WHO-TOPP: Sjefsforsker Soumya Swaminathan sier WHO håper å ha hele vaksinasjonsplanen klar i august. Her under en pressekonferanse fredag ettermiddag. Foto: WHO

WHO: Disse vil bli prioritert først når verden har en vaksine mot coronaviruset

WHO og samarbeidsorganisasjonene CEPI og GAVI gir nå det første innblikket i hvordan de ønsker å spre coronavaksinen ut til verdens befolkning. Helsearbeidere, eldre og personer i risikosonen vil bli prioritert først.

 • Eva Beate Strømsted

Artikkelen er over 93 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det framkommer under en digital pressebrief med store deler av internasjonal presse fredag formiddag. VG var blant deltagerne på møtet.

Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI) og Verdens helseorganisasjon (WHO) kunngjorde en løsning for å sikre tilgang til vaksiner mot coronaviruset, covid-19.

– Helsearbeidere, eldre og personer i risikosonen vil bli prioritert først, sier sjefsforsker Soumya Swaminathan i WHO.

Den ambisiøse planen går ut på å ferdigstille to milliarder vaksiner innen utgangen av 2021.

De prioriterte populasjoner med den første vaksinasjonsrunden som vil bli vurdert er dermed:

 • Ansatte i helsevesenet (1% av verdens befolkning)
 • Voksne over 65 år (8% av verdens befolkning)
 • Andre voksne med høy risiko med underliggende tilstander som hypertensjon, diabetes osv. (15%)
les også

Helsetoppene i Sør-Øst regner med coronautbrudd også i 2021

Til nå har nærmere 490.000 mennesker verden over mistet livet av viruset, og rundt 9,6 millioner mennesker er registrert smittet.

Det knyttes stor spenning til når den vaksinene blir klar og det jobbes på spreng for at det skal skje så fort som mulig.

Ser på de første vaksinetestene

De første vaksinetestene er allerede utført på mennesker. Richard Hatchett, sjef i CEPI, sier at de foreløpig bare har et lite innblikk i resultatene.

Organisasjonen, som jobber tett med WHO, mottar årlig store beløp i støtte fra Norge. Norge har tidligere har annonsert bidrag på 1,636 milliarder kroner til CEPI i perioden 2017-2025, og nylig varslet regjeringen at bidraget økes med ytterligere 2,2 milliarder for perioden 2020-2030.

Organisasjonen ble lansert av regjeringene i Norge og India, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellome Trust og Verdens Økonomiske Forum på bakgrunn av en bred enighet om at en internasjonal plan var nødvendig for å utvikle og ta i bruk nye vaksiner for å forebygge framtidige epidemier.

Kan ende opp med flere vaksiner

– Det er noen av vaksinekandidatene som har utviklet seg raskere enn andre innen Covax-porteføljen, sier Hatchett. Han vil foreløpig ikke si hvilken som er best hittil.

– Man kan ikke plukke ut en vaksine, fordi det er så komplekst og ting kan forandre seg underveis. I tillegg kan det hende at det vil bli flere vaksiner. En vaksine som vil være effektiv for en gjennomsnittlig frisk voksen person, er ikke nødvendigvis passende for en eldre og syk, forklarer han.

CEPI støtter på nåværende tidspunkt ni ulike internasjonale prosjekter som jobber med å lage hver sin vaksine mot corona.

Norge vil delta i Covax (Global Covid-19 Vaccine Procurement Facility), en global finansieringsmekanisme dannet for å sikre rettferdig tilgang til covid-19-vaksiner for alle land.

Ifølge regjeringen, har Norge investert nærmere fire milliarder kroner som en del av bistandsbudsjettet for å sikre at mennesker i lav-og mellominntektsland også får tilgang til vaksiner.

Vil vurdere ulik pris per land

Internasjonal presse ble fredag orientert om ordningen for innkjøp og rettferdig fordeling av vaksinedoser.

På nåværende tidspunkt vet man ikke hvor mye vaksinen vil koste.

– Vi mangler viktig informasjon om produksjonskostnaden og doseringen per vaksine til å kunne fastslå en pris per dags dato, sier Hatchett.

– Men vi forventer å ha denne informasjonen klar innen slutten av dette året, legger han til.

Gavi-sjef Seth Berkley sier at de vil vurdere en modell der utviklingsland kan få tak i vaksinen til en lavere pris, mens i-land vil måtte betale mer.

– Dette vil selvfølgelig være avhengig av produsentene og hvor mye de vil ønske å få inn av inntekt. Men vi skal sette oss ned og snakke med hver enkelt av dem for å komme frem til en rimelig pris, sier Berkley.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken sto det at CEPI har mottatt 36 millioner kroner av norske myndigheter for å styrke utviklingen av en vaksine mot coronaviruset, i tillegg til statens ordinære bidrag til organisasjonen på 1,6 milliarder kroner i perioden 2017 til 2025. Det riktige er at Norge tidligere har annonsert bidrag på 1,636 milliarder kroner til CEPI i perioden 2017-2025, men at bidraget nå økes med ytterligere 2,2 milliarder for perioden 2020-2030. Dette ble rettet 26.06.2020 klokken 17.16.

Mer om

 1. Utenriks
 2. Coronaviruset
 3. Coronaviruset internasjonalt
 4. WHO
 5. Rettet

Flere artikler

 1. Ut mot USAs oppkjøp av corona-medisin: – Usolidarisk

 2. Trump og USA dropper internasjonalt vaksinesamarbeid

 3. Norge med i internasjonalt samarbeid – sikrer tilgang til flere coronavaksiner

 4. Slik skal Norge sikre seg en vaksine – EU forhandler om millioner av doser

 5. Cepi håper å ha coronavaksine klar innen utgangen av året

Fra andre aviser

 1. Korona-vaksinen vil koste maks 360 kroner

  Bergens Tidende
 2. 156 land samarbeider om koronavaksiner

  Aftenposten
 3. Norge med i nytt vaksinesamarbeid

  Bergens Tidende
 4. Norge frigir to milliarder kroner til internasjonal utvikling av koronavaksine

  Bergens Tidende
 5. Norge vil ikke prøve å kuppe koronavaksine

  Fædrelandsvennen
 6. Cepi håper å ha koronavaksine klar innen utgangen av året

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no