FRI: Wa Lone og Kyaw Soe Oo fotografert i Yangon tirsdag.

FRI: Wa Lone og Kyaw Soe Oo fotografert i Yangon tirsdag. Foto: ANN WANG /NTB scanpix/Reuters

Reuters-journalister løslatt i Myanmar

Myanmars president Win Myint sier landet vil løslate over 6500 fanger i politisk amnesti. Blant dem Reuters-journalistene Wa Lone (33) og Kyaw Soe Oo (29).

– Jeg er veldig glad og ser frem til å se familien og kollegaene mine. Jeg kan ikke vente på å komme tilbake til kontoret, sier Wa Lone ifølge Reuters.

På bildet øverst i saken kan du se Reuters-journalistene Wa Lone og Kyaw Soe Oo smile til kamera – fri – utenfor fengselet.

– Vi er enormt fornøyde med at Myanmar har løslatt våre modige journalister. Siden de ble arrestert 511 dager siden, har de blitt symboler på viktigheten av fri presse over hele verden. Vi ønsker dem velkommen tilbake, sier Reuters’ ansvarlige redaktør Steve Adler.

Presidentens kontor opplyser at rundt 6500 politiske fanger som ble benådet i april nå løslates i politisk amnesti.

Dømt til syv års fengsel

Reuters-journalistene Wa Lone og Kyaw Soe ble i september i fjor dømt til syv års fengsel for å ha lekket statshemmeligheter i Myanmar.

– Dette er et stort skritt tilbake for Myanmars overgang til demokrati, sa ansvarlig redaktør Steve Adler i Reuters.

I april avviste Myanmars øverste domstol anken til Reuters-journalistene Wa Lone (32) og Kyaw Soe Oo (28). Nå er de likevel fri.

Forfølgelsen av journalister

Wa Lone og Kyaw Soe Oo har blant annet blitt tildelt en Pulitzerpris for sin journalistikk i Myanmar.

Over 500 dager i fengsel

De to journalistene ble pågrepet i Myanmar i desember 2017, tiltalt for å ha lekket statshemmeligheter i forbindelse med at de jobbet med en sak om forfølgelsen av den muslimske rohingya-minoriteten.

– Jeg tror på demokrati og frihet. Jeg gjorde aldri noe galt, sa Wa Lone i rettssalen i september.

De sier at de kun har gjort jobben sin ved å dekke en massakre på rohingya-muslimer. De hevdet i retten politiet lurte dem ved å invitere dem på middag og der ga dem dokumenter før politiet forlot restauranten.

Etterpå skal journalistene ha blitt pågrepet og siktet for å være i besittelse av klassifisert materiale. Dokumentene dreide seg angivelig om sikkerhetsoperasjoner i Rakhine.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder