Facebook-sjef Sheryl Sandberg og Twitter-direktor Jack Dorsey stiller i dag på en høring i den amerikanske Kongressen for å svare på hvordan plattformene deres ble brukt av utenlandske krefter. Foto: Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN

Twitter-sjef: - Vi ble brukt som et våpen

Twitter var uforberedt på at noen skulle bruke plattformen deres som et våpen for å manipulere presidentvalget. Det sa Twitter-sjef Jack Dorsey under en høring i den amerikanske Kongressen onsdag. Nå ønsker USAs justisdepartement å vurdere om sosiale medier hindrer ytringsfriheten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Trump ut mot bok: Oppdiktede historier

Toppledere fra Facebook og Twitter møtte onsdag i Kongressen i USA for å svare på hvordan mediaplattformene ikke klarte å hindre at utenlandske krefter misbrukte dem for å påvirke det amerikansk presidentvalget.

Det var under denne høringen at Twitter-sjefen sa at de var uforberedt på at noen skulle bruke nettstedet som et våpen.

– Vi er ikke stolte av hvordan en fri og åpen debatt har blitt brukt som et våpen, og brukt til å distrahere og dele folket og nasjonen. Vi oppdaget at vi var uforberedt på dette og dårlig utstyrt til å svare på hvor massivt problemet var, sa Dorsey ifølge NBC News.

Under høringen sa den demokratiske senatoren Mark Warner at Kongressen må gjøre noe for å hindre at utenlandske krefter klarer å påvirke USAs valg gjennom sosiale medier.

– De dårlige nyhetene er at det er mye å gjøre. Jeg tviler på at dere vil klare å håndtere dette problemet alene, sa han rettet til Twitter- og Facebook-lederne Jack Dorsey og Sheryl Sandberg, ifølge Reuters.

Dette var det første tegnet på at amerikanske myndigheter kan være villige til å reagere mot de sosiale nettgigantene. Senere samme dag kom enda et:

Da ba USAs justisdepartement om et møte med riksadvokaten for å diskutere sosiale medier, melder Reuter. Møtet skal holdes 25. september.

– Vi ønsker å diskutere en økende bekymring om at disse firmaene er konkurransevridende, og med viten og vilje hindrer fri flyt av ideer på sine plattformer, sa en talsmann for USAs riksadvokat.

TOM GOOGLE-STOL: Søkegiganten nektet å sende sjef og grunnlegger Larry Page til Kongressen. Foto: Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN

Ingen Google-sjef

les også

Facebook suspenderer dataselskap tilknyttet Trumps valgkamp

Google var også kalt inn til høringen i Senatets etteretningskomité, men sendte i motsetning til Facebook og Twitter ikke en av topplederne.

Google har i likhet med Facebook og Twitter sagt at de har økt kontrollen av annonser på sine plattformer, for å hindre trollfabrikker som russiske «Internet Research Foundation». Likevel fortalte den amerikanske lobbygruppen «Campaing for Accountability» idag at de klarte å kjøpe annonser hos Google, selv når de utga seg for å være en russisk trollfabrikk. Det skriver Buzzfeed idag.

Lobbygruppen brukte bilder og tekst som nett-troll hadde brukt tidligere, kalte seg for «Internet Research Agency», og betalte fra en russisk adresse. Likevel ble annonsene godkjent av Google.

Trump med valg-anklager

Før høringen begynte i dag, gikk Trump ut og beskyldte selskapene for å påvirke det kommende valget på representanter til Kongressen. I et intervju med avisen Daily Caller ble Trump spurt om mediaplattformene ville påvirke valget.

– Jeg tror de allerede har gjort det, svarte presidenten.

Twitter-sjef Dorsey har i et skriftlig svar til Kongress-høringen skrevet at Twitter ikke bruker politisk ideologi til å styre avgjørelser.

Vurderer å merke Twitter-bots

les også

Over 37.000 nordmenn kan være rammet av Facebook-skandalen

I et av svarene sine til høringen sa Dorsey at Twitter vurderer å markere for brukerne hvilke Twitter-kontoer som er roboter.

– Det er bare et spørsmål om å implementere det. Vi er interessert i det, og kommer til å gjøre noe i den retningen, sa han.

Dette er ikke første gang Facebook og Twitter må møte foran amerikanske politikere. I april i år brukte Facebooks grunnlegger to dager på å svare på spørsmål fra Kongressen, i forbindelse med Cambridge Analytica-skandalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder