NYTTÅRSSKÅL: Her skåler president Putin med russiske soldater etter sin nyttårstale. Samtidig bombet Russland flere steder i Ukraina. Dette er en skjermdump fra en video sendt ut av et statlig eid mediehus.

Minst én drept i Ukraina: − Putin feirer nyttår med å drepe

Russland gikk til rakettangrep mot Ukraina nyttårsaften. På samme tid som det hørtes brak fra eksplosjoner i Kyiv, holdt Putin en rekordlang nyttårstale.

Publisert:

– Vesten har løyet om fred. Vesten forberedte seg på angrep og nå bruker de på kynisk vis Ukraina og dets folk til å svekke og splitte Russland. Det har vi aldri tillatt, og vi kommer aldri til å la noen gjøre det.

Det sa president Vladimir Putin under en ni minutter lang nyttårstale lørdag. TV-bilder viser blant annet Putin idet han hever et champagneglass og skåler med soldatene.

– I årevis har eliten på hyklersk vis forsikret oss om deres beste intensjoner. Men i virkeligheten har de på alle mulige måter samarbeidet med nynazister som har terrorisert sivile i Donbas, sa Putin ifølge NTB.

Ifølge en talsmann for Putin skal talen ha blitt spilt inn under et besøk hos hovedkvarteret til Russlands sørlige militærdistrikt lørdag morgen. Her skal han ha møtt soldater og delt ut medaljer, skriver NTB.

Samtidig falt bombene over den ukrainske hovedstaden – se video:

Vanligvis handler nyttårstalen om å ønske det russiske folket et godt nytt år, men i år snakket Putin stort sett om krigen i Ukraina.

Nyttårstalen sendes på TV gjentatte ganger i løpet av nyttårskvelden – hver gang klokken passerer midnatt i de forskjellige tidssonene i Russland.

Det er meldt om minst ti eksplosjoner i den ukrainske hovedstaden etter at Russland avfyrte en ny bølge med raketter nyttårsaften. Flyalarmen går over hele Ukraina.

Minst én person drept: – Tilgir aldri

Én person skal være drept i bydelen Solomjanskyj, skriver Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko på sin Telegram-konto.

Totalt 20 personer skal i tillegg være skadet i angrepene, deriblant en japansk journalist, ifølge ordføreren.

– Hold dere i skjul, skrev Klitsjko tidligere lørdag ettermiddag.

Flere boligbygg og et hotell skal være skadd i angrepene i Kyiv, melder det ukrainske presidentkontoret.

– Vi kommer ikke til å tilgi, skriver president Volodymyr Zelenskyj på Telegram lørdag ettermiddag.

1 / 5
BOMBEANGREP: Én person skal være drept i angrepene så langt. Her stiger røyken opp etter en eksplosjon med Kyiv.

Ifølge guvernøren i Khmelnytsky skal fire personer også være skadet der. I Zaporizjzja skal flere boligbygg være ødelagt i de russiske angrepene, ifølge presidentkontoret.

Ukrainas utenriksminister har også kommentert angrepene på Twitter:

– Putin feirer nyttår med å drepe, skriver han.

Advarte om nyttårsangrep

Ordføreren Klitsjkos første melding om eksplosjonene kom klokken 13.03.

Det er blitt advart mot russiske rakettangrep i forbindelse med nyttårsfeiringen. President Volodymyr Zelenskyj har flere ganger i julen bedt alle ukrainere være oppmerksom på faren for angrep og lytte til luftvernsirenene.

Luftvernsystemene i Kyiv har vært aktivert. Det er ikke kjent om eksplosjonene skyldes raketter som har slått ned, eller at de er blitt skutt ned.

– Russiske «presanger» flyr over Kyiv-regionen nå. Vi frykter det ikke, skriver Ukraine Front Lines på Twitter.

ORDFØRER: Nyttårsaften skriver Vitalij Klitsjko på sin Telegram-konto at én person er drept i bombeangrep i Kyiv. Her fra da VG møtte ham i hovedstaden i juni.
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no