Tamiltigrene organiserer hjelpearbeidet

(VG Nett) Tamiltigrene har tatt i bruk sine organisatoriske og militære evner i redningsarbeidet etter tsunamiens herjinger.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

STORE SKADER: Skadene i deler av de områden på Sri Lanka som er kontrollert av Tamil Tigerne var enorme. Foto: AP

Nå vil LTTE bruke kreftene på redningsarbeidet og samtidig vise regjeringen at de er bedre i stand til å ta vare på sitt eget folk, enn det Sri Lankas regjering er.

Sendte ikke nødhjelp

-Av politiske grunner responderte ikke regjeringen umiddelbart, sier Dayamaster, tigrenes talsmann, som i likhet med andre tamilere bare vil bruke ett navn.

- De handlet ikke umiddelbart, de sendte ikke nødhjelp på to dager, legger han til, ifølge Chicago Tribune.

Den politiske situasjonen i nordøst viser hvordan noe så elementært som å hjelpe tsunamiofrene kan gjøres vanskelig. I andre deler av landet har den amerikanske og britiske marinen delt ut nødhjelp og søkt i ruinene etter overlevende og døde. Det samme har det indiske luftvåpenet gjort.

Slik er det ikke i det LTTE-kontrollerte området. Flere land har utelukket de tamilkontrollerte områdene i hjelpearbeidet. I grenseområdene til de tamilkontrollerte områdene skal det være et visst samarbeid.

Helseklinikk

Norges Røde Kors har etablert seg med en helseklinikk i Trincomalee på nordøstkysten av øya.

Trincomalee-området er et av de stedene som ble verst rammet av monsterbølgen. Området er delvis kontrollert av tamiltigrene, men nå samarbeider regjeringens representanter og tigrene om redningsarbeidet, ifølge Grete Østern i Røde Kors.

Sri Lankas regjering innrømmer at de har vært trege med de første forsyningene av nødhjelp til området. Myndighetene sier at de har vært i møte med LTTE og vil forsikre seg om at hjelp blir delt ut.

Lederne for tamilene har vært krasse i kritikken av regjeringen og det manglende hjelpearbeidet.

Besøkte tamilene

Som svar på dette reiste president Chandrika Kumaratunga til de tamilkontrollerte områdene flere dager etter at flodbølgen hadde gjort sitt. Der møtte hun mennesker som fortalte om den vanskelige situasjonen, men hun ble også møtt av demonstranter som ikke ville ha noe med henne å gjøre.

Ifølge tjenestemenn i regjeringen er det siden 30. desember blitt sendt mer enn 500 lastebiler med mat og medisiner til tamilområdene.

-Ja, i begynnelsen strevde vi litt, ingen tvil om det, sier Niranjan de Soysa, talsmann for det nasjonale krisesenteret, til Chicago Tribune.

Ødeleggelsene i nord er brutale. Fiskelandsbyer ble fullstendig rasert. De døde ble begravet i massegraver, mens folket sørget.

Ødeleggelsene her er ikke så mye annerledes enn i de andre delene av Sri Lanka hvor til sammen 30.000 mennesker omkom. Men forskjellen er at området i nordøst er herjet av krig, skriver Chicago Tribune.

Magilvagavan Sinnaijaha mistet sin datter i en angrep fra regjeringshæren i 1997. Tsunamien tok hans kone, en datter og tre barnebarn.

Landminer

I dette området er det skilt med varsler om landminer og andre eksplosiver. Folk her er fattigere enn i resten av Sri Lanka og er isolert fra resten av verden.

I mer enn 20 år har tamiltigrene kjempet for tamilenes uavhengighet. De hevder å være undertrykket av den singaleser-dominerte regjeringen i landet.

Tamiltigrene har organisert hjelpearbeidet i eget område. De har blant annet organisert flyktningeleire, helseklinikker og ryddet veier.

Da tsunamien slo til organiserte de team som dro til stranden for å ta seg av ofrene. Noen tok seg av de skadde, andre dekket til de døde. Senter for ofrene ble satt opp og det ble organisert leire i skoler og templer.

Reddet seg

-De plukket oss opp og plasserte oss i sikkerhet, sier 12 år gamle Kabil Frances, som berget seg ved å klatre opp i et tre.

-De ga oss klær. De ga oss te og kjeks, legger han til .

Mange ser nå at tsunamien gir en sjanse for fred. Både presidenten og LTTE har sendt kondolanser til hele folket. På bannere ved grenseposten mellom LTTE og regjeringens område, står det: "2005 er fredens år".

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder