KAN BLI SENDT TIL BRUSSEL: Boris Johnson kan bli sendt til Brussel for å be om enda en utsettelse av brexit. Onsdag skal Underhuset debattere et lovforslag om å instruere Johnson om dette. Foto: Jessica Taylor / Underhuset / AP / NTB scanpix

Stygt brexit-nederlag for Johnson – vedtok ny utsettelse

LONDON (VG) Johnson gikk på et stygt nederlag i sin første votering som statsminister, og ble dolket i ryggen av sine egne. Flere av dem sier de har fått beskjed om at de vil bli ekskludert fra partiet.

 • Ahmed Fawad Ashraf
 • Henrik Giæver
 • Ingrid Hovda Storaas

Opposisjonen, ledet av Jeremy Corbyn, ville ha debatten tirsdag for å få brexit utsatt til 31. januar neste år.

Den kampen vant de med 328 mot 301 stemmer.

Med denne seieren kan han og tory-rebellene kreve en lovendring, som enkelt og greit sier at Johnson er nødt til å gjøre en avtale med EU. No deal er utelukket.

Katastrofal dag

Nederlaget er særlig ille for Boris Johnson, som hadde en katastrofal dag tirsdag.

Først mistet han flertallet i Underhuset da en partifelle gikk over til Liberaldemokratene.

Så, når resultatet kom, viser det seg at 21 konservative politikere har dolket Johnson i ryggen og stemt sammen med Corbyn.

SMELL: Johnson gikk på et stygt nederlag i sin første votering som statsminister. Foto: PRU

Tory-Rebellene som stemte med Corbyn klemmer hverandre i det de forlater Underhuset. Selv om seieren i kveld smaker godt kan den fort bli bitter – de har ifølge The Guardian fått beskjed fra partiets sjefsinnpisker Mark Spencer om at de kommer til å bli ekskludert.

Dette vil skape ytterligere uro, og avisen Telegraph kaller det «et av de største parlamentariske blodbadene i historien».

ITV-Journalist Shebab Khan har lagt ut en liste over de som stemte mot Johnson:

Flere av rebellene bekrefter at de har fått beskjed om at de vil bli ekskludert fra partiet.

En av dem, tidligere justisminister David Gauke, skriver på Twitter at valget om å stemme mot statsministeren var riktig, selv om det antakelig vil skade karrieren hans:

– For første gang på 14 år stemte jeg mot de konservative, og nå har jeg mistet plassen i partiet. Hvis vi hadde tapt i kveld, ville en hard brexit vært nærmest uunngåelig. Dette var antakelig ikke noe godt valg for karrieren, men det var det riktige valget, skriver han.

En annen rebell, Nicholas Soames – som forøvrig er Winston Churchills barnebarn – sier til BBC at at han har fått beskjed om at han onsdag vil få beskjeden om at han blir ekskludert.

Guto Bebb, som også stemte mot statsministeren, sier til BBC at han mener det er hyklersk av en statsminister som «konstant stemte mot den tidligere statsministeren» å gjøre noe slikt mot de som stemte mot ham, og viser til at Boris Johnson stadig forsøkte å ødelegge for daværende statsminister Theresa May.

les også

Nord-Irland forbereder seg på brexit-smell: 40.000 jobber truet

Lang dag

Tirsdag var første dag etter sommerferien for parlamentarikerne, og som ventet ble brexit raskt hovedtema. Ved 18.30-tiden lokal tid kom forespørselen mange hadde ventet på. Konservative Sir Oliver Letwin ba om en hastedebatt, og parlamentsleder John Bercow innvilget ønsket.

les også

Boris Johnson hasteinnkaller til møte før brexit-oppgjør

De folkevalgte fikk tre timer på seg fram til klokken 22 på å diskutere om de skulle endre onsdagens dagsorden. Ti minutter før tiden var ute, fikk Bercow flertallet med seg på å avslutte debatten. Deretter ble det stemt over forslaget, noe som krevde deling av Underhuset og telling for å avgjøre utfallet.

Men tirsdagens debatt var bare det første slaget i denne seneste offensiven. Onsdag er det duket for nye verbale sverdslag når selve utsettelsesforslaget skal debatteres.

les også

Kritisk uke for Boris Johnson: – Et partikupp er på gang

Vil ha nyvalg

Dersom motstanderne av en no deal-brexit vinner på onsdag, er det ventet at Johnson vil be om nytt parlamentsvalg allerede 14. oktober, ettersom parlamentet ikke er innstilt på å følge planen hans. Dette sier regjeringskilder til blant andre AFP og The Guardian, ifølge NTB.

– Jeg vil ikke ha nyvalg, dere vil ikke ha nyvalg. Men om Parlamentet stemmer for dette i morgen, må vi ta et valg om hvem som skal reise til Brussel og be om en utsettelse, sa Johnson, og la til at dersom det blir han som reiser, vil han få gjennom en hard brexit dersom han ikke får til noen avtale med EU.

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn vil ifølge britiske medier ikke støtte dette med mindre det innebærer en ny utsettelse av brexit.

Det er fremdeles uklart hvorvidt EU vil si ja til en ny utsettelse av brexit.

Mer om

 1. Brexit
 2. Britisk politikk
 3. EU
 4. Boris Johnson

Flere artikler

 1. Boris Johnson har mistet flertallet - hastedebatt i parlamentet

 2. Brexit-blodbadet: I går ble Boris Johnson ydmyket, men i kveld kan det bli verre

 3. Forslag om nyvalg avvist i parlamentet – igjen

 4. Brexit: «Få det gjort»

 5. Grønt lys for ny brexit-lov

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder