BACK BORIS: Tidligere utenriksminister Boris Johnson lanserte offisielt sin kampanje i London onsdag. Foto: TOLGA AKMEN / AFP

Boris Johnson åpnet valgkampen: – Jeg sikter ikke mot «no deal» med EU

LONDON (VG) Onsdag startet en selvsikker og energisk Boris Johnson valgkampen for å bli Storbritannias neste statsminister. I talen la han seg på en meglende linje med EU og Brussel. Alle spørsmål om narkotikabruk snek han seg unna.

Selv om Boris Johnson har knabbet overskriftene i avisene har han vært usynlig i valgkampen, inntil i dag. For første gang på flere uker møtte han pressen i London for å lansere sin kampanje.

Det kløktige slagordet «Back Boris» får flere betydninger når det blir sagt igjen og igjen av publikum i salen mens de venter på hovedpersonen. «Støtt Boris». «Boris er tilbake».

Han er favoritt til å bli statsminister, fordi flest parlamentsmedlemmer så langt har pekt på ham.

– Økonomien vår vokser. Arbeidsledigheten er den laveste siden 1972, og engelske fotballag har slått andre engelske lag og vunnet både Champions League og UEFA-cupen i år, sier han i åpningen, til latter fra salen.

I denne saken kan du lese om alle som har meldt seg på i racet:

les også

Vil bli britisk statsminister: Moren kunne ikke lese, faren var bussjåfør

Foto: Stefan Rousseau / PA Wire

– Jeg sikter ikke mot «no deal».

Johnson har tidligere vært klokkeklar på at brexit skjer 31. oktober, med eller uten avtale. Onsdag var ikke budskapene like spisse, fordi han er klar over at hvis han blir statsminister må han i tøffe forhandlinger med EU.

– Jeg har ikke som mål at vi ikke får en avtale, men det er viktig å planlegge for det så vi er forberedt, og la til:

– Ingen avtale med EU er et viktig forhandlingskort. Vi får ikke noe fra Brussel om vi signaliserer at vi er villige til å utsette brexit. (...) Vi kan ikke sparke blikkboksen videre nedover asfalten. Det vil sende velgere til andre partier, sa han.

les også

Britisk statsministerkandidat innrømmer kokainbruk

Snek seg unna spørsmål om dopbruk

I valgkampen har det vært mye fokus på om kandidatene har røkt marihuana eller brukt sterkere rusmidler.

Michael Gove har fortalt at han tok kokain for 20 år siden, Rory Stewart har røkt opium i Iran, og Andrea Leadsom, Dominic Raab og Matt Hancock har innrømmet at de røkte cannabis på universitetet.

I 2007 sa Johnson til magasinet GQ at han hadde prøvd kokain og cannabis på universitet. Siden har han forandret historien.

Derfor var det ventet at pressen også ville spørre Johnson om dette, men det eneste han sa var at han ikke alltid har overholdt fartsgrensen.

Grunnen til at pressen fokuserer på dette er fordi politikere har innført lover der besittelse av små mengder narkotika i Storbritannia fører til at folk blir arrestert, og hjem blir ransaket.

Bruken av kokain i London er også blitt direkte koblet til de mange drapene på tenåringer, som i ung alder blir løpegutter for å levere narkotika til middelklassen.

les også

Et fåtall briter avgjør ledervalget: Blåklypa Grand Prix

Slik foregår valgkampen

Valget fungerer som en cup med flere utslagsrunder.

  • I første runde må kandidatene ha støtte fra minst 17 parlamentsmedlemmer fra det konservative parti.
  • I runde to øker det til 33 parlamentsmedlemmer.
  • Prosessen fortsetter til det står to kandidater igjen
  • Da går valget til de 160. 000 medlemmene av partiet rundet om i landet.

Mange parlamentsmedlemmer har allerede pekt på sin statsminister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder