PÅ VAKT: Heimevernssoldater holder vakt utenfor Stortinget etter terrorangrepet 22. juli. Flere av soldatene måtte ty til øvingsammunisjon da de rykket ut. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/ FORSVARET Foto:

HV måtte bruke øvingsammunisjon 22. juli

Politiet: - Ikke tillatt i tjeneste

Heimevernet: - Vi tok det vi hadde

(VG Nett) Heimevernssoldater var nødt til å putte øvingsammunisjon i våpnene sine da de skulle vokte Oslos gater etter terrorangrepet i sommer.

  • Mads A. Andersen
  • Hans Henrik Torgersen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Vi hadde ikke nok ammunisjon denne fredagskvelden. Vi har ikke et beredskapsopplegg for ammunisjon tilgjengelig i Oslo. Vi er avhengig av å få tilført ammunisjon og det er andre tidskrav enn de syv-åtte timene vi opererte under, så da tok vi det vi hadde, sier HV02-sjef oberst Stein Erik Lauglo til VG Nett.

800 patroner av typen «Frangible» ble benyttet av et titalls soldater som bisto politiet i Oslos gater etter terrorangrepet 22. juli. Det bekrefter Heimevernet overfor VG Nett.

Les også: - Heimevernet ikke har en beredskap som er i stand til å møte et større terroranslag

Ammunisjonen, som fragmenterer når den treffer vegger eller lignende, er forbudt for bruk i normale krigssituasjoner. Også politiet i Norge har sterke begrensinger på bruk av slik ammunisjon.

- Kun til trening

- Fordelen med denne type ammunisjon er at den pulveriseres ved treff mot for eksempel vegg, slik at man unngår rikosjett. Det understrekes at ammunisjonen ikke kan benyttes til tjeneste, kun til trening, skriver politiinspektør Erling Fosse i politidirektoratet i en epost til VG Nett.

Les også: Brukte 77 minutter på å slå riksalarm

Oberst Lauglo i Heimevernet sier det er synd at de ikke har mer vanlig ammunisjon nærmere Oslo.

- Jeg synes at det er beklagelig at vi ikke har tilstrekkelig ammunisjon for å utruste en initialstyrke her på Lutvann. Det er en del forhold som er bekymringsverdig i forhold til beredskapen, sier Lauglo, som er sjef for de omkring 5000 Heimevernssoldatene i Oslo og Akershus.

Les også: HV-soldater uten skuddikre vester i Oslo

Ammunisjonen som HV-soldatene egentlig skulle fått, er lagret på Løten, som ligger en time og 45 minutter utenfor Oslo. Hvis man skulle kjørt fra Oslo for å hente ammunisjonen ville det tatt nærmere fire timer før soldatene fikk bevæpnet seg.

Har du tips om terrorberedskapen i Norge? Kontakt VG Netts journalister her!

- Måtte ha ammunisjon

Frangible-ammunisjonen er beregnet til øvingsskyting på korte avstander, og er konstruert slik at man ikke får rikosjetter. På kort hold er den likevel dødelig.

- I den situasjonen vi var i måtte vi ha ammunisjon, og vi kunne ikke sende soldater ut i gatene med den terrortrusselen som var uten, sier oberst Lauglo.

Han forteller at soldater i Oslo sentrum benyttet ammunisjonen fra de gikk på vakt natt til lørdag 23. juli og frem til ettermiddagen den dagen. Dette er innenfor 24 timer som er beredskapstiden til disse soldatene.

Brukes ikke av politiet

- Da måtte alle som hadde fått utlevert denne ammunisjonstypen levere den inn, og fikk tilbake vanlig ammunisjon, forteller Svein Erik Lauglo i Heimvernet.

Les også: Har ikke oversikt over innsatspersonell og båter

Norsk politi tillatter ikke at ekspanderende ammunisjon brukes av vanlige tjenestemenn. Det er kun gitt tillatelse til at Beredskapstroppen og livvakttjenesten kan benytte denne i helt spesielle situasjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder