BARN DEMONSTRERER: Barn veiver med det egyptiske flagget på Tahrir-torget i Kairo onsdag. Demonstrasjonene er nå også i ferd med å spre seg til landsbygda. Foto: AP

Opptøyene sprer seg til landsbygdene i Egypt

Demonstrantene holder stand på Tahrir-plassen i Kairo og i flere andre byer. Samtidig ser opptøyene og oppstanden ut til å spre seg til den egyptiske landsbygda.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Minst tre demonstranter ble drept og hundre såret i kamper mellom politi og rundt 3.000 demonstranter vest i Egypt onsdag.
Sammenstøtene fant sted i ørkenprovinsen al-Wadi al-Jadid, og det er første gang det er meldt om store demonstrasjoner i denne regionen mot president Hosni Mubarak og hans regime.

Opprøret i Egypt har hittil vært et byfenomen som har samlet mange unge menn fra middelklassen, men et besøk til byer langs Nilen kan tyde på at misnøyen med regimet sprer seg.

LES OGSÅ: - Frykter irakisk utvikling i Egypt

Støtte

Analytikeren Nabil Abdel Fatah mener demonstrantenes budskap «har støtte fra hele det egyptiske folket, inkludert bønder og folk på landsbygda».

- De har de samme behovene og lider på samme måte som folk i byene, mener han.

Demonstrasjonene har tvunget regimet til forhandlinger og enkelte innrømmelser, men Mubarak har ikke gått av.
Demonstrantene i Kairo samlet seg også onsdag i tusentall på Tahrir-plassen. Aktivister blokkerte også adgangen til nasjonalforsamlingen, ifølge BBC.

LES OGSÅ: Egypts visepresident advarer demonstrantene

Streik

Onsdag ble det også meldt at 6.000 arbeidere ved Suez-kanalen hadde gått til streik sammen med tusenvis av andre arbeidere rundt om i landet.
I storbyen Alexandria var flere titusen mennesker ute for å demonstrere, og rundt 3.000 innbyggere i Port Said stormet og satte fyr på et statlig kontor.
Demonstrantene skal ha marsjert til stedet fra slumområdet Zirzara for å kreve bedre boforhold.

LES OGSÅ: - Egypterne kjenner lukten av frihet

Trusler om kupp

Opposisjonen reagerer sterkt på visepresident Omar Suleimans uttalelser tirsdag kveld, da han truet med uoverskuelige konsekvenser om det ikke snart ble slutt på protestene.

- Vi ønsker ikke å forholde oss til det egyptiske samfunnet med politiets redskaper, sa Suleiman og advarte mot hva som kunne skje om ikke dialogen med demonstrantene fører fram.

- Alternativet er at det skjer et kupp. Det vil bety uberegnelige og hastige tiltak, inkludert mange irrasjonelle, sa visepresidenten.

En talsmann for opposisjonen sier ifølge BBC at Suleiman forsøker å skape et katastrofescenario for å kunne innføre unntakstilstand og knuse demonstrasjonen på Tahrir-plassen.

- Hæren kan gripe inn

Samtidig varsler utenriksminister Ahmed Aboul Gheit at hæren kan komme til å gripe inn hvis landet trues av fullstendig kaos.
Gheit advarte onsdag mot en situasjon der folk han betegnet som eventyrere, forsøker å skaffe seg politisk makt. Landet har de siste to ukene vært herjet av omfattende uro og store protester mot president Hosni Mubaraks regime.

- Han advarte om at i tilfelle av fullt kaos vil hæren ta kontroll. Dette ville være svært farlig, heter det i en gjengivelse av et Gheit-intervju hos det offisielle egyptiske nyhetsbyrået MENA.

USA misfornøyd

USA er ennå ikke fornøyd med den egyptiske regjeringens innrømmelser overfor demonstrantene i landet. Regjeringen svarer med å anklage amerikanerne for maktarroganse.
USAs visepresident Joe Biden gjentok onsdag at amerikanerne ønsker at Egypt straks endrer politisk kurs, etter to uker med store protestdemonstrasjoner i Kairo. Dette fikk den egyptiske utenriksministeren til å reagere sterkt.
Gheit sa i et intervju med amerikansk fjernsyn at USAs regjering med dette forsøker å påtvinge egypterne sin vilje. Lederne i Washington ber sine egyptiske kolleger starte en prosess som i virkeligheten allerede er i gang, framholdt utenriksministeren.

Ikke Tyskland

Onsdag sa visepresident Suleiman at man hadde takket nei til et tilbud fra Tyskland om at Mubarak kunne komme til medisinsk behandling der.

- Vi takker fru Merkel for tilbudet. Vi har ikke tatt imot det fordi vi ser på det som en massiv innblanding i våre indre anliggender, sa Suleiman til en journalist.
Men en tysk regjeringstalsmann avviste at regjeringen i Berlin overhodet hadde kommet med noe tilbud.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder