Det brøt ut panikk blant passasjerene da bussen begynte å brenne. Kun fem av de 57 om bord overlevde. Foto: Kasakhstanske myndigheter / AP / NTB scanpix

52 døde i bussbrann i Kasakhstan

52 personer mistet livet da det tok fyr i en buss i Kasakhstan. Bare fem klarte å berge seg ut.

  • uvakt@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var 55 passasjerer og to sjåfører i bussen.

– Fem av dem klarte å komme seg ut i live og fikk medisinsk behandling. Resten døde på stedet, heter det i en uttalelse fra landets beredskaps- og nødetat.

Brannen spredte seg svært raskt gjennom bussen, ifølge den ene av de to sjåførene.

Det brøt ut panikk om bord, noe som hindret evakueringen. De fem som overlevde, klarte å klyve ut gjennom en dør og et vindu, melder det lokale nyhetsstedet BNews.

Noen av de fem fikk brannskader på hendene, og noen slapp unna med mindre skader, opplyser nødhjelpsarbeidere til AFP.

Les også: Minst 48 personer mistet livet i bussulykke i Peru

Russiske og kasakhstanske medier har publisert videoopptak som viser svart røyk og flammer fra bussen, som står på en rett strekning på en vei. Et bilde tatt litt senere viser bussen fullstendig forkullet.

På vei til Russland

Hendelsen skjedde i Aktobe-regionen nord i landet ved 10.30-tiden torsdag formiddag. Bussen kom fra byen Sjymkent i det sørlige Kasakhstan og skulle til byen Samara i Russland, en distanse på om lag 1.900 kilometer.

Alle de omkomne antas å være usbekere, opplyser en talsperson for innenriksdepartementet. Kasakhstanske medier melder at det trolig dreide seg om fremmedarbeidere som skulle til Russland.

Bussen, som var registrert i Kasakhstan, var en eldre modell av det ungarske merket Ikarus, som fortsatt er mye brukt i tidligere sovjetstater.

Ukjent årsak

Årsaken til ulykken er så langt ikke kjent, men det er ifølge lokale redningsarbeidere mistanke om at brannen kan ha oppstått som følge av en kortslutning i bussens elektriske anlegg. Bussen var dessuten overfylt, har de sagt.

Husker du? Her kjemper 35 personer for å redde seg ut av Oslofjordtunnelen

Myndighetene i Astana understreker imidlertid at man ikke kan slå fast noe ennå.

– Det er for tidlig å si noe om årsakene til brannen, uttaler talsmann Ruslan Imankulov på vegne av nødetaten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder