Trump: USA har skutt ned iransk drone

USAs president Donald Trump sier at USAs krigsfartøy USS Boxer har skutt ned en iransk drone over Hormuzstredet.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge amerikanske medier sier Trump at dronen kom for nær skipet, og at Iran skal ha ignorert flere beskjeder om å trekke seg tilbake. Dronen skal ifølge presidenten ha blitt «ødelagt umiddelbart».

– Dette er den siste av en rekke provokasjoner og fiendtlige handlinger mot fartøyer som opererer i internasjonalt farvann, sa Trump til reportere i Det hvite hus, ifølge NBC News.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier samtidig torsdag kveld at de ikke har kjennskap til at en av deres droner skal ha blitt skutt ned. Myndighetene jobber nå med å undersøke saken.

– Vi har ikke informasjon om at vi har mistet en drone i dag, sa han til reportere før et møte med FNs generalsekretær António Guterres i New York torsdag, ifølge Reuters.

Ifølge amerikanske medier fant hendelsen sted rundt klokken 10 torsdag morgen amerikansk tid.

– USA forbeholder seg retten til å forsvare eget personell, våre anlegg og interesser. Vi oppfordrer alle land til å fordømme Irans forsøk på å forstyrre navigasjonsfriheten og global handel, sier Trump.

les også

Trumps trusler: Møt mennene som er klare for krig, hvis Iran trenger dem

Svært spent

Situasjonen mellom USA og Iran har den siste tiden vært svært spent. Det er nå en knapp måned siden Iran skjøt ned en amerikansk militær drone. USA mente at deres drone befant seg i internasjonalt luftrom. Revolusjonsgarden i Iran hevdet samtidig at den befant seg i iransk luftrom i provinsen Hormozgan da den ble skutt ned.

I en TV-sendt tale omtalte general Hossein Salami nedskytingen som «en klar beskjed til USA». Generalen sa videre at Iran ikke ønsker krig med noe land.

– Men vi er klar for krig, la han til.

USS BOKSER: Krigsfartøyet skjøt torsdag ned en iransk drone, ifølge president Donald Trump. Foto: Ahmed Jadallah /Reuters

– Vil fortsette å presse USA

Som et svar på nedskytingen opplyste Trump at USA hadde hatt planer om å bombe tre forskjellige mål i Iran. Ifølge ham selv ble aksjonen avblåst minutter før bombingen skulle skje, på grunn av antall menneskeliv som ville gå tapt.

Flere eksperter har tidligere beskrevet utviklingen som «farlig», og at det er en reell fare for at det bryter ut krig mellom de to nasjonene.

les også

Iran har tatt utenlandsk oljetanker

Ekspert: – Ikke overraskende

Torsdag kveld, etter at nyheten om USAs nedskyting ble kjent, snakket VG med den libanesiske historikeren og Iran-kjenneren Makram Rabah, som underviser ved Det amerikanske universitetet i Beirut. Han mener hendelsen ikke er overraskende.

– Den amerikanske dronen Iran skjøt ned for en tid tilbake var av et annet kaliber. Iran har ikke den samme type teknologi som USA har, sier han.

– Hva tror du vil skje nå?

– Truslene på begge sider vil fortsette, og Iran vil fortsette å lete etter måter å presse USA på, som de gjorde i dag da de tok en oljetanker i arrest, sier han.

Senest torsdag ettermiddag kom meldingene om at Iran hadde tatt en utenlandsk oljetanker i arrest. Skipet hadde en besetning på tolv personer om bord. Iranske myndigheter mener tankeren smuglet olje fra iranske smuglere til utenlandske kunder.

les også

Trump truer Iran med «utslettelse»

– Må forvente en militær respons

Midtøsten-ekspert Nils A. Butenschøn sier til VG at USAs angrep gir en betydelig fare for ytterligere opptrapping av konflikten og spenningen mellom USA og Iran.

– Hvis USA ser på dette som en fiendtlig handling, må man forvente en militær respons fra USA, sier han og legger til:

– Jeg er urolig for situasjonen. Trump er en løs kanon på dekk. Det er alltid en usikkerhet der man ikke vet hva han impulsivt kan finne på å gjøre. Han har tidligere foretatt beslutninger som kan ha betydelige sikkerhetspolitiske konsekvenser med utgangspunkt i egne personlige motiver.

les også

Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran

Stor spenning i området

Butenschøn peker også på at det er en ekstra spenning knyttet til stedet der den iranske dronen ble skutt ned.

– Hormuzstredet er det viktigste strategiske punktet når det gjelder internasjonal oljehandel. Det er et veldig trangt område og det er så spredte aktører. Det er et av de stedene som virkelig kan utløse en internasjonal storkrig, sier han.

Det har vært mye spekulasjoner i hva som vil skje dersom det oppstår en åpen konflikt i området. Iran har tidligere truet med å stenge Hormuzstredet.

– Denne episoden inngår nok i spillet om hva som skal skje med trafikken gjennom Hormuzstredet. Det kan være et mulig motiv at iranerne ønsker å markere sitt suverenitetskrav, for å få det internasjonale samfunnet til å gripe inn, sier han.

Vil redde atomavtale

Siden USA trakk seg fra atomavtalen i fjor har de gjeninnført strenge sanksjoner mot Iran, inkludert landets oljeeksport.

Iran har nylig begynt å øke graden av anriking av uran over det avtalen fastsatte, men sier at dette kjapt kan reverseres dersom de andre landene i avtalen kan bidra til at USAs sanksjoner blir omgjort.

Torsdag ba Irans president Hassan Rouhani i en telefonsamtale Frankrikes president Emmanuel Macron om å styrke innsatsen for å redde atomavtalen fra 2015.

– Europa må jobbe hardere for å realisere Irans legitime interesser og for å få til en våpenhvile i Washingtons økonomiske krig mot Iran, sa Rouhani til Macron torsdag, ifølge regjeringens nettside.

– Iran er tvunget til å holde alle alternativer åpne for å bevare avtalen, fortsatte han.

les også

Ordkrigen mellom USA og Iran: – De har på en måte bløffet

Frankrikes president Macron var også på tråden med Russlands president Vladimir Putin torsdag. De to ble enige om å samle innsatsen for å redde Irans atomavtale etter måneder med kraftige spenninger, opplyser Kreml.

Søndag ba Frankrike, Tyskland og Storbritannia om ny dialog for å redde atomavtalen og en slutt på den økende spenningen i regionen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder