VIL ENDRE LOVEN: Boris Johnsen har varsler at han vil tilby asyl til i underkant av tre millioner Hongkong-innbyggere. Foto: HANNAH MCKAY / X03696

Boris Johnson vil tilby asyl til nær tre millioner Hongkong-innbyggere

Den britiske statsministeren vil tilby innbyggere i Hongkong «et alternativ til kinesisk undertrykkelse» og varsler at han vil gjøre en av de største endringene i det britiske visumsystemet noensinne.

  • Yasmin Sfrintzeris

Den britiske statsministeren Boris Johnson lovet onsdag å revidere innvandringsreglene for å kunne gi i underkant av tre millioner innbyggere i Hongkong britisk statsborgerskap, dersom Kina iverksetter den nye sikkerhetsloven.

En ny nasjonal sikkerhetslov ble i forrige uke vedtatt av Folkekongressen i Kina. Den nye loven gjør at Kina kan overstyre det lokale folkestyret i Hongkong for å kunne straffe handlinger som anses som en fare mot nasjonal sikkerhet og som utfordrer statens makt.

Kina kan også bruke loven til å etablere et kinesisk etterretningsorgan i Hongkong, skriver Reuters.

Johnson har selv kunngjort lovendringen i et innlegg i The Times.

Gjennom lovendringen vil han tilby 2,85 millioner Hongkong-innbyggere et fullverdig britisk statsborgerskap.

Ifølge The Telegraph skriver Johnson at en slik lovendring vil være en av de største endringene som noen gang er gjennomført i det britiske visumsystemet.

Johnson mener tilbudet er et «annet alternativ til kinesisk undertrykkelse og skriver at Storbritannia ikke vil ha noe valg enn å tilby Hongkong-innbyggere statsborgerskap.

Ifølge Washington Post vil opptil 40 prosent av Hongkongs befolkning kunne søke asyl med denne ordningen, noe som vil prege områdets rolle som Asias finanssentrum.

Mer om

  1. Hongkong
  2. Boris Johnson

Flere artikler

  1. Demonstranter møtt med tåregass i Hongkong

  2. Omstridt sikkerhetslov vedtatt – nå tar Kina mer makt over Hongkong

  3. Medier: Kina vedtok omstridt sikkerhetslov i Hongkong

  4. Norge og 26 andre land ber Kina reversere ny lovgivning

  5. Pågripelser, tåregass og pepperspray før omstridt debatt i Hongkong

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder