for å trene afghanske spesialstyrker. Allerede i april vil de være på plass i Kabul.

 • Ole N. Olsen
 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over åtte år gammel


De norske spesialsoldatene skal fullføre utdanningen av den afghanske spesialpolitienheten Crisis Response Unit i Kabul-området. Det opplyser Forsvarsdepartementet fredag.

KOMMENTAR: Spesialstyrkene - en nyttig elite

- Norske styrker har vært med på å bygge opp denne enheten til et meget godt nivå. Norge høstet meget stor anerkjennelse for sin innsats i forrige runde, og både afghanske myndigheter og NATO ønsker at nettopp Norge igjen overtar ansvaret når New Zealand avslutter sin periode, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Fra 1. april i år skal soldatene være på plass. Etter planen skal Norges militære bidrag i Afghanistan avsluttes i løpet av neste år, i som et ledd i at afghanske sikkerhetsstyrker selv skal overta ansvaret for sikkerheten i landet.

Forsvarsministeren har tidligere uttalt at selv om det militære bidraget vil minke og ha en annen form enn i dag, så kommer Norge til å være militært i Afghanistan til 2014.

Men allerede til sommeren skal alle de norske politifolkene som har drevet opplæringen av den afghanske politistyrken (ANP) imidlertid reise hjem.

MJK og HJK byttet på

I pressemeldingen skriver departementet at kompetansenivået til Crisis Response Unit-en som skal læres opp, krever at spesialstyrkemiljøet blir brukt for å løse oppdraget.

Bruken av de norske spesialstyrkene har vært svært omstridt innad i regjeringen. SV har motsatt seg bruken kraftig ved flere anledninger.

(Saken fortsetter under bildet)

SPESIALSTYRKE: De afghanske soldatene fra Crisis Respons Unit (CRU), som de norske spesialstyrkene igjen skal jobbe sammen med, er de best trente og best utstyrte i hele den afghanske hæren (ANA). Foto: AFP

- Nettopp fordi afghanske sikkerhetsstyrker overtar sikkerhetsansvaret i flere og flere afghanske provinser, og ISAF reduserer sitt nærvær, er det svært viktig at vi etterlater kompetente styrker som den CRU representerer, understreker Barth Eide i pressemeldingen.

Forsvarsdepartementet opplyser at Crisis Response Unit-en ble bygget opp av norske styrker, som også har drevet utdanningen av dem i periodene mars til oktober i 2007 og fra mars 2008 til oktober 2009.

Oppgaven har siden den gang vært ivaretatt av New Zealand.

Marinejegerkommandoen (MJK) og Forsvarets spesialkommando (FSK) har byttet på å fylle oppdragene, med noen måneders tjeneste på hver avdeling.

Oppkalt etter «Kjakan»

Den afghanske spesialpolitienheten har en nær tilknytning til det norske spesialstyrkemiljøet.

- Avdelingen heter Crisis Response Unit Task Force 24. Dette navnet har de valgt helt selv etter at de fikk innsikt i norsk krigshistorie gjennom de norske mentorene. Det har sitt opphav fra agentnummeret til Gunnar «Kjakan» Sønsteby, sier VG-journalist og forfatter Tom Bakkeli til VG Nett.

FORFATTER OG VG-JOURNALIST: Tom Bakkeli. Foto: JAN PETTER LYNAU


Han har jobbet tett på spesialstyrkemiljøene både i Norge og utlandet i en årrekke.

- Både Hærens Jegerkommando og Marinejegerkommandoen har drevet med opplæring av CRU-en. De har tatt over etter hverandre, men etter at de norske trakk seg ut i 2009 så overtok Special Air Service-soldater fra New Zealand, forteller Bakkeli.

Ifølge Bakkeli er den siste fasen i utviklingen av spesialpolitienhetene kanskje den viktigste.

- Den skal bringe dem opp på et spesialstyrkenivå og sørge for at de kan operere selvstendig i alle ledd, sier han.

Soldatene fra New Zealand, som har drevet opplæring av CRU-en siden 2009, har i sin tid mistet to av sine soldater.

Bakkeli forteller at nesten alle operasjoner som blir utført av CRU nå er styrt av afghanerne selv.

- Men partnerne er med på alt. Det dreier seg først og fremst om å hindre angrep på Kabul. Spesielt med tanke på IED-er, eller veibomber, og nettverkene som står bak disse, sier han.

Den afghanske spesialpolitienheten skal hat tatt mange slike bakmenn, og også stoppet angrep som er satt i gang av Taliban og andre opprørsgrupper. De har også funnet en del bomber, og tatt en del narkotikabakmenn.

FÅ SISTE NYTT OM NORSKE STYRKER I INTERNASJONALE OPERASJONER -BLI MEDLEM AV VGs FACEBOOKGRUPPE NORGE I KRIG!

Mer om

 1. Afghanistan
 2. Krig
 3. Forsvaret
 4. Nato

Flere artikler

 1. Til anti-terroroppdrag i Kabul

 2. Avslørte stort våpenlager utenfor Kabul

 3. Norske spesialstyrker i kamp igjen

 4. Støre: Norske spesialstyrker er satt inn i kampen

 5. Norsk-afghansk spesialstyrke stoppet tolke-kidnappere

Fra andre aviser

 1. Karzai suspenderte lederen for norsktrent spesialstyrke

  Fædrelandsvennen
 2. - Norske spesialstyrker hjalp afghanske kolleger

  Bergens Tidende
 3. Karzai suspenderte lederen for norsktrent spesialstyrke

  Aftenposten
 4. Bekrefter at norske spesialsoldater deltar i kampene

  Aftenposten
 5. – Disse soldatene er meget robuste, men de er mennesker, de også

  Aftenposten
 6. - Norske spesialstyrker i kamp i Kabul

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no