MOT GRENSEN: Migranter og flyktninger i bevegelse til fots mot grenseovergangen mellom Tyrkia og Hellas i tyrkiske Pazarkule, i Edirne, fredag morgen. Foto: Ergin Yildiz / AP

Putin og Erdogan i telefonmøte - migranter ankommer grensen til Hellas

De første migrantene nådde fredag morgen den greske øya Lesvos og grenseovergangen ved Edirne etter at Tyrkia sa at de ikke lenger vil stanse flyktninger på vei til Europa.

 • Ole Løkkevik
 • Stian Eisenträger
 • Alf Bjarne Johnsen
 • NTB

Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan snakket sammen på telefon fredag der de diskuterte krisen i Idlib-provinsen i Syria, opplyser Russlands utenriksminister ifølge NTB.

– Russland beklager at tyrkiske soldater er drept i Syrias Idlib-provins og er rede til å jobbe for å sikre sikkerheten til andre soldater i regionen, sier Sergej Lavrov.

Han opplyser at Putin og Erdogan drøftet situasjonen i Idlib. Begge skal også ha understreket behovet for at det må tas grep for å roe situasjonen.

TETT KONTAKT: Tyrkias president Erdogan og Russlands president Putin under åpningen av TurkStream-gassledningen i begynnelsen av januar. Foto: Umit Bektas / REUTERS

Fritt leide

En tyrkisk tjenestemann opplyste torsdag til nyhetsbyrået Reuters at Tyrkia ikke lenger vil stoppe syriske flyktninger fra å ta seg inn i Europa.

Myndighetskilden sa til nyhetsbyrået at både kystvakten, tyrkisk politi og grensekontrollen har blitt beordret til å unngå å hindre folk på grensene.

Det skjer kort etter at situasjonen i Syria eskalerte med et angrep som kostet 33 tyrkiske soldater livet.

Samtidig melder nyhetsbyrået AFP at Hellas har styrket patruljeringen langs grensen.

les også

Reuters: Tyrkia åpner Syria-grensen for flyktninger

Hundrevis av migranter og flyktninger beveget seg fredag til fots gjennom det nordvestlige Tyrkia i retning av landets grenser mot Hellas og Bulgaria, skriver tyrkiske medier ifølge den greske avisen Kathimerini.

PÅ VEI: Fredag morgen var grupper med migranter og flyktninger på vei til grenseovergangen mellom Tyrkia og Hellas ved Pazarkule i Edirne. Foto: Ergin Yildiz / AP

Bilder fra nyhetsbyrået AP viser nå at flere migranter har nådd den greske øya Lesvos, etter å ha kommet til Ayvacik ved Tyrkias vestkyst og tatt seg over til Hellas i båt.

Ifølge Reuters skal også rundt 300 personer, inkludert barn og kvinner, ha kommet til den tyrkiske byen Erdine ved grensen til Hellas. De skal ha startet å gå mot byen rundt midnatt. Gruppen skal inneholde syrere, iranere og irakere.

Tyrkia frykter at en ny stor flom av flyktninger skal komme til landet fra Syria som følge av den syriske offensiven i Idlib-provinsen. Det er allerede 3,6 millioner flyktninger og migranter i landet, noe det er økende misnøye med i lokalbefolkningen.

Torsdag ble minst 33 tyrkiske soldater drept i et syrisk luftangrep i Idlib-provinsen, opplyser guvernør Rahmi Dogan i Hatay-provinsen i Tyrkia, som grenser til Idlib.

Ytterligere 32 soldater skal også være såret og lagt inn på sykehus.

I Idlib er syriske regjeringsstyrker i gang med en storstilt militæroffensiv for å gjenerobre områder i det som er blitt kalt Syrias siste opprørsbastion. De får luftstøtte fra Russland, men Tyrkia har så langt ikke skyldt direkte på Vladimir Putin etter torsdagens angrep.

Tyrkia ber fredag om at det innføres en flyforbudssone over Idlib-provinsen i Syria for å beskytte sivilbefolkningen mot luftangrep fra syriske regimestyrker.

Sender krigsskip

Tidlig fredag morgen bekrefter Russlands forsvarsdepartement at tyrkiske soldater som var sammen med syriske militante, ble truffet i et angrep i Idlib torsdag, melder Reuters.

De sier imidlertid at Tyrkia ikke hadde informert dem om at tyrkiske soldater oppholdt seg i det aktuelle området, og at det russiske luftforsvaret ikke utførte angrepet i denne regionen, skriver det russiske nyhetsbyrået TASS.

Ifølge Reuters sier det russiske forsvarsdepartementet også at de gjorde alt de kunne for å inngå våpenhvile så snart de fikk vite at det var tyrkiske soldater blant de drepte.

Russland har nå sendt to krigsskip utstyrt med missiler mot den syriske kysten, opplyser russiske myndigheter, ifølge Interfax.

Full NATO-støtte

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at alle medlemslandene støtter Tyrkia, etter at 33 tyrkiske soldater ble drept i et bombeangrep ved den syriske byen Idlib torsdag.

NATOs råd møttes fredag formiddag, etter at Tyrkia ba om konsultasjoner fordi deres grenser er truet.

– NATO-landene fordømmer luftangrepene fra Syria og Russland. Jeg ber dem stoppe denne offensiven, respektere internasjonal lov, og støtte FNs anstrengelser for å få til en varig fredelig løsning i Syria, sa Stoltenberg etter møtet i Brussel.

I en tidligere samtale med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu fordømte Stoltenberg det han omtaler som «de fortsatte vilkårlige luftangrepene fra det syriske regimet og dets støttespiller Russland».

Les også

Mer om

 1. Syriakrigen
 2. Tyrkia
 3. Russland
 4. Syria

Flere artikler

 1. Video skal vise at gresk kystvakt skyter mot gummibåt med migranter

 2. 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib

 3. Tyrkia: Her kommer flyktningene inn i Europa gjennom hull i gjerdet

 4. Tusener forsøker å ta seg inn i EU fra Tyrkia

 5. Flyktning om kaoset på Hellas-grensen: – Gresk politi stripper folk nakne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder