Hun ble et symbol på opptøyene med dette sparket. Så feiret hun bryllup blant demonstrantene

BEIRUT (VG) I forrige uke sparket Malak Alaywe Herz (40) en væpnet livvakt til en minister hardt i skrittet. Videoen gikk viralt og hun ble et symbol på den gryende motstanden mot landets politiske elite. Onsdag kveld feiret hun og ektemannen bryllupet der opprøret startet.

Malak Alaywe Herz og hennes ektemann Mohammed Herz ble tatt imot som helter da de ankom den overfylte plassen foran regjeringsbygget i Libanons hovedstad Beirut onsdag kveld.

VG var til stede.

Malak var i brudekjole og Mohammed i svart dress, med et libanesisk flagg over skuldrene. De ble løftet i været mens de omfavnet hverandre til full jubel. Rundt dem var flere tusen demonstranter, som samtidig som de to kysset, ropte taktfaste slagord mot regjeringen i landet.

De to hadde ønsket dette. De ville feire bryllupet sitt i hjertet av de største protestene i Libanon på flere tiår.

OVERVELDET: Malak og Mohammed ankommer torget der de største demonstrasjonene mot landets regjering har funnet sted. Foto: Amund Bakke Foss, VG

Sparket som gjorde Malak kjent

Torsdag i forrige uke var Libanons hovedstad i ferd med å koke over i sinne.

Korrupsjon, kollapsende økonomi og totalt mangel på tillit til landets politiske elite hadde i flere år gjort befolkningen mer og mer frustrerte.

Det var da regjeringen bestemte å innføre enda en avgift, denne gangen på Whatsapp-samtaler med mobiltelefon, at folket fikk nok.

les også

En dag blant demonstrantene: «Vi har ikke andre valg enn revolusjon»

Mens innbyggere tok til gatene sentralt i Beirut endte den svarte, pansrede bilen til landets utdanningsminister opp midt blant demonstrantene. En av ministerens livvakter gikk opp på bilens tak og skjøt med gevær i luften, for å skremme unna demonstrantene.

Den typen oppførsel fra menn med våpen, er noe Libanons krigstrøtte befolkning har fått nok av. Skuddene gjorde bare folkemengden enda mer sinte.

Det var da den 40 år gamle libanesiske kvinnen Malak Alaywe Herz valgte å lene seg tilbake, løfte venstrebenet og sparke den væpnede mannen alt hun kunne i skrittet.

Hun så tilsynelatende ut til å være uten frykt.

Hendelsen ble fanget opp av en ukjent person som filmet alt med telefonen sin.

To av grafikkene som er laget etter den virale videoen. Grafikk: Til venstre: ukjent. Til høyre: Ahmad Amer

Videoen ble spredt i sosiale medier og gikk raskt viralt. Den inspirerte mange libanesere til å fortsette kampen mot det folk beskrev som «en arrogant politisk elite».

Sparket ble udødeliggjort av flere kunstnere og grafikere, og kan nå også ses som graffiti på vegger rundt om i Libanon.

Feiret bryllup onsdag

Sent onsdag kveld dukket den nå kjente kvinnen opp i brudekjole på en bru sentralt i Beirut, ved en veisperring demonstrantene hadde satt opp. En nasjonal TV-kanal var der og sendte direkte.

Til intervjueren sa Malak at hun og ektemannen hadde møttes under en demonstrasjon året i forveien, og at de hadde giftet seg for to måneder siden, men ønsket å feire bryllupet sammen med demonstrantene.

PÅ VEGGEN: En tegning av sparket på en vegg i Beirut sentrum. Foto: Sarah Deeb

VG satte seg i en taxi og dro til torget der bruden sa hun ville feire. Hun smilte, ganske overveldet, da vi spurte om å få spille noen spørsmål midt inne i folkemengden.

– Disse dagene har vært fantastiske. De dagene vi nå er inne i er virkelig et mirakel, sier hun til VG.

– Hvordan føler du om å ha blitt et symbol på dette opprøret?

– Jeg bryr meg ikke. Det viktigste er at folket er ute på gatene, sier hun.

Deretter ble bruden dratt videre inn i folkemengden. Alle ville ha en bit av Libanons revolusjonære stjerne.

PS: VG befinner seg i Beirut og følger demonstrasjonene i landet tett i dagene som kommer.

INN I NATTEN: Ekteparet under feiringen onsdag kveld. Foto: Amund Bakke Foss, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder