Flyhalen ble en dødsfelle - men 22-årig flyvert hylles

Nesten alle de 41 døde i den russiske flyulykken satt på de ti bakerste seteradene. En 22-åring flyvert døde i et forsøk på å redde dem.

Russland er i sjokk og sorg etter ulykken der et brennende fly på Sjeremetjevo-flyplassen kostet 41 mennesker livet.

36 av 40 døde passasjerer satt på de ti bakerste radene, ifølge Komsomolskaja Pravda.

Der befant også flyverten Maksim Moisejev seg. 22-åringen prøvde febrilsk å åpne den bakre døren, men klarte ikke det. Han prøvde å geleide framover i flyet, men i infernoet av røyk og ild hadde han en nesten håpløs jobb. Han ofret sitt eget liv for å hjelpe passasjerene skriver nyhetsbyrået Tass.

UTBRENT: Den russiske etterforskningskomiteen har offentliggjort blant annet dette bilde av den utbrente delen av ulykkesflyet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Halen på flyet ble altså en ren brannfelle. Den russiskproduserte Sukhoi Superjet-100-maskinen hadde 20 rader. På den bakerste raden satt det ingen. Men av de 28 som satt på de seks radene foran der, døde 26 ifølge Komsomolskaja Pravdas oversikt.

Fire av fem besetningsmedlemmer overlevde. Maksim Moisejev var den eneste som måtte bøte med livet. De to pilotene overlevde, det samme gjorde Moisejevs to kvinnelige kolleger, Tatjana Kasatkina og Ksenija Fogel.

les også

Kraftig brann i passasjerfly: – Vi besvimte nesten av frykt

Kasatkina forteller ifølge Lenta.ru at de hadde bare sekunder til å komme seg ut av flyet. Hun tok tak i kraven på folk og dro dem ut.

– Folk ringte sine slektninger og skrek og fortalte at flyet brant og mistet høyde, forteller flyvertinnen.

– Alt skjedde så fort. Jeg skjøv passasjerene ut.

Hun forteller at flyet ble truffet av lynet, og pilotene mistet kommunikasjonen.

les også

Hevndrapet: Drepte flygelederen etter at kone og barn omkom i flystyrt

Pluss content

Kollega Maksim Moisejev var en ivrig supporter av fotballaget CSKA Moskva. På sosiale medier er det også lagt ut bilder av ham med en liten gutt, som ser ut til å være sønnen.

– Jeg er i live takket være besetningen om bord, sa en overlevende, Dmitrij Khlebusjkin, til russiske media på Sjeremetjevo-flyplassen.

FULL BRANN: Flyet brant voldsomt. En overlevende flyvertinne forteller at de hadde veldig kort tid på å komme seg ut. Foto: TT NYHETSBYRÅN

– Jentene sto der i røyken. Det var mørk, det var ekstremt varmt. Men de dro folk ut og hjalp dem til å evakuere.

Sukhoi Superjet-100 er en ganske ny russisk flytype. Fra 2008 til 2019 har Sukhoi-fabrikken bygget 186 slike fly, ifølge Lenta.ru. 151 av dem er solgt. En underskriftskampanje for at denne flytypen må settes på bakken inntil videre, blir ikke fullt av det russiske transportministeriet.

les også

Diskuterte Venezuela med Putin

– Vi ser ingen grunn til å sette flytypen på bakken, sa transportminister Jevgenij Dietrikh.

Bare en gang tidligere har mennesker mistet livet ved ulykker med denne flytypen. Det var i 2012 da en demonstrasjonstur for å selge flyet, endte med en tragedie der alle de 45 om bord mistet livet. Men alt tydet på at det var en pilotfeil.

Den amerikanske statsborgeren Jeremy Hinton Brooks er blant de døde etter branndramaet søndag, ifølge russiske medier. Blant de andre er det personer fra en rekke forskjellige steder i Russland, men hovedtyngden kommer fra Murmansk fylke - som ligger ved grensen til Norge.

En av dem var flyverten Maksim Moisejev. Helten. Ifølge Gazeta.ru var den siste meldingen han sendte fra telefonen sin slik:

– Jeg elsker deg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder