BRUTALT: Demonstranter i gatekamper med politiet i Yuen Long-distriktet i Hongkong lørdag. Foto: Eric Tsang / HK01 via AP / NTB scanpix

Hongkong-politiet skjøt gummikuler og tåregass mot demonstranter

Opprørspoliti brukte tåregass, gummikuler, pepperspray og batonger mot folk som trosset myndighetenes forbud mot å demonstrere i Hongkong. Minst ni er skadet.

NTB-AFP-AP

Protestene var denne gangen rettet mot triadene, etter at hvitkledde medlemmer av den beryktede mafiaen forrige helg gikk til angrep på demokratiforkjempere på togstasjonen i Yuen Long. Området ligger nær Hongkongs grense til Kina. 45 mennesker ble såret, én alvorlig.

Yuen Longs gater ble til et hav av paraplyer da tusenvis av demonstranter lørdag ettermiddag deltok i en fredelig demonstrasjon. Politiet hadde på forhånd nedlagt et sjeldent protestforbud i Hongkong, som rystes av territoriets alvorligste politiske krise i nyere tid.

Les også: Hun er Hongkongs sterke kvinne – nå kan hun bli felt

Under tre timer etter at marsjen hadde startet, begynte politiet å bruke tåregass for å spre demonstranter som nektet å forlate området. Mindre grupper med aktivister, mange av dem iført hjelm og bærende på skjold, konfronterte senere politiet og anklaget dem for å beskytte triadene.

TÅREGASS: Opprørspolitiet sperrer en vei inn i Yuen Long-distriktet i Hongkong lørdag kveld. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix

Alvorlige skader

Noen av demonstrantene kastet steiner og andre gjenstander, en gruppe omringet en politibil, og situasjonen ble stadig mer anspent.

Senere på kvelden skjøt politiet gummikuler og tåregass mot rundt 200 demonstranter som var igjen. De brukte paraplyer for å beskytte seg mot kulene.

Les også: Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene

Andre steder jaget opprørspoliti demonstranter inn på togstasjonen og slo dem med batonger og skjold da de forsøkte å flykte gjennom bygningen, skriver nyhetsbyrået DPA. Blodpøler lå igjen på gulvet etter kampene.

Helsemyndighetene opplyser at ni personer ble skadet, og tilstanden er alvorlig for fem av dem.

STÅLSATTE SEG: Demonstranter med hjelm og skjold i Yuen Long-distriktet i Hongkong lørdag. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix

Truet med fengsel

Sent lørdag kveld advarte politiet demonstrantene som var igjen om at de risikerer fem års fengsel dersom de ikke forlater stasjonen.

Demonstrantene hadde ikke tillatelse til å demonstrere. Begrunnelsen var at politiet fryktet sammenstøt mellom demonstranter og lokale innbyggere i Yuen Long. Ifølge en av arrangørene deltok over 200.000 mennesker i lørdagens protestmarsj. Politiet har ikke oppgitt noen anslag.

Utsatte omstridt forslag etter proteststorm: - Et tydelig signal til Kina

Yuen Long ligger i et område hvor flere distrikter er kjent for forbindelser til triadene og sterk støtte til det pro-kinesiske etablissementet.

Tolv personer er pågrepet og satt i varetekt etter hendelsen i Yuen Long forrige helg, ni av dem angivelige medlemmer av triadene.

SAMMENSTØT: Opprørspoliti tok i bruk tåregass mot demonstranter i Hongkong lørdag. Foto: AP / NTB scanpix

Politisk krise

Politiet har fått kraftig kritikk for ikke å ha rykket ut tidsnok til å forsvare demonstrantene.

– Hongkong-politiet kjenner loven og bryter loven, ropte demonstrantene lørdag.

Hongkong har vært preget av massive protester siden juni, og millioner av innbyggere har demonstrert fredelig mot den Beijing-vennlige regjeringen. Demonstrasjonene rettet seg først mot et omstridt lovforslag som åpnet for at Hongkong kunne utlevere personer til rettsforfølgelse i Kina.

Lovforslaget ble til slutt trukket, men demonstrasjonene mot myndighetene har fortsatt. Den tidligere britiske kolonien Hongkong har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder