«DET SISTE SLAGET» ER OVER: Det gule flagget til opprørsalliansen SDF vaier over det siste området IS kontrollerte i Baghouz, sørøst i Syria. Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Historisk erklæring: IS sine landområder er nedkjempet

BEIRUT (VG) I 2014 tok IS over et landområde større enn Storbritannia i en dødelig offensiv. Nå sier den kurdiskledede opprørsalliansen SDF at terrorgruppens siste landområde i Syria er overtatt.

– SDF erklærer total utryddelse av det såkalte kalifatet og 100 prosent territoriell nedkjempelse av IS, skriver talsmann Mustafa Bali på Twitter lørdag morgen.

Den USA-støttede og kurdiskledede opprørsgruppen har de siste årene i Syria nedkjempet IS by for by, landsby for landsby.

Til slutt var det bare en liten landstripe langs Eufrat-elven som var igjen av det IS forsøkte å gjøre til det de kalte en «islamsk stat». Landsbyen Baghouz har den siste måneden vært terrorgruppens aller siste reelle territorie.

– SDF erklærer total utryddelse av det såkalte kalifatet og 100 prosent territoriell nedkjempelse av IS, skriver Bali videre.

Bali sier at IS-territoriet, som på et tidspunkt dekket mye av Syria og Irak, er borte, og at kampen nå skal fortsette mot restene av IS inntil de er fullstendig fjernet.

Uttalelsen lørdag morgen kom etter at talsperson for Det hvite hus Sarah Sanders at «100 prosent» av de tidligere IS-kontrollerte områdene i Syria var gjenerobret av USA-støttede styrker. Hun sa at president Donald Trump var orientert av fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan om dette, skriver NTB.

Kampene den siste måneden, som har blitt kalt «det siste slaget» mot IS, har gått sakte fremover. Titalls tusen av sivile, mange av dem kvinner og barn, har overgitt seg til de kurdiske styrkene. Daglig har lasteplan på lasteplan med mennesker kommet kjørende gjennom ørkenen. På de mest intense dagene har opp mot 3000 mennesker evakuert. Også flere tusen mannlige IS-krigere har også gitt om kampene og blitt pågrepet.

Til slutt var det som var igjen av IS-territoriet kun en slags teltleir i utkanten av Baghouz. Det er der de aller siste kampene har pågått for fullt de siste dagene.

Et mindre antall IS-krigere som bestemte seg for å krige til døden, forsøkte å stå imot styrken som omringet dem. Men til slutt, midt under newroz-feiringen som markerer nyttår for blant andre kurderne, var det over. SDF kunne erklære territoriell seier over terrorgruppen de i så mange år har vært i krig med.

KRIGET TIL DØDEN: Bilder publisert av IS på mandag, viser krigere som valgte ikke å evakuere fra Baghouz. Foto: SKJERMDUMP

FEIRER: Kurdiskledede SDF-soldater feirer fremgangen mot IS denne uken. Foto: Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder