Rykter om forhandlinger mellom Israel og Hamas

Hamas-bevegelsens leder Khaled Meshaal er i Kairo, angivelig for å innlede nye forhandlinger om en avtale om fangeutveksling med Israel.

Artikkelen er over ni år gammel

- SNEV AV SANNHET: Israels statsminister Benjamin Netanyahu kan være i forhandlinger med Hamas. Foto: Reuters

Verken Hamas eller egyptiske myndigheter vil opplyse hva Meshaal gjør i Kairo, men Israels forsvarsminister Ehud Barak medgir overfor israelsk radio at det er et snev av sannhet i ryktene.

LES OGSÅ: Palestinsk tenåring drept i Gaza

- Men jeg foretrekker å ikke si mer, da det ikke vil være til hjelp, sa Barak.

Hamas krever at Israel løslater 450 palestinske fanger i bytte mot den 24 år gamle israelske soldaten Gilad Shalit som ble tatt til fange på grensa til Gazastripen i juni 2006.

Har vist vilje

Hamas, som styrer på Gazastripen, bekrefter at de holder Shalit fanget, og gjentatte forhandlingsrunder om fangeutveksling har ikke ført fram.

Ifølge den arabiske avisen Al-Hayat, som gis ut i London, har israelske forhandlere den siste tiden vist vilje til å inngå kompromisser i spørsmålet om dette.

LES OGSÅ: Israel sier ja til 277 nye bosetterhjem

Den israelske utsendingen Amos Gilad besøkte Kairo i forrige uke for å diskutere ulike spørsmål med egypterne, uten at noen har villet opplyse hvilke tema som ble tatt opp.

Forsoning

Egypt mekler mellom partene, men Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal hittil ha vært uvillig til å betale prisen Hamas forlanger for å løslate Shalit, skriver avisen.

Egyptiske sikkerhetskilder opplyser at Hamas-utsendingene med Meshaal i spissen tirsdag hadde samtaler med egyptisk etterretningspersonell. Forsoning mellom Hamas og president Mahmoud Abbas' Fatah-bevegelse var ett av temaene som ble tatt opp.

- Under møtet ble det diskutert en rekke saker, først og fremst palestinsk forsoning. Fangeutveksling ble diskutert helt mot slutten, sier en egyptisk sikkerhetskilde.

Attentat

Khaled Meshaal har levd i eksil i Syria siden israelske agenter forsøkte å likvidere ham med nervegass på åpen gate i Amman i Jordan i 1997. Attentatet ble avverget og agentene ble pågrepet, noe som utløste en diplomatisk krise mellom Israel og Jordan.

Meshaal berget livet etter at jordanske myndigheter tvang Israel til å komme med motgift til nervegassen som ble benyttet.

De israelske agentene ble senere løslatt i bytte mot en rekke Hamas-fanger, blant dem bevegelsens åndelige overhode sjeik Ahmed Yassin.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Israel løslot 550 fanger etter Shalit-avtalen

 2. Egypt håper på fangeutveksling med Israel

 3. Shalit hjemme: Jeg har savnet familien og vennene

 4. Shalit-familiens talsmann: - Dette har vi ventet på i 1934 dager

 5. Clinton hyller løslatelsen av Shalit

Fra andre aviser

 1. Her kommer fangene

  Bergens Tidende
 2. Spektakulær fangeutveksling i gang

  Bergens Tidende
 3. Israel løslater 550 fanger etter Shalit-avtalen

  Aftenposten
 4. Shalit skal allerede være i Egypt

  Aftenposten
 5. Egypt håper på fangeutveksling med Israel

  Aftenposten
 6. Israel løslot 550 fanger etter Shalit-avtalen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder