SIKTET FOR DRAP: Andrew Holmes, Michael Wagnon, Jeremy Morlock og Adam Winfield er fire av soldatene som er siktet for drap på tre sivile afghanske menn. Foto: Public Domain

Amerikanske soldater siktet for drap og likskjending

Risikerer dødstraff for drap på sivile i Afghanistan

(VG Nett) De amerikanske soldatene er siktet for drapene på tre afghanske menn. Etter drapene skal de ha beholdt en hodeskalle, en tann og beinrester som trofeer.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Totalt er tolv amerikanske soldater siktet for 76 kriminelle handlinger. Fem er siktet for drap på tre sivile afghanske menn. De sju siste er siktet for deltakelse og for å ha forsøkt å holde de påståtte grusomhetene hemmelig, melder CNN.

Soldatene tilhørte en infanteridivisjon som opererte nær Kandahar i Sør-Afghanistan i 2009 og 2010. Soldatene Calvin Gibbs, Jeremy Morlock, Michael Wagnon, Andrew Holmes og Adam Winfield er siktet for selve drapshandlingene. Alle fem nekter straffskyld.

Soldatene skal ha beholdt en rekke kroppsdeler som trofeer etter drapene. Soldaten Gibbs har ifølge militærdokumenter beholdt fingerbein, leggbein og en tann fra de tre ofrene. En annen soldat beholdt det ene offerets hodeskalle.

Ved et tilfelle skal en soldat også ha knivstukket et av likene en rekke ganger.

Hovedmann

Ifølge militærdokumenter og etterforskerne i saken skal drapene ha startet da soldaten Gibbs, som utpekes som hovedmann, ankom militærbasen i Sør-Afghanistan i slutten av november 2009, skriver The Guardian.

Han skal ha skrytt om ting han slapp unna med mens han tjenestegjorde i Irak og fortalt hvor lett det ville være å ta livet av noen ved å kaste en granat mot dem.

I løpet av de neste månedene startet de grusomme handlingene. Det første offeret var Gul Mudin, en sivil afghaner, som ble drept i landsbyen La Mohammad Kalay i januar. Soldatene skal ha kastet en granat og skutt mot ham.

Det andre offeret, Marach Agha, ble skutt og drept i februar. Gibbs skal ha plassert et våpen ved liket for å rettferdiggjøre drapet. I mai ble Mulllah Adadhdad drept etter å ha blitt skutt og angrepet med en granat.

De tre drapene ble oppdaget i forbindelse med etterforskningen av en annen sak i mai. En soldat skal ha blitt brutalt banket opp av Gibbs og Morlock etter at han meldte fra om hasjbruk blant soldatene. Soldaten som ble banket opp fortalte deretter det han visste om det han beskrev som «drapslaget».

Dødsstraff

De fem som er siktet for drapshandlingene ble arrestert i juni. De sju siste ble siktet i august. Senere denne måneden vil en militær storjury avgjøre om soldatene skal tiltales for forholdene de er siktet for. Blir de dømt, risikerer de dødsstraff eller livstid i fengsel.

Soldaten Morlock har innrømmet at han deltok i drapene på de tre afghanerne, men ifølge forsvareren hans kom tilståelsen da han var ruset på kraftige medikamenter. Han skal også ha lidd av en traumatisk hjerneskade da han tilsto forholdene.

Bekymret

En talsmann for Pentagon bekrefter at forsvarsledelsen ser svært alvorlig på saken, uansett hvilket utfall den måtte få, skriver NTB.

- Den hjelper ikke akkurat på oppfatningen av våre styrker rundt omkring i verden, sier talsmannen Geoff Morrell.

Bekymringen gjelder særlig Afghanistan, der de amerikanske styrkene fra før sliter tungt.

- Folk i området der disse angivelige hendelsene fant sted, kommer til å se annerledes på oss som en følge av dette, sier Morrell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder