OPPRØR: Motstandere av Muammar Gaddafi i Ajdabiya, der det har rast kamper de siste dagene. Foto: AP Photo

Gaddafi bomber opprørerbase

(VG Nett) Muammar Gaddafis luftvåpen har bombet en opprørerbase øst i Libya.

  • Hans Henrik Torgersen

Artikkelen er over ni år gammel

Det er andre dag på rad at fly kontrollert av Gaddafis styrker slipper bomber på byen Ajdabiyah.

Ifølge opprørskilder skal et krigsfly ha sluppet bomber rett på utsiden av Haniyeh-basen. Der blir det lagret store mengder ammunisjon, men bombene skal ikke ha truffet målet.

- Vi satt her, hørte flyet komme, og så følte vi jorden riste etter eksplosjoen. Bombene traff på utsiden av muren, sier Hassan Faraj, som bevokter basen ifølge Sky News.

Ifølge en annen frivillig vakt skal det ha vært to raketter som ble avfyrt fra et jagerfly.

Nekter å forhandle

Kampene i Libya fortsetter, uten at opposisjonen tar hensyn til forslaget om en fredsplan fra Hugo Chavez. Dermed har alle parter, USA, Europa og de libyske opprørerne, avvist forslaget fra den venezuelandske presidenten, melder Al Jazeera.

Les også: Her er Gaddafis leiesoldater

Det nasjonale libyske råd, som har kontroll over Benghazi og flere andre byer, har også bedt om en internasjonale intervensjon for å få slutt på luftangrepene fra Gaddafi, ifølge BBC News.

Denne utviklingen kommer samtidig som den Internasjonale straffedomstolen har sagt at de vil etterforske oberst Muammar Gaddafi og hans sønner for overgrep mot menneskeheten.

- Vil bare forhandle om en ting

- Hvis det skulle bli forhandlinger, så vil de bare handle om en ting. Hvordan Gaddafi skal forlate landet, eller trekke seg, slik at vi kan spare noen liv. Det er ingenting annet å forhandle om, sier Ahmed Jabreel, som er talsmann for Mustafa Abdel-Jalil, den tidligere innenriksministeren til Reuters.

Les også: Opprørere ber FN angripe Gaddafis leiesoldater

Eksperter mener fredssamtaler kan ha lite for seg, siden Gaddafis eneste mål synes å være å bli ved makten, mens opprørernes eneste mål er å fjerne ham fra toppen. Det kan også se ut som det ikke kommer noen rask militær løsning.

Frykter bråk i Tripoli

Årsaken til det er at verken Gaddafis styrker, eller opprørerne, har gode måter å forflytte seg gjennom de øde ørkenstrekningene mellom byene.

GRENSEGANG: Fremmedarbeidere fra Vietnam går over grensen til Tunisia fra Libya torsdag. Flere tusen venter nå på skyss hjem, etter å ha flyktet fra det urolige landet. Foto: AP Photo/Ben Curtis

Nå knyttes det stor spenning til hva som kommer til å skje etter fredagsbønnen. Spesielt i Tripoli er det usikkert hvilken vei utviklingen vil gå. Ifølge BBC News ble folkemengder som var ferdige med fredagsbønnen skutt på i hovedstaden. Det var, ifølge rapportene, Gaddafis styrker som sto bak.

Les også: Minst 6.000 skal være drept i Libya

Al Arabiya melder at det er ventet at store folkemengder vil ta til gatene på ettermiddagen.

180.000 på flukt

Anslag fra FNs høykommisær for flyktninger anslår at 180.000 mennesker så langt har flyktet fra Libya til Tunisia og Egypt. Det er omtrent 95.000 som har dratt til Tunisia, mens om lag 83.000 har kommet seg over grensen til Egypt.

Barack Obama har nå godkjent bruken av militære fly for å flytte på flyktninger som har havnet på galt sted. Blant de som har kommet seg over grensen til Tunisia er det mange fra Egypt. Franske og amerikanske fly skal nå frakte dem til hjemlandet. Det skal også sørges for at mennesker fra andre land kommer seg hjem, melder CNN.
Økt nødhjelp

Norge gir 50 millioner kroner i nødhjelp til Libya etter at FNs høykommissær for flyktninger og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon har bedt om bidrag.

- Den akutte humanitære krisen i Libya og på grensen til Tunisia er svært alvorlig. Det er viktig at verdenssamfunnet tar ansvar for å hjelpe dem som er i nød og trenger beskyttelse, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Her står slaget om Libya. Foto: Google Maps / Scanpix

Mer om

  1. Libya
  2. Midtøsten

Flere artikler

  1. Her er Gaddafis leiesoldater

  2. Minst ti opprørere drept i dag

  3. Gaddafi etterlyses i 188 land

  4. Minst 6.000 skal være drept i Libya

  5. Gaddafi tilbyr våpenhvile og amnesti

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder