UTSTYR: De fire russiske mennene skal ha leid en bil og parkert den i nærheten av OPCW sitt kontor. I bilen lå det fullt av elektronisk utstyr. Foto: AFP PHOTO / DUTCH DEFENCE MINISTRY

Fire russiske agenter arrestert: Slik skal de ha operert

Dette bildet skal vise hvordan de fire russerne forsøkte å hacke organisasjonen OPCW mens de satt i en bil utenfor et hotell i Nederland.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

De fire ble utvist i april i år, etter hendelsen. Den nederlandske forsvarsministeren, Ank Bijleveld, sa torsdag at de mener kvartetten er knyttet til til den russiske militære etterretningsorganisasjonen (GRU). Samme dag reagerte også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på avsløringen.

– Russland må slutte med sin uforsvarlige opptreden, sa han på en pressekonferanse.

les også

Russland om spionsaken: – Falske anklager

Dette gjorde de

De fire russiske etterretningsagentene Alexei Morenetz, Yevgeny Serebriakov, Oleg Sotnikov og Alexei Minin, skal ha reist til Haag i Nederland med diplomatisk pass. De fire mistenkte skal ha vært to IT-eksperter og to agenter, ifølge BBC.

Saken fortsetter under bildet.

DIPLOMATISK PASS: Dette dokumentet ble offentlig gjort 4.oktober av det nederlandske forsvarsdepartementet. Bildet viser deler av de russiske diplomatpassene til de påståtte russiske agentene. Foto: AFP PHOTO / DUTCH DEFENCE MINISTRY 

De fire russerne skal ha leid en bil og parkert den ved Marriot Hotel, som er rett ved OPCW-kontoret - slik at de kunne hacke wi-fi-nettverket til OPCW, ifølge generaldirektøren for den nederlandske MIVD-etterretningstjenesten, Onno Eichelsheim, skriver BBC.

OPCW, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, fikk Nobels fredspris i 2013.

NEDERLAND: Bildet viser fire menn som ankommet Amsterdam Schiphol Airport fra Moskva den 10.april 2018. Foto: AFP PHOTO / DUTCH DEFENCE MINISTRY

Bilen skal ha vært fullt med elektroniske utstyr som var rettet mot OPCWs kontorer.

Bilen skal blant annet ha vært utstyrt med en antenne for operasjonen, som var gjemt under en jakke i bilens bakre hylle. Men de fire russiske etterretningsagentene kom aldri så langt - de ble tatt.

les også

Spionsiktede Frode Berg fengslet på nytt: – Det er slitsomt

Da mennene ble fersket, skal de ha prøvd å ødelegge en av mobiltelefonene de hadde på seg, ifølge BBC.

En av mobiltelefonene som ble funnet skal ha blitt aktivert nær GRU-bygningen i Moskva. En annen mobiltelefon hadde en kvittering for en taxitur fra en gate nær GRU-bygningen i Moskva til flyplassen.

– Dette er ikke opplysninger vi normalt ville ha gått ut med, sa den nederlandske forsvarsministeren.

les også

Historien om Sergej Skripal: Spionen som ble forgiftet

Pluss content

Utvist fra landet

De russiske spionene hadde senere planer om å ta turen videre til Sveits, ifølge generaldirektøren Eichelsheim. Planen var å dra til et laboratorium i Spiez, hvor OPCW analyserer prøver. I stedet ble de fire straks utvist av landet.

UTVIST: Dette bildet viser de russiske agentene på parkeringsplassen i nærheten av OPCW i april. Mennene ble utvist fra Nederland. Foto: AFP PHOTO / DUTCH DEFENCE MINISTRY

En av de mistenkte skal ha blitt fratatt en bærbar datamaskin. I senere tid ble det funnet ut at datamaskinen var blitt brukt i land som Sveits og Malaysia.

les også

To russere utvist fra Nederland grunnet spionmistanke

I Malaysia skal datamaskinen ha blitt brukt til å undersøke flystyrten til Malaysia Airlines flight MH-17, som ble skutt ned i Ukraina i 2014. Datahackingen var blant annet rettet mot malaysisk politi. 298 mennesker omkom i det malaysiske passasjerflyet. Tidligere i år konkluderte nederlandske etterforskere at missilene som ble brukt til å skyte ned flyet, tilhørte russerne, skriver BBC. Russland har nektet for å være involvert i flystyrten.

les også

Retten: Spionsiktet russer fulgte «modus» for russisk etterretning

Storbritannia hevder Russland står bak hackingen av Verdens antidopingbyrå (WADA), spredningen av gisselviruset Bad Rabbit, som rammet flere flyplasser, hackingen av Demokratenes partiapparat i USA og tyveri av e-poster fra en TV-kanal basert i Storbritannia, skriver NTB.

les også

Putin-vennlig parlamentariker: Norge pågrep russer for å kunne bytte mot Frode Berg

Datamaskinen som ble beslaglagt viste også at den var tilknyttet hackingen av datamaskinen til WADA, som tidligere har avslørt doping av russiske idrettsutøvere.

Storbritannias ambassadør i Nederland, Peter Wilson, hevder at GRU har sendt flere spioner rundt om i verden for å utføre dataangrep som involverer hacking inn i Wi-Fi-nettverk.

– Med sine aggressive kampanjer, ser det ut som at GRU prøver å rydde opp Russlands eget rot, sa Wilson.

les også

Frode Bergs advokat harselerer over russiske anklager

Torsdag ble det også kjent at justisdepartementet i USA har besluttet å sikte syv GRU-agenter fra Russland som følge av en global hackerkonspirasjon, melder AFP og Reuters.

De har blant annet forsøkt å skaffe seg tilgang til et atomkraftverk i Pennsylvania, ifølge siktelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder