HARDT PRESSET: May forlater nummer 10 Downing Street tidligere i dag, mens hun forbereder seg på en avstemning om ulike løsninger for brexit. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / X90200

May tilbyr seg å gå av for å redde brexit

Theresa May er klar for å trekke seg som statsminister dersom det kan redde brexitavtalen.

 • Nilas Johnsen
 • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

May kjemper for brexitavtalen og er villig til å ofre sitt politiske liv. Nå har hun stilt sin posisjon til rådighet i et internt møte med konservative parlamentarikere.

– Jeg er forberedt på å forlate denne jobben tidligere enn jeg planla hvis det kan sikre en velordnet brexit, skal May ha sagt ifølge Sky News.

PÅ VEI: Theresa May på vei mot parlamentet onsdag ettermiddag. Der skal hun ha sagt at hun er villig til å trekke seg dersom brexitavtalen godtas. Foto: HENRY NICHOLLS / X06612

May kommer til å gå av dersom Underhuset godtar hennes brexitavtale med EU, opplyser partifellen James Cartlige til The Guardian.

– Dette har vært en prøvelsens tid for vårt land og vårt parti. Vi er nesten der. Vi er nesten klare til å starte et nytt kapittel og bygge en lysere fremtid. Men før vi kan gjøre det, må vi fullføre jobben, sa May på møtet ifølge den britiske avisen.

– Ønske om nytt lederskap

I en uttalelse fra Statsministerens kontor erkjennes det at May er villig til å trekke seg:

«Jeg vet at det er et ønske om en ny tilnærming og nytt lederskap i den andre fasen av brexit-forhandlingene, og jeg vil ikke stå i veien for det», står det i uttalelsen fra May.

«Jeg vet at noen mennesker er bekymret for at hvis man stemmer for tilbaketrekkingsavtalen så vil jeg tolke det som et mandat til å haste videre inn i fase to uten debatten vi trenger å ha. Det skal jeg ikke – jeg hører det dere sier».

«Jeg er forberedt på å forlate denne jobben tidligere enn jeg hadde tenkt for å gjøre det som er riktig for vårt land og vårt parti. Jeg ber alle i dette rommet om å støtte avtalen, slik at vi kan utføre vår historiske plikt – og levere på beslutningen fra det britiske folk og forlate den europeiske union med en velordnet utgang», avslutter May.

May orienterte sine partifeller i Det konservative partiet i et møte i den såkalte 1922-komiteen onsdag kveld, et par timer før Underhuset skulle stemme over en rekke forslag for å prøve å få løst den fastlåste situasjonen rundt brexit.

ANTI-BREXIT: Demonstranter som ikke ønsker at Storbritannia skal forlate EU holder en protest utenfor parlamentet onsdag kveld. Foto: TOLGA AKMEN / AFP

Ny leder når avtalen er klar

George Freeman, en konservativ parlamentariker, sier han aldri har opplevd et møte som ble så lamslått. Men det kan se ut som om det lykkes.

Han beskriver at May sitt utspill ble fulgt av en rekke taler fra parlamentarikere som hadde sittet på gjerdet eller stemt nei, som nå vil stemme for avtalen.

May ser altså ut til å ha skaffet seg økt støtte i egne rekker, men det kan koste henne støtte fra opposisjonen i Labour. Parlamentarikere fra Labour som har vært tilbøyelige til å støtte brexitavtalen, vil trolig bli mer skeptiske dersom De konservative blir ledet av for eksempel Boris Johnson eller Michael Gove, konkluderer Sky News sin politiske analytiker Tom Rayner.

En kilde i Statsministerens kontor sier til TV-kanalen at jakten på Mays erstatter som partileder, og dermed som ny statsminister, vil skje etter at en brexitavtale er på plass. Dersom parlamentarikerne stemmer ja til statsministerens avtale, så vil prosessen om en ny leder kunne starte fra 22. mai.

Åtte alternativer

Mays tilbud kommer bare et par timer før de folkevalgte skal stemme over en rekke forslag til alternative planer for brexit, skriver NTB.

I et grep som savner sidestykke har parlamentarikerne nemlig tatt direkte kontroll over Underhusets dagsorden og tvunget fram en såkalt «indikativ avstemning» om veien videre.

Håpet er at dette endelig skal gjøre det mulig å finne ut hva de folkevalgte faktisk er villige til å støtte. Det skjer etter måneder med ørkesløs krangling der det eneste britiske politikere har vært i stand til å si noe tydelig om, er hva de ikke vil ha.

Underhusets speaker John Bercow har avgjort at i alt åtte ulike alternativer skal opp til avstemning:

 1. Gå ut av EU uten avtale 12. april 2019
 2. Søke om medlemskap i EFTA og EØS-avtalen og forhandle fram en tollunion med EU
 3. Søke om medlemskap i EFTA og EØS-avtalen
 4. Forhandle fram en tollunion med EU
 5. Forhandle fram en tollunion med EU og sikre tett tilknytning til EUs indre marked
 6. Avlyse utmeldingen dagen før brexit hvis dette er eneste utvei for å avverge en skilsmisse uten avtale
 7. Legge utmeldingsavtalen med EU fram for folkeavstemning
 8. Ta initiativ til en toårig overgangsperiode med frihandel hvis det ikke er mulig å nå enighet om en helhetlig utmeldingsavtale

Står fast på avtalen

May står for sin del fast på at det beste alternativet er hennes egen avtale.

– Det vi ser i disse forslagene, er en rekke suboptimale løsninger, sa brexitminister Stephen Barclay da alternativene i den indikative avstemningen ble debattert onsdag ettermiddag.

Mays avtale er allerede to ganger blitt forkastet av Underhuset, men regjeringen har fortsatt ikke gitt opp.

Får avtalen nok støtte, kan den nå bli lagt fram for avstemning en tredje gang allerede på fredag.

Labour-leder Jeremy Corbyn ber om en ny avstemning, i et innlegg på Twitter der han kritiserer May i harde ordelag:

Les også

 1. Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen: Tre ministre trekker seg

  Tre juniorministre har ifølge Sky News trukket seg etter at Det britiske Underhuset vedtok at parlamentarikerne skal…
 2. Massiv Brexit-demonstrasjon i London: – Jeg reiser til Norge hvis brexit skjer

  LONDON (VG) Hundretusener har tatt til gatene i London for å kreve ny folkeavstemning.

Flere artikler

 1. Britene vil endre brexit - får kontant EU-nei tilbake

 2. Brexit utsettes etter May-kunngjøring

 3. Corbyn vil ha ny folkeavstemning om Brexit

 4. Vil utsette brexit i tre måneder

 5. Eksperter om brexit-drama: – Boris går for nyvalg

Fra andre aviser

 1. Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen

  Bergens Tidende
 2. May vil ofre seg for å redde brexitavtalen

  Bergens Tidende
 3. May ber Parlamentet stemme over ny brexit-avstemning

  Aftenposten
 4. Fire brexit-forslag stemt ned i Underhuset

  Fædrelandsvennen
 5. May åpner for å utsette brexit

  Fædrelandsvennen
 6. Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder