Trump ville ikke la smittevernekspert svare på spørsmål: – Han har svart 15 ganger

Donald Trump anbefaler amerikanere å ta malariamedisinen hydroksyklorokin mot covid-19. Da hans egen smittevernekspert ble spurt om å gi sin mening, fikk han ikke slippe til.

 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over 94 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vet du hvor mange ganger han har svart på det spørsmålet? 15 ganger, sa Trump på podiet ved siden av smittevernekspert Anthony Fauci søndag, skriver New York Times.

– Du trenger ikke stille det spørsmålet, sa han til journalisten.

– Men jeg vil ha en leges mening, svarer CNN-reporteren – som hadde bedt Fauci om å gi sitt syn på bruken av den velkjente malariamedisinen hydroksyklorokin på corona-pasienter.

Les også: Opptil 1000 norske pasienter i ny coronastudie

– Han har svart 15 ganger, svarer presidenten, og lar ikke Fauci komme til orde.

Dagen før, på lørdag, sa smitteverneksperten at det foreløpig ikke finnes beviser for at medisinen fungerer som behandling på corona-syke pasienter, og at mer testing må til, skriver Guardian.

Testes i Norge

Medisinen er et av legemidlene som testes i en internasjonal studie koordinert av Verdens helseorganisasjon (WHO), og testes også i Norge – sammen med tradisjonell behandling og ebolamedisinen remdesivir.

– De tre ulike behandlingene som prøves ut er vurdert til å være lovende, ut ifra klinisk erfaring og laboratorieforsøk, har direktør i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen, tidligere sagt til VG.

Han koordinerer WHO-studien.

Spørsmålet til USAs smittevernekspert Fauci kom etter at Donald Trump lørdag rådet corona-syke amerikanere til å ta malariamedisinen.

Selv om medisinen testes over hele verden, er den foreløpig ikke godkjent for bruk som behandling mot covid-19 i USA.

– Hva har du å tape? Jeg sier det igjen: Hva har du å tape? Ta den. Jeg synes virkelig de bør ta den. Men det er deres valg og legens valg, eller legene på sykehuset. Men hydroksyklorokin, prøv den om du har lyst, sa Trump ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også: Trump raste mot journalist under pressekonferanse om coronaviruset

Trump ble søndag igjen spurt om hvorfor han anbefaler malariamedisinen før resultatene av de pågående studiene er klare, etter at han sa at det finnes klare, sterke tegn på medisinens potensial, skriver NTB.

– Jeg vil ikke vente halvannet år for å finne ut av det, svarte han da.

Han bekrefter også at USA har bestilt 29 millioner piller av den aktuelle medisinen.

Fikk du med deg? USA innrømmer for lave tall

Megan L. Ranney, som forsker på akuttmedisin ved Universitetet Brown, sier til New York Times at hun aldri har sett en folkevalgt reklamere for en «mirakelkur» på samme måte som hun mener Trump nå gjør.

– Det kan hende at medisinen vil passe for noen mennesker, men å fortelle amerikanere at de ikke har noe å tape, det er ikke sant, sier hun, og viser til at medisinen har flere alvorlige bivirkninger, blant annet for hjertet.

Les også: Vil teste om medisin forebygger covid-19 hos leger og sykepleiere

Også amerikanske helsemyndigheter har slått fast at det er for tidlig å slå fast om medisinen virker mot covid-19, og at de må teste mer før de er sikre på at det er trygt, skriver AP.

USA er svært hardt rammet av corona-pandemien. Foreløpig har over 9500 amerikanere mistet livet, og over 337.310 er bekreftet smittet. Amerikanske myndigheter har tidligere uttalt at de frykter at opp mot 200.000 amerikanere vil dø som følge av viruset.

– Vi ser lyset i tunnelen. Forhåpentligvis vil vi om ikke lenge være stolt av jobben vi alle gjorde, sa Trump under søndagens pressekonferanse, men varslet at USA vil nå smittetoppen i løpet av de nærmeste dagene.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Trump
 3. New York Times
 4. USA

Flere artikler

 1. Donald Trump: – Jeg bruker hydroksyklorokin

 2. Trump raste mot journalist under pressekonferanse om coronaviruset

 3. Vaksinetopp hevder han ble fjernet på grunn av hydroksyklorokin-kritikk

 4. Nå skal tusenvis ta samme malariamedisin som Donald Trump

 5. Trump ut mot Sverige

Fra andre aviser

 1. Trump tar malariamedisin for å unngå å bli koronasyk

  Fædrelandsvennen
 2. Økning i innførsel av hydroksyklorokin til Norge

  Fædrelandsvennen
 3. Hard presset president Trump forsvarte bruken av malariamedisin mot korona

  Aftenposten
 4. WHO innstiller forsøk med hydroksyklorokin mot covid-19 – Norge følger etter

  Aftenposten
 5. WHO innstiller forsøk med hydroksyklorokin mot covid-19

  Aftenposten
 6. Anbefalte malariamedisin mot korona – skapte legemiddelmangel og et svart marked

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder