UD ikke på plass i drapssak i Nord-Irak

Rakk ikke ordne med sikkerheten

Ingen norske representanter er til stede når rettssaken mot mennene som er tiltalt for å ha drept Marita Strøm (38), starter i Nord-Irak i dag.

Astrid Sehl
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

DREPT I IRAK: Marita Strøm. Foto: PRIVAT

Ifølge ham er det «tragisk, absurd og uforståelig» at ikke norske myndigheter er representert når mennene som er tiltalt for å ha drept den norske trebarnsmoren, i dag stilles til rette.

Marita Strøms ektemann Osman Omar Osman har i avhør innrømmet å ha betalt to leiemordere for å ta livet av kona under en ferie i Sulemanyia i Nord-Irak i september i fjor. Paret har tre små døtre, som bor i Namsos.

I går kveld fikk barnas verge, Marita Strøms søster Evy, vite at norske myndigheter likevel ikke vil være til stede.

- Vi hadde ønsket at myndighetene skulle være der. Dette handler om barn som er svært glade i foreldrene sine, sier Evy Strøm.

Som bistandsadvokat for en norsk jente, dro Klomsæt til Kosovo da kosovoalbanske Arsim Istrefi ble stilt for retten for å ha drept sin kone og barnets mor Heidi Sørlie i Slemmestad i 1996.

Istrefi ble dømt til 12 års fengsel.

- Æresdrap

- Istrefis advokat hevdet at drapet var æresdrap. Det var avgjørende for saken at vi var der og fulgte med, sier Klomsæt.

Osman er norsk og irakisk statsborger, og risikerer livstid eller dødsstraff. Han har irakisk forsvarer under rettssaken. - Det er et stort tilbakeslag at ikke norske myndigheter er representert, sier advokatfullmektig Tore H. Høyer, som sammen med Brynjar Meling utgjør Osmans norske advokater.

- En sikkerhetsvurdering i forhold til min rolle som advokat for mullah Krekar, konkluderte med at ingen vil garantere for min sikkerhet i Irak. Vi har forsøkt å få andre advokater til å reise, men det har enten ikke passet, eller de har ikke våget på grunn av frykt for egen sikkerhet, sier Meling.

Utenriksdepartementet innrømmer at de mislyktes i forsøket på å sende en representant til Irak.

Ifølge Adresseavisen er årsaken at UD ikke fikk skaffet sikkerhetseskorte til medarbeideren som skulle overvære rettssaken.

Amman

- Vi bestemte å sende en representant fra UD i Oslo, som reiste via vår ambassade i Amman. Lørdag morgen skulle han ta et fly videre til Irak. Men innen da var ikke sikkerhetsopplegget som han trengte, klart, forklarer pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD.

Dermed tok UD-representanten i går fly fra Amman tilbake til Norge.

De pårørendes interesser blir ivaretatt av advokatfirmaet Jørgen Auneth.

- Det er uheldig at ikke norske myndigheter er representert under rettssaken, sier advokat Arne Haugland.

Selv har firmaet ikke gjort noen fremstøt for å være til stede.

- Det som skjer innenfor den irakiske domstolen, ligger utenfor vårt mandat.

Vårt firma skal ivareta arveoppgjøret, og eventuell erstatning. Slike spørsmål kan vi først ta stilling til etter at en dom har falt, sier Haugland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder