Ekspresidenten brøt ut i gråt

MÅ I FENGSEL: Moshe Katsav var president i Israel fra 2000 til 2007. Foto: AFP

Tidligere president i Israel dømt til sju år i fengsel for voldtekt

(VG Nett) Moshe Katsav (65) er dømt til sju år i fengsel for to voldtekter og seksuelle krenkelser.

  • Arild Færaas

Artikkelen er over ni år gammel

Dette melder Jerusalem Post.

Katsav, som var president fra 2000 til 2007, ble funnet skyldig i voldtekt og andre seksuelle krenkelser i desember.

Retten i Tel Aviv dømte Katsav tirsdag til sju år i fengsel, og med en prøvetid på ytterligere to år. I tillegg må eks-presidenten betale erstatning til voldtektsofrene.

Eks-presidenten er dømt for to voldtekter, andre seksuelle krenkelser, plaging av vitner og for å forsøke å forhindre rettssaken, fortsetter den israelske avisa.

- Det er Katsavs posisjon som gjør denne saken unik, sa den ene av dommerne som ga ekspresidenten straff.

- Dette er en løgn

Katsav brøt ut i gråt da straffen ble lest opp og skrek til dommerne «Deer har gjort en feil. Det er en løgn, og jentene vet at det er en løgn!», ifølge nyhetbyrået AP.

Ifølge nåværende statsminister Israel og Likud-partifell Benjamin Netanyahu er dette «en trist dag for Israel og landets borgere», skriver Haaretz.

Saken er anket inn for Israels høyesterett.

Voldtekt i presidentboligen

Den første voldtekten skal ha funnet sted mens Katsav var turistminister. Offeret var da ansatt i departementet. Den andre voldtekten skal ha skjedd i presidentboligen.

Katsav nekter straffskyld. Etter domsavsigelsen uttalte den tidligere presidentenns sønn, Boaz Katsav, at kun Gud kan dømme faren. Saken kan ankes til høyesterett.

De første anklagene mot Katsav ble framsatt for over fire år siden, og felte til slutt den nå 65 år gamle presidenten. Det eldste tiltaltepunktet skal være over 12 år gammelt.

Ifølge Jerusalem Post var det et stort presseoppbud da Katsav skulle få sin straff.

Nektet å godta avtale

For to år siden nektet han å godta en avtale med påtalemyndighetene, som ville ha gitt ham en oppsiktsvekkende mild dom.

Moshe Katzav var Israels åttende president i perioden 2000 til 2007, og representerte partiet Likud. Han hadde før det en rekke ministerposter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder