Dødt løp mellom Bush og Kerry i ny måling

(VG Nett) Det er nå statistisk dødt løp mellom president George W. Bush og senator John Kerry i en ny meningsmåling.

Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Målingen fra USA Today/CNN/Gallup ble gjort mellom fredag og søndag blant velgere som sier de trolig vil stemme i presidentvalget 2. november. Den viser at president George W. Bush solide 8 poengs ledelse på Kerry i en måling gjort 26. september nå er borte.

Etter den første presidentdebatten i forrige uke ville begge kandidater nå fått 49 prosent av stemmene dersom valget skulle holdes i dag.

Den uavhengige kandidaten Ralph Nader får nå bare 1 prosent, sammenliknet med 3 prosent i forrige måling.

772 personer ble spurt i meningsmålingen, som har en feilmargin på fire prosentpoeng.

Det er den første nasjonale målingen som viser hvordan Bush falt etter forrige torsdags presidentdebatt, der nasjonal sikkerhet og utenrikspolitikk var tema. Over 60 millioner amerikanere fulgte debatten, ifølge Nielsens TV-barometeret.

I Gallup-målingen mener mer enn to tredeler at Kerry vant debatten. 57 prosent av de spurte sier at den demokratiske utfordreren Kerry vant, mens bare 25 prosent mener Bush vant debatten. De spurte mener også at den demokratiske kandidaten uttrykte seg klarere og at han var mer intelligent, ifølge meningsmålingen.

USA Today skriver i kveld at en grunn til de gode tallene for Kerry, kan være at amerikanske velgere er mer opptatt av den vanskelige situasjonen i Irak. Det er nå bare krigen mot terror som opptar velgerne mer enn situasjonen i Irak, og bare økonomien som opptar velgerne like mye.

Den siste meningsmålingen viser at Bush sin tidligere 14 prosentpoeng sterke ledelse på Irak nå er halvert til en 7 prosents ledelse. Men den sittende presidenten leder fremdeles klart på sin håndtering av krigen mot terror, skriver USA Today.

På økonomien har Kerry igjen gått forbi Bush, og et flertall sier nå igjen at demokraten vil håndtere økonomien bedre enn den sittende presidenten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder