Trump raste mot journalist under pressekonferanse om coronaviruset

Donald Trump og hans egen regjerings fremste ekspert på smittsomme sykdommer debatterte for åpent kamera om malariamedisin kan brukes til å behandle coronasyke. Så raste presidenten mot en fremmøtt journalist.

Artikkelen er over 20 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det ble svært amper stemning under en pressekonferansen i Det hvite hus fredag, da NBC-journalist Peter Alexander spurte USAs president Donald Trump om han hadde et budskap til amerikanere som er redde, siden så mange er smittet og dør av coronaviruset.

Alexander ville også vite om ikke diskusjonene rundt en mulig behandling kunne skape falskt håp.

– Nesten 200 er døde, 14.000 er syke, millioner, som du ser, er redde. Hva sier du til amerikanere som er redde og ser på deg akkurat nå? spør Alexander.

Trump skjerper corona-tiltak: Fornøyd med egen innsats

– Jeg ville sagt at du er en fæl en reporter, det er hva jeg ville sagt. Jeg syns det er et veldig slemt spørsmål, og jeg syns det er et svært dårlig signal du sender til det amerikanske folk. Det amerikanske folk ser etter svar, og du driver med sensasjonsjag, freste Trump, og sa blant annet til journalisten at han «burde skamme seg».

SE OGSÅ: Forsker på immunologi og vaksineutvikling, Gunnveig Grødeland, forklarer hvorfor en vaksine mot coronaviruset ikke vil bli lansert med det første.

Uenige med ekspertisen

Bakgrunnen for spørsmålet var at Trump under pressekonferansen slo fast at hydroxyklorokin, en velkjent malariamedisin, er godkjent i behandlingen av pasienter som er smittet av coronaviruset.

– Vi skal gjøre medisinen tilgjengelig nærmest umiddelbart, sa Trump og skrøt av det amerikanske medisin- og mattilsynet (FDA).

Medisinen skal også testes i Norge. Les mer om det her.

FDA rykket senere ut og sa at medisinen bare er godkjent til bruk mot malaria, men at den skal testes på coronapasienter.

Både Trump og regjeringens ekspert Anthony Fauci ble spurt om medisinen, og om den kunne brukes i forbindelse med pandemien.

– Nei. Svaret er nei, sa Fauci.

Helsearbeidere i USA fortviler: Får kriseråd om å bruke skjerf som ansiktsmasker

– Opplysningene du viser til er anekdotiske. Dette er ikke gjort i et kontrollert, klinisk forsøk, så du kan ikke egentlig si noe definitivt om det, konstaterte legen, som forklarte videre at FDA så på muligheten for å prøve ut legemiddelet systematisk.

President Trump sa på sin side at han var uenig i at det ikke finnes noen god medisin mot coronaviruset.

– Kanskje, kanskje ikke, sa han.

– Kanskje det er det, kanskje det ikke er det. Vi får se, sa Trump, som ga uttrykk for å være optimistisk.

– Du vet, jeg ser imponerende ting. Vi vil få vite dette snart. Og det er veldig effektivt. Det er sterkt, det er en kraftig medisin. Så, vi får se, fortsatte han.

SE OGSÅ: USAs president Donald Trump vil blant annet ta i bruk malariamedisin for å forsøke å stoppe coronaviruset, sier han på en pressekonferanse torsdag.

– Avslører en frustrasjon

Flere andre journalister reagerte kraftig på Trumps utblåsing, og CNNs John King sier ifølge AP at det var en forkastelig reaksjon fra presidenten på et helt legitimt spørsmål til en leder i krisetider.

NBC-reporter Peter Alexander selv ble tydelig paff, og sier etterpå at han mener han ga presidenten en mulighet til å gi folket en betryggende uttalelse om situasjonen, skriver AP.

– Jeg mener det [han sa] avslører en frustrasjon, kanskje en nervøsitet rundt hans politiske utsikter i en situasjon som er vanskelig å holde under kontroll, slik vi har sett at det utvikler seg i det siste, sier Alexander til MSNBC.

Da visepresident Mike Pence fikk det samme spørsmålet, svarte han at han ville sagt til redde amerikanere at de må holde seg årvåkne, og at selv om risikoen for å få sykdommen covid-19 er lav, må alle amerikanere nå samarbeide for å holde landet trygt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder